ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΡΤ: Το σχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ και οι σκληρές κόντρες στη Βουλή

ΕΡΤ: Το σχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ και οι σκληρές κόντρες στη Βουλή

Μετά τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που προκάλεσε το αιφνίδιο «λουκέτο» στην ΕΡΤ, τώρα το Μαξίμου επεξεργάζεται σύμφωνα με πληροφορίες σχέδιο για να εκτονωθεί η κρίση...

Με σκοπό να φύγει το μαύρο από τις οθόνες της ραδιοτηλεόρασης, ο Αντώνης Σαμαράς σύμφωνα με πληροφορίες σκοπεύει να προτείνει στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών μία προσωρινή λύση, με την οποία θεωρεί πως θα διασφαλίσει την ομαλή μετάβαση της ΕΡΤ στη ΝΕΡΙΤ.

Η ευθύνη για το συγκεκριμένο εγχείρημα ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών και στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας, όργανα που έχουν αναλάβει τη διαχείριση πλέον της κρατικής ραδιοτηλεόρασης με βάση την υπουργική απόφαση που υπέγραψαν την Τρίτη για το κλείσιμο και την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

Το Μαξίμου φέρεται να δρομολογεί τη μετάδοση προσωρινού προγράμματος, με τους εργαζόμενους να υπογράφουν συμβάσεις ορισμένου έργου έτσι ώστε να λειτουργήσει προσωρινά αλλά με περιορισμένο αριθμό τεχνικών και δημοσιογράφων.

Η κίνηση αυτή προκαλεί εκατοντάδες ερωτήματα, με το βασικό να είναι υπό ποιά νομική μορφή θα εκπέμπει το νέο μέσο, καθώς πλέον με την υπουργική απόφαση η ΕΡΤ ΑΕ δεν υπάρχει, ενώ η ΝΕΡΙΤ ΑΕ δεν έχει καν συσταθεί.

Αυτές οι πληροφορίες προβληματίζουν και τους εργαζόμενους που φοβούνται μην τυχόν κληθούν να υπογράψουν αυτές τις συμβάσεις έργου, αν και εφόσον παραιτηθούν των αποζημιώσεων που δικαιούνται ως απολυμένοι.

Πάντως, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως αυτό το σχέδιο θα καταθέσει ο Αντώνης Σαμαράς στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών τη Δευτέρα, με στόχο να μην οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές, να εκτονωθεί η κρίση στο εσωτερικό της τριτοκομματικής κυβέρνησης, αλλά και να ηρεμήσουν τα πνεύματα στην κοινωνία.

Σκληρή κόντρα Λαφαζάνη - Στουρνάρα
«Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε την περιουσία της ΕΡΤ, γιατί είναι περιουσία και του ελληνικού λαού» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, επισημαίνοντας ταυτοχρόνως την ευθύνη του προσωπικού - ιδιαίτερα αυτές τις πρώτες μέρες - για την προστασία της ΕΡΤ.

«Ο καθένας θα κληθεί να παραδώσει κατά το μερίδιο της ευθύνης και της αρμοδιότητάς του τα πάσης φύσεων στοιχεία με τα οποία είναι χρεωμένος. Η περιουσία της ΕΡΤ είναι καθοριστικό στοιχείο του σύγχρονου πολιτισμού της χώρας μας κι είμαστε αποφασισμένοι να την διαφυλάξουμε και να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μέσα από έναν σύγχρονο και διαφανή φορέα δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που σέβεται και εφαρμόζει τους κανόνες χρηστής διοίκησης» είπε χαρακτηριστικά.

«Αλλαγή εν κινήσει δεν είναι εφικτή...»

Μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής για τις εξελίξεις στη δημόσια ραδιοτηλεόραση και απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνη, ο κ. Στουρνάρας είπε χαρακτηριστικά ότι όσοι έχουν εμπειρία από τη λειτουργία της ελληνικής δημόσιας διοίκησης μπορούν να αντιληφθούν ότι ο εκσυγχρονισμός της είναι μια εξαιρετική δύσκολη άσκηση που μόνο μέσα από ριζικές αλλαγές και συγκρούσεις μπορεί να επιτευχθεί τελικά και αποτελεσματικά.

Μία αλλαγή εν κινήσει δεν είναι εφικτή. Προηγουμένως ο κ. Λαφαζάνης κατήγγειλε ότι αστυνομικές δυνάμεις κατευθύνονται σε ιδιωτικούς σταθμούς με τη συνοδεία εισαγγελέα προκειμένου να κάνουν συλλήψεις επειδή αναμεταδίδουν το απεργιακό πρόγραμμα της ΕΡΤ.

«Στείλατε ένα αυθαίρετο e-mail με το οποίο απειλείτε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς με κυρώσεις.Αυτά τα πράγματα δεν έχουν γίνει ούτε στις πιο σκοτεινές περιόδους της χώρας. Σας καταγγέλλουμε και αυτή τη στιγμή απαιτούμε να ανακαλέσετε αυτές τις απαράδεκτες και αυταρχικές πράξεις. Δεν έχετε κανένα δικαίωμα σε μια δημοκρατία να ενεργείτε με αυτόν τον τρόπο.

Ο οποίος τρόπος δεν είναι ότι καταργεί η κυβέρνηση όλους τους θεσμούς, καταργεί κάθε έννοια επικοινωνίας», είπε ο κ. Λαφαζάνης και κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών να ανακαλέσει αμέσως την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και πρώτα από όλα να ανοίξει το σταθμό της Βουλής που είναι σταθμός της δημοκρατίας.

«Δεν έχετε δικαίωμα να τον μαυρίζετε το σταθμό της Βουλής. Να ανοίξετε αμέσως το κανάλι, να πάρετε αμέσως πίσω τις αυταρχικές πράξεις. Αν δεν μπορείτε να κυβερνήσετε δημοκρατικά να απαλλάξετε τη χώρα από την παρουσία σας», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.
Αφού ο υπουργός Οικονομικών, «επέστρεψε αυτολεξεί» τα περί αυταρχισμού στον κ. Λαφαζάνη, εξομολογήθηκε ότι «σαφώς η απόφαση για την προσωρινή κατάργηση της ΕΡΤ δεν είναι ευχάριστη σε κανέναν από εμάς».

«Η διακοπή της μετάδοσης εκπομπών από τον δημόσιο φορέα της χώρας μέχρι την σύσταση του νέου φορέα που θα γίνει πολύ γρήγορα δεν είναι για την κυβέρνηση πολύ εύκολη απόφαση. Είναι όμως ένα αναγκαίο και θαρραλέο βήμα προκειμένου εκ βάθρων να μπορεί να συσταθεί και να λειτουργήσει στο πλαίσιο της διαφάνειας και του εξορθολογισμού του κόστους ένας νέος δημόσιος φορέας για την τηλεόραση για το ραδιόφωνο και το Διαδίκτυο».

Επαναλαμβάνοντας ότι δεν μπορούσε να γίνει εν κινήσει αυτό, διερωτήθηκε: «Όταν δεν μπορούμε να μεταθέσουμε έναν τεχνικό από την Μουρούζη στην Αγ. Παρασκευή, πώς θα το κάναμε εν κινήσει;».

Ο κ. Στουρνάρας εξήγησε περαιτέρω ότι στο πλαίσιο της ανάγκης που αναγνωρίστηκε από την κυβέρνηση για την αναδιάρθρωση του ευρύτερου δημόσιου τομέα έχει ήδη ψηφιστεί ο νόμος 4002 του 2011 που προβλέπει ρητά την κατάργηση - αναδιοργάνωση για 11 Οργανισμούς μεταξύ των οποίων και η ΕΡΤ (άρθρο 66, παρ. 2).

Ενημέρωσε δε ότι σε αυτό το πλαίσιο της οικονομικής εξυγίανσης σημαντικών φορέων της γενικής κυβέρνησης, η κυβέρνηση προχώρησε στην έκδοση της απόφασης με την οποία προβλέπεται η κατάργηση της ΕΡΤ προκειμένου να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό - και γι αυτό έχει ήδη κατατεθεί νομοσχέδιο στη Βουλή - στη σύσταση νέου φορέα δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Σύμφωνα με την απόφαση το υπουργείο Οικονομικών έχει οριστεί ειδικός διάδοχος της ΕΡΤ και περιήλθε σε αυτό το σύνολο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών της.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι στο πλαίσιο αυτό έχουμε προχωρήσει στη σύσταση του οργάνου διαχείρισης και εκκαθάρισης της επιχείρησης, το οποίο και θα ασχοληθεί με αποζημιώσεις, όταν υπάρξει πρόσβαση στα στοιχεία αυτά, με τις ενεργές συμβάσεις με τρίτους και επίσης για την προστασία της κινητής και ακίνητης περιουσίας που έχει περιέλθει στο ελληνικό δημόσιο.

«Η ΕΡΤ πρέπει να μείνει ανοιχτή»

Σε δήλωση προχώρησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης για το θέμα της ΕΡΤ.

«Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, αμέσως μετά την κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Η Δημοκρατική Αριστερά επιμένει στην ανάκληση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και στην άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ με κανονικό πρόγραμμα.

Η αναγκαία αναδιοργάνωση και ο αναγκαίος εξορθολογισμός πρέπει να γίνουν με την ΕΡΤ ανοιχτή. Η Κυβέρνηση είναι τρικομματική και πρέπει να επαναβεβαιώσει τον τρικομματικό της χαρακτήρα και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του τρόπου λειτουργίας της. Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές. Όποιος επιχειρήσει να την οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, θα έχει και την απόλυτη ευθύνη αυτής της επιλογής».

Υπέρ της αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ το ΠΑΣΟΚ

«Είναι αίτημα να έχουμε μια ΕΡΤ ανεξάρτητη και απογαλακτισμένη από την πολιτική εξουσία. Είμαστε συνεπώς υπέρ της άμεσης αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ αλλά με την ΕΡΤ εν λειτουργία», δήλωσε πριν από λίγο στη Βουλή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος.

«Είμαστε αντίθετοι με το μαύρισμα της ΕΡΤ. Ταυτιζόμαστε με το φρόνημα του ελληνικού λαού, με το φρόνημα του ελληνισμού», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε: «Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει διαταράξει την πολιτική σταθερότητα. Κάποιοι άλλοι το έκαναν αυτό. Πολιτική σταθερότητα σημαίνει καθαρή προγραμματική συμφωνία.

Μπορούμε να λειτουργήσουμε στο πλαίσιο κυβέρνησης συνεργασίας εθνικής ανάγκης, αλλά αυτή δεν αντιμετωπίζεται με συγκαλύψεις, με μονομερείς ενέργειες, με τετελεσμένα», είπε ο κ. Βενιζέλος, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ και πρόσθεσε ότι το κόμμα του έκανε τη «μεγάλη τιμή» στον κ. Σαμαρά να αποδεχθεί να είναι πρωθυπουργός. Να είναι επικεφαλής μιας κυβέρνησης που δεν είναι μονοκομματική κυβέρνηση η οποία ανέχεται τους άλλους δύο εταίρους, αλλά μια κυβέρνηση που βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και τη θεσμική ισοτιμία ανεξαρτήτως του συσχετισμού δυνάμεων.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ακόμη ότι το ΠΑΣΟΚ δεν δέχεται μαθήματα ούτε υπευθυνότητας ούτε αποφασιστικότητας και αν κάποιοι νομίζουν ότι φοβάται το ΠΑΣΟΚ για δημοσκοπικούς δήθεν λόγους έχουν τραγικό λάθος. «Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές αλλά το ΠΑΣΟΚ δεν φοβάται τις εκλογές. Πιέσεις, απειλές, σενάρια εκβιασμοί και μυθεύματα περί του τι ήξεραν οι αρχηγοί, basta! Ως εδώ! Σεβασμός στη θεσμική λειτουργία», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε ακόμη: ΕΡΤ: Χιλιάδες κόσμου παραμένουν στο Ραδιομέγαρο

Καραθανασόπουλος:Ο 902 θα συνεχίσει να στηρίζει την ΕΡΤ