ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 11 η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς φαίνεται αμετακίνητος στις θέσεις για το κλείσιμο της Δημόσιας Τηλεόρασης και την δημιουργία της ΝΕΡΙΤ με λιγότερο προσωπικό.

Από την πλευρά τους οι Φώτης Κουβέλης και Ευάγγελος Βενιζέλος έχουν εκφράσει ανοιχτά την διαφωνία τους στο λουκέτο της ΕΡΤ, ενώ είναι σίγουρο πως το αποτέλεσμα της συνάντησης θα κρίνει το μέλλον της τρικομματικής.

Πρώτος το κατώφλι του Μαξίμου πέρασε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας ενώ ακολούθησαν ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης.

Οι προτάσεις του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά προς τους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους, ουσιαστικά δεν διαφέρουν πολύ από όσα ήταν ήδη γνωστά. Ο Πρωθυπουργός προτείνει τη σύσταση διακομματικής επιτροπής που θα αναλάβει τον ρόλο της προσωρινής διοίκησης με ευθύνη συστάσεως της από το Υπουργείο Οικονομικών.

Προτείνει η προσωρινή αυτή διοίκηση να αναλάβει την ευθύνη προσωρινών προσλήψεων και να σχεδιάσει προσωρινό πρόγραμμα μέχρι και παράλληλα να ολοκληρωθούν οι προβλέψεις της υπουργικής απόφασης και να γίνουν προσλήψεις προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ, ενώ προτείνει να υπάρξει και συνεργασία για καθοδήγηση και άντληση τεχνογνωσίας π.χ. με το BBC.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε επίσης, πως εάν οι κυβερνητικοί εταίροι συμφωνήσουν θα γίνει ανασχηματισμός της κυβέρνησης αμέσως μετά το συνέδριο της ΝΔ, δηλαδή αμέσως μετά την 28η Ιουνίου και πρότεινε να υπάρξει και επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.

Επίσης ο Αντώνης Σαμαράς πρότεινε τον ορισμό υφυπουργού με αποκλειστική αρμοδιότητα την αναδιοργάνωση της νέα δημόσιας τηλεόρασης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου παραμένει στη θέση του αλλά του αφαιρείται η αρμοδιότητα για την ΕΡΤ.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος από την πλευρά του έχει στα χέρια του μία συμβιβαστική πρόταση την οποία θα καταθέσει που αναφέρει από πού θα βρεθούν οι 2.000 απολύσεις από όλο το δημόσιο τις οποίες ζητά η τρόικα, ενώ θέλουν να ανοίξει άμεσα η ΕΡΤ. Ο κ. Βενιζέλος θα επιμείνει σε αυτή την πρόταση για να ξεπεραστεί η ένταση με το θέμα αυτό.

Στο ΠΑΣΟΚ δεν αρνούνται να γίνουν απολύσεις στην ΕΡΤ, όμως επιθυμούν να γίνουν αργότερα. Στην Ιπποκράτους θεωρούν επίσης ότι στο άνοιγμα της ΕΡΤ μπορεί να διευκολύνει και η απόφαση του ΣτΕ.

Εφόσον υπάρξει μία συμφωνία, ο κ. Βενιζέλος, θα προτείνει νέα προγραμματική συμφωνία. Όπως λένε στο ΠΑΣΟΚ, δεν μπορούν να προχωρήσουν με άλλες αλαζονικές συμπεριφορές, όπως αυτή για το κλείσιμο της ΕΡΤ αλλά και για το αντιρατσιστικό. Το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει ισότιμη συμμετοχή και στην κυβέρνηση και στις αποφάσεις.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ιεραρχεί ως μείζον το θέμα της ΕΡΤ και ζητά και εκείνος την άμεση επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Πρόσθετα, όμως ζητά να θεσπιστεί πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ο τρόπος της σταδιακής μας απαγκίστρωσης από το μνημόνιο.