ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στόχος μας η αξιοκρατία

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στόχος μας η αξιοκρατία

«Ένα αποτελεσματικό κράτος» είναι ο στόχος του νέου υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως τόνισε ο ίδιος σήμερα, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου από τον απερχόμενο υπουργό, Αντώνη Μανιτάκη, ο οποίος με τη σειρά του άφησε σαφείς αιχμές για τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας και σημείωσε:

«Δεν μπορώ να φανταστώ 15.000 άκριτες απολύσεις υπαλλήλων». Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «σημαντικό» το έργο της προηγούμενης ηγεσίας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο δεν προβλήθηκε όπως έπρεπε, «ίσως και γιατί ο κ. Μανιτάκης δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός», ενώ υπογράμμισε ότι είναι ξεπερασμένη συζήτηση το μικρότερο ή το μεγαλύτερο κράτος.

Όπως είπε, το ζήτημα είναι «ένα αποτελεσματικό κράτος, ένα κράτος για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, που να μην στέκεται εμπόδιο στον πολίτη και στην ανάπτυξη, να μην παράγει γραφειοκρατία και τα φαινόμενα της διαφθοράς». Ο νέος υπουργός σημείωσε ότι στα 10 χρόνια που είναι βουλευτής έχει μιλήσει, ακόμη και στις εποχές της ευδαιμονίας, για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, ενώ σχολιάζοντας τη συνεργασία των υπουργών με τους εκπροσώπους της τρόικας είπε ότι είναι άδικο το γεγονός πως πολλές φορές οι υπουργοί εμφανίζονται ως διεκπεραιωτές των μνημονιακών υποχρεώσεων.

Επίσης, αναφέρθηκε στο έμψυχο δυναμικό της δημόσιας διοίκησης, λέγοντας ότι οι περισσότεροι είναι άξιοι υπάλληλοι και τόνισε ότι «ασθενούν οι δομές και οι διαδικασίες στη δημόσια διοίκηση και λιγότερο οι άνθρωποι». Πρόσθεσε, δε, ότι είναι άδικη η γενικευμένη απαξίωση των υπαλλήλων και το βασικό στοιχείο της παρουσίας του στο υπουργείο θα είναι η αξιοκρατία. Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να λάβει δύσκολες αποφάσεις, αλλά με βασικό συστατικό τη δικαιοσύνη, επισημαίνοντας ότι αν αυτές εξηγηθούν σωστά θα βρουν τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Μανιτάκης, αφού συνεχάρη τον κ. Μητσοτάκη και την υφυπουργό Εύη Χριστοφιλοπούλου και τους ευχήθηκε καλή δύναμη και καλή επιτυχία «για το καλό του τόπου» έκανε έναν απολογισμό του έργου του, αυτόν τον ένα χρόνο στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ο κ. Μανιτάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη να δημιουργηθεί μία εθνική στρατηγική διαπραγμάτευση απέναντι στην τρόικα, κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να αποκρούσει το αίτημα να ενταχθεί σε προαπαιτούμενο η μετακίνηση 12.500 υπαλλήλων, ενώ, υπογράμμισε ότι χρειάζεται προσοχή στην κινητικότητα των υπαλλήλων και όχι βιαστικές κινήσεις που θα έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα, γιατί κάτι τέτοιο, θα καταστρέψει κάθε προσπάθεια για μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση.

Ακόμη, ο απερχόμενος υπουργός στάθηκε στο θεσμό της αξιολόγησης, για τον οποίο μπήκαν επί υπουργίας του οι βάσεις με τη μετακίνηση περίπου 2.000 υπαλλήλων σε τομείς που υπήρχαν αυξημένες ανάγκες, ενώ τόνισε πως θα ήταν δυνατόν να αξιολογηθούν 650.000 υπάλληλοι με βάση την ευφυΐα τους και πως ο ίδιος πρόταξε την αξιολόγηση βάσει της αποδοτικότητας.

Εξέφρασε, δε, την άποψη ότι η Ελλάδα δεν θα αποκτήσει ευέλικτο δημόσιο τομέα απολύοντας 15.000 υπαλλήλους, χωρίς κριτήρια. Επίσης, ο κ. Μανιτάκης αναφέρθηκε στο έργο που έγινε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης όσον αφορά το πειθαρχικό δίκαιο, την αξιολόγηση δομών και υπηρεσιών, τα νέα οργανογράμματα στα υπουργεία και στα περιγράμματα θέσεων, ένα σημαντικό έργο που πραγματοποιήθηκε, όπως είπε, από τους ίδιους τους δημοσίους υπαλλήλους. Τέλος, σημείωσε ότι εργάστηκε προς την αναβάθμιση των γενικών διευθυντών του υπουργείου, γιατί, όπως επεσήμανε, αυτοί είναι οι «μάνατζερ του Δημοσίου».

Η νέα υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, αναφερόμενη στη σημασία του υπουργείου για την αναζωογόνηση της χώρας, τονίζοντας: «Πάντα στόχος μου ήταν να υπηρετήσω σε αυτό το υπουργείο». Χαρακτήρισε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης το σημαντικότερο μαζί με το υπουργείο Οικονομικών, γιατί, όπως είπε, από αυτό περνάει η ανάπτυξη και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Επίσης, σημείωσε ότι προτεραιότητες για τη νέα ηγεσία θα είναι το δημόσιο συμφέρον και η ασφάλεια των πολιτών, και όχι το συμφέρον των κομμάτων.

Ο απερχόμενος υφυπουργός, Μανούσος Βολουδάκης, αφού αναφέρθηκε στο έργο που έγινε στο υπουργείο και ειδικά στον τομέα του, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση (ψηφιακή υπογραφή, ηλεκτρονικά έγγραφα, οι βάσεις για ένα ψηφιακό κράτος κ.λπ.), ευχήθηκε σε ένα χρόνο από τώρα η νέα ηγεσία του υπουργείου να συνεχίζει το έργο της με επιτυχία και σε ένα καλύτερο περιβάλλον για τη χώρα, από αυτό που ανέλαβε η απερχόμενη ηγεσία.

Αξίζει να σημειωθούν οι αναφορές τόσο του κ. Μανιτάκη όσο και του κ. Μητσοτάκη στον γγ του υπουργείου, Δημήτρη Στεφάνου. Ο κ. Μανιτάκης, εμφανώς συγκινημένος τον ευχαρίστησε θερμά, τον χαρακτήρισε πολύτιμο υπηρέτη και μοναδικό στέλεχος του Δημοσίου, άξιο διαπραγματευτή με την τρόικα και εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να συνεχίσει να υπηρετεί την πολιτεία, γιατί εκείνη τον έχει ανάγκη. Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον κ. Στεφάνου για την προσφορά του και τον κάλεσε δημοσίως να συνεχίσει να προσφέρει στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.