ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπονοούμενα Παπανδρέου για ίδρυση μίας νέας «δημοκρατικής παράταξης»

Υπονοούμενα Παπανδρέου για ίδρυση μίας νέας «δημοκρατικής παράταξης»

Η επανεμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου με αφορμή την αποχώρηση της Αριστερής Πρωτοβουλίας από το κίνημα ενδεχομένως να οδηγήσει σε δραματικές εξελίξεις …ακόμα και οριστικού σχίσματος στον χώρο της κεντροαριστεράς.

Η «Αριστερή Πρωτοβουλία» έδωσε τον τόνο της εσωκομματικής πολιτικής στο ΠΑΣΟΚ και πήρε απόσταση από τη συγκυβέρνηση, απευθυνόμενη μόνο στην παραδοσιακή κομματική βάση του κινήματος, η οποία μετακινείται με μαθηματική ακρίβεια προς ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ.

Παρά τις διαψεύσεις του επικεφαλής της «Αριστερής Πρωτοβουλίας», Γιώργου Παναγιωτακόπουλου ότι δεν συμφωνεί με την πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση Παπανδρέου, το απόγευμα της Παρασκευής πολιτικοί παρατηρητές σημείωσαν ότι η «Αριστερή Πρωτοβουλία» μπορεί να αποτελέσει τη βάση για το νέο κεντροαριστερό κινηματικού χαρακτήρα κόμμα που ονειρεύεται να δημιουργήσει ο κ. Γ. Παπανδρέου.

Σε αυτό το ενδεχόμενο διαφωνεί ο κ. Παναγιωτακόπουλος, διότι ο κ. Παπανδρέου εξακολουθεί να άγεται και να φέρεται από τους «κηπουρούς» και το επιτελείο που τον οδήγησε στη φρενήρη διακυβέρνηση, η οποία τελικά έληξε άδοξα όταν το απαίτησαν οι ξένοι παράγοντες.

Την ίδια στιγμή, ο Γ. Παπανδρέου δίνει τον δικό του πολιτικό αγώνα για να επιστρέψει στο προσκήνιο αποκλειστικά και μόνο για την υστεροφημία του, για την οποία κάνει οτιδήποτε είναι δυνατόν ώστε να μην μείνει στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός που έφερε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και έκανε την αρχή για να υποβληθεί η ελληνική κοινωνία στη δεινότερη περίοδο διατεταγμένης εξαθλίωσης από την γερμανική ελίτ και τους ξένους δανειστές.

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά από μία μακρά περίοδο σιωπής για τα εσωτερικά της χώρας και τα εσωκομματικά, ο κ. Παπανδρέου άδραξε την ευκαιρία και σχολίασε την απόφαση Παναγιωτακόπουλου, αφήνοντας αιχμές για τη στάση του Ευ. Βενιζέλου, ενώ διατύπωσε τις έντονες επιφυλάξεις του για την προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης.

Φαίνεται πως καιρό τώρα ο Γιώργος Παπανδρέου έψαχνε να βρει την κατάλληλη στιγμή για να κάνει μία ουσιώδη παρέμβαση, που θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν πρόδρομος των εξελίξεων που επιθυμεί.

Πρώτη απόπειρα σε αυτό στάθηκε η περίπτωση της ΕΡΤ, όπου είχε καυτηριάσει το «μαύρο» στις οθόνες της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης με δήλωσή του το βράδυ του λουκέτου στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, αλλά η πραγματική ευκαιρία… τού δόθηκε με την αποχώρηση της «Αριστερής Πρωτοβουλίας».

Πολιτικοί παράγοντες αναφέρουν ότι η τοποθέτηση του Γ. Παπανδρέου δημιούργησε έντονο εκνευρισμό στην Ιπποκράτους και το περιβάλλον του νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τη μελλοντική στάση του πρώην πρωθυπουργού έναντι των βασικών πολιτικών επιλογών της ηγεσίας του Κινήματος, ενώ όλα δείχνουν πως και ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος βλέπει ότι το «πράσινο» διαζύγιο είναι πιο κοντά από ποτέ.

Παπανδρέου: Πλήγμα η αποχώρηση της Αριστερής Πρωτοβουλίας

«Πλήγμα για τη Δημοκρατική Παράταξη» αποτέλεσε, σύμφωνα με τον Γιώργο Παπανδρέου την αποχώρηση της Αριστερής Πρωτοβουλίας από το ΠΑΣΟΚ.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε δήλωσή του, «η απόφαση των συντρόφων μας, μελών της Αριστερής Πρωτοβουλίας, που έρχεται ως αποτέλεσμα των εξελίξεων της τελευταίας περιόδου, να διακόψουν κάθε σχέση με το ΠΑΣΟΚ, αποτελεί ένα πλήγμα για την Δημοκρατική Παράταξη».

«Σε μια περίοδο κρίσιμη για την πορεία της χώρας και το μέλλον της Ελληνικής κοινωνίας, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να διασφαλίζει την συμμετοχή, την ενεργό παρουσία κάθε μέλους του και ιδιαιτέρως συντρόφων που έχουν αγωνιστεί για πολλά χρόνια. Είναι κρίμα αντί να πολλαπλασιάζει τις δυνάμεις του, να τις βλέπει να απομειώνονται» σημείωσε ενώ πρόσθεσε:

«Και σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως και των όποιων συμφωνιών ή διαφωνιών μπορούν να υπάρχουν με τα όσα υποστηρίζουν οι σύντροφοι της Αριστερής Πρωτοβουλίας, αυτό που απαιτείται είναι προσθέσεις και πολλαπλασιασμοί, όχι αφαιρέσεις και διαιρέσεις».

Σύμφωνα με τον ίδιο «η χώρα και η Ελληνική κοινωνία έχουν ανάγκη μια μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη, που θα είναι απαλλαγμένη από αγκυλώσεις και εμμονές του παρελθόντος και θα βρίσκεται σε διαρκή ρήξη με πελατειακές αντιλήψεις και εξαρτησιακές συμπεριφορές. Μια παράταξη που θα ενώνει τις υγιείς παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις και θα αποτελεί δύναμη ουσιαστικής Αλλαγής. Αλλαγής όλων όσων αποτέλεσαν τις αιτίες για την κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα ο τόπος».

«Απαραίτητη προϋπόθεση, ένα προοδευτικό προγραμματικό πολιτικό πλαίσιο, αιχμή του οποίου θα είναι η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και η προώθηση μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων παντού, στη διοίκηση, την τοπική αυτοδιοίκηση, το παραγωγικό μοντέλο και βεβαίως, το πολιτικό σύστημα», υπογράμμισε.

Ο Γιώργος Παπανδρέου διευκρίνισε στη δήλωσή του ότι «στόχος, όχι απλώς η επιβίωση της χώρας, ως απάντηση στην κρίση, αλλά η διαμόρφωση των απαραίτητων όρων και προϋποθέσεων για την οικοδόμηση μιας βιώσιμης οικονομίας, στο επίκεντρο της οποίας θα βρίσκεται ο άνθρωπος, με ισχυρούς θεσμούς δημοκρατίας που θα εμπεδώνουν καθημερινά το αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης, ισονομίας και κράτους δικαίου».