ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Θρίλερ» με τη δόση - Κίνδυνος να χαθεί η προθεσμία της 8ης Ιουλίου

«Θρίλερ» με τη δόση - Κίνδυνος να χαθεί η προθεσμία της 8ης Ιουλίου

-Συνεχείς συσκέψεις της τρόικας με υπουργούς της κυβέρνησης

-Χωρίς αποτέλεσμα οι πρώτες επαφές - Εκτός στόχων το πρόγραμμα

Τεράστιο χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας διαπιστώθηκε στις πρώτες επαφές των επικεφαλής των δανειστών με τους υπουργούς Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Οι τροϊκανοί διαπίστωσαν καθυστερήσεις στο πρόγραμμα και τόνισαν πως για να ολοκληρωθεί ο έλεγχος απαιτείται ακόμη αρκετός καιρός.

Αυτό σημαίνει πως είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος να χαθεί η προθεσμία της 8ης Ιουλίου για την έγκριση από το Eurogroup της δόσης των 6,3 δισ ευρώ.

Τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά και οι τροϊκανοί ξεκαθάρισαν στον Γ. Στουρνάρα πώς για να μην υπάρξει πρόβλημα με το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει όλα τα θέματα να κλείσουν έως το Σάββατο.

«Η κατάσταση είναι πράγματι δύσκολη» παραδέχτηκε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά της συνάντηση με την τρόικα. «Ας κρατήσουμε μια επιφύλαξη έως το Eurogroup (8 Ιουλίου)», ενώ συμπλήρωσε πως «κάποια θέματα θα τα συμφωνήσουμε αυτή την εβδομάδα και κάποια άλλα την επόμενη».

Ο λόγος για τον οποίο δεν υπάρχει περιθώριο μεγάλων καθυστερήσεων έγκειται στο γεγονός ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα πρέπει να εγκρίνει τη διάθεση της δικής του δόσης ύψους 1,8 δισ ευρώ έως τις 31 Ιουλίου. Αν χαθεί αυτή η ημερομηνία, τότε το ελληνικό πρόγραμμα δεν θα έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για τους επόμενους 12 μήνες και βάσει του καταστατικού του Ταμείου, δεν θα μπορεί να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα. Για να μην χαθεί, όμως, η ημερομηνία, θα πρέπει η έκθεση του ΔΝΤ να είναι έτοιμη το αργότερο έως τις 17 Ιουλίου.

Τι ειπώθηκε στη σύσκεψη του ΥΠΟΙΚ

Στη χθεσινή πρώτη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα συζητήθηκαν όλα τα φλέγοντα θέματα και δεν έκλεισε κανένα.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών,όλα τα ζητήματα παραμένουν ανοικτά και θα εξεταστούν στη νέα συνάντηση που θα έχει αύριο ο υπουργός Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας.

Η κυβέρνηση παρουσίασε ισοδύναμα μέτρα που θα καλύπτουν τα δημοσιονομικά κενά σε προϋπολογισμό και ασφαλιστικά ταμεία, ενώ συζητήθηκε εκτενώς και το ζήτημα του ενιαίου φόρου στα ακίνητα.

Οι δανειστές απέφυγαν να απαντήσουν, ωστόσο σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο είναι πολύ κοντά στο να δεχτούν τελικά το θέμα των 5 δόσεων που έχει ζητήσει η κυβέρνηση σχετικά με το φετινό χαράτσι της ΔΕΗ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «κλείδωσαν οι πέντε δόσεις και οι 33 συντελεστές».

Χρόνο ζητάει ο Μητσοτάκης

Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «δημιουργική συζήτηση» ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συνεργατών του κ. Μητσοτάκη, οι εκπρόσωποι της τρόικας «άκουσαν με προσοχή» την πλευρά του υπουργείου.

Τα επιχειρήματα της ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι, όσον αφορά τις απολύσεις, ότι με το κλείσιμο της ΕΡΤ έχουν ήδη διασφαλισθεί οι 2.656 απολύσεις και υπολείπονται άλλες 1.400 έως το τέλος του χρόνου

Σε ό,τι αφορά την κινητικότητα και τη δέσμευση της κυβέρνησης για 12.500 υπαλλήλους σε κινητικότητα έως τα τέλη Ιουνίου και άλλους 12.500 έως το τέλος του χρόνου, ο κ. Μητσοτάκης ζητάει να υπάρξει παράταση έως τα τέλη Σεπτεμβρίου για τους πρώτους 12.500 υπαλλήλους, καθώς πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι να απολυθούν οι υπάλληλοι, αλλά να αξιοποιηθούν σε υπάρχοντα κενά στη δημόσια διοίκηση.

Συνάντηση Αδ. Γεωργιάδη – τρόικας

Η αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων του ΕΟΠΥΥ θα βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης των επικεφαλής των δανειστών με τον νέο υπουργό Υγείας κ. Αδ. Γεωργιάδη.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Υγείας ανέφερε πως θα προταθεί στην τρόικα ως ισοδύναμο μέτρο, να χρεώνονται τα διαγνωστικά κέντρα και οι ιδιωτικές κλινικές τις όποιες υπερβάσεις δαπανών (claw back). Τα φορολογικά θέματα και ο ΕΟΠΥΥ είναι τα προβλήματα που δημιουργούν το δημοσιονομικό κενό ύψους 1 δισ ευρώ για φέτος και 1 δισ ευρώ για το 2014.

«Σκαλίζουν» και πάλι το ασφαλιστικό

Νέα μέτρα φέρονται να ζητούν οι επικεφαλής της τρόικας οι οποίοι από τις 08:00 το πρωί βρίσκονται στο υπουργείο Εργασίας.

Στην ατζέντα των συνομιλιών βρίσκονται οι μειώσεις συντάξεων αλλά και μισθών, μείωση των παροχών του ΟΑΕΕ και η κατάργηση των κοινωνικών πόρων.

Η τρόικα αναμένεται να δείξει τις πραγματικές τις προθέσεις για νέες ανατροπές σε ασφαλιστικό και εργασιακά.

Οι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει από την προηγούμενη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν στο ασφαλιστικό.

Διαβάστε επίσης:

Στο υπουργείο Εργασίας η τρόικα