ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα σκοτεινά σημεία του πορίσματος Παπακωνσταντίνου

Τα σκοτεινά σημεία του πορίσματος Παπακωνσταντίνου

Τι γίνεται με κατηγορίες όπως είναι η υπεξαγωγή εγγράφου, η συνέργεια σε φοροδιαφυγή, αλλά και με τις ευθύνες των κ.κ. Γ. Παπανδρέου και Ευ. Βενιζέλου

Έπεσε την Πέμπτη η αυλαία της προανακριτικής επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ, με το πόρισμα της πλειοψηφίας (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) να ζητά την παραπομπή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για συνολικά τρία αδικήματα, δύο σε βαθμό κακουργήματος και ένα σε βαθμό πλημμελήματος.

Πιο συγκεκριμένα, το πόρισμα που υπογράφουν 7 μέλη της επιτροπής παραπέμπει τον πρώην υπουργό Οικονομικών για τα αδικήματα της νόθευσης εγγράφου, της απιστίας σχετικά με την υπηρεσία και της παράβασης καθήκοντος. Σχετικά με τις αιτιάσεις περί παραγραφής του αδικήματος, υπάρχει ειδική επιχειρηματολογία σχετικά με την οποία, η αποσβεστική προθεσμία που προβλέπει το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος δεν έχει παρέλθει.

Οι κατηγορίες ωστόσο που το πόρισμα αποδίδει, φαίνεται πως δεν ικανοποίησαν όλες τις πτέρυγες του κοινοβουλίου καθώς αρκετά μέλη της μειοψηφίας της επιτροπής μίλησαν για σκοτεινά σημεία και συγκάλυψη άλλων, ισχυρότερων κατηγοριών προκειμένου να μην αποδοθούν ευθύνες και σε άλλα μέλη των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου. Πιο συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ στο δικό του πόρισμα μιλά για τέσσερα αδικήματα που βαρύνουν τον πρώην Υπουργό και συνολικά τρία για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ βαρύτατες πολιτικές ευθύνες έχει και ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου.

Υπεξαγωγή εγγράφου και όχι απλά νόθευση

Η πρόταση που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση μιλά για κατηγορία υπεξαγωγής εγγράφου και όχι απλής νόθευσης, σχετίζοντας τη με το αίτημα να κατηγορηθεί ο Παπακωνσταντίνου και για πλαστογράφηση, καθώς δημιουργήθηκε νέο αρχείο αποθηκευμένο σε usb, μιας και το γνήσιο κατά δήλωσή του, «είχει χαθεί».

Συνέργεια σε φοροδιαφυγή

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο, το οποίο δεν περιλαμβάνεται εκτενώς στο πόρισμα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, είναι το σημείο της "συμμετοχής σε φοροδιαφυγή", γεγονός που περιλαμβάνουν στην πρόταση τους για το κατηγορητήριο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αλλά σχετική αναφορά κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Η κατηγορία αφορά την άμεση συνέργεια σε φοροδιαφυγή, προκειμένου συγγενικά του πρόσωπα να μην καταβάλουν χιλιάδες ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο.

Οι ευθύνες Βενιζέλου

Στα πορίσματα που εξέδωσαν οι εκπρόσωποι της μειοψηφίας στην προανακριτική επιτροπή, γίνεται εκτενής αναφορά και στις ευθύνες του Ευάγγελου Βενιζέλου, με το ΣΥΡΙΖΑ να επισημαίνει πως ως υπουργός Οικονομικών είχε στην κατοχή του επί 7 μήνες το επίμαχο usb σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο δημιουργεί και για εκείνον «ισχυρή ένδειξη της υπεξαγωγής, κάτι όμως που δεν μπορεί να διερευνήσει η Βουλή, παρά μόνον η τακτική Δικαιοσύνη».

Ταυτόχρονα, στο ίδιο πόρισμα επισημαίνεται πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «πρέπει να ελεγχθεί για ενδεχόμενη αξιόποινη συμπεριφορά από τη Δικαιοσύνη για την ανωμοτί κατάθεσή του στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής και για την κατάθεσή του στην προανακριτική». Κόλαφος είναι όμως για τον Ευάγγελο Βενιζέλο και οι καταγγελίες των Ανεξάρτητων Ελλήνων, οι οποίοι του καταλογίζουν πέντε αδικήματα. Ψευδορκία, νόθευση και υπεξαγωγή εγγράφου, απιστία στην υπηρεσία, παράβαση καθήκοντος και άμεση συνέργεια σε φοροδιαφυγή.

Οι ευθύνες του Γιώργου Παπανδρέου

Από το κάδρο των ευθυνών για τη Λίστα Λαγκάρντ δεν μπόρεσε να βγει ούτε ο Γιώργος Παπανδρέου, στον οποίο το ΚΚΕ καταλογίζει βαρύτατες πολιτικές ευθύνες με δεδομένο ότι γνώριζε την ύπαρξη της λίστας. Στο δικό του πόρισμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει πως δεν ερευνήθηκαν όσο θα έπρεπε οι ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού ενώ η Χρυσή Αυγή τονίζει πως όλοι οι εμπλεκόμενοι θα έπρεπε να παραπεμφθούν σύμφωνα με το άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικά που μιλά για σύσταση εγκληματικής συμμορίας, καθώς οδήγησαν την Ελλάδα στην καταστροφή και εγκλημάτησαν εναντίον των Ελλήνων.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ωστόσο, ζητούν να διερευνηθούν μία σειρά από αδικήματα που φέρεται να διέπραξε ο Γιώργος Παπανδρέου και περιλαμβάνουν "άμεση συνέργεια σε φοροδιαφυγή, άμεση συνέργεια στο αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία με εφαρμογή των επιβαρυντικών περιστάσεων που προβλέπονται στο νόμο περί καταχραστών του δημοσίου" και παράβασης καθήκοντος.

Διαβάστε επίσης:

Ειδικό δικαστήριο για Παπακωνσταντίνου- Οι διάλογοι της Προανακριτικής

Πόρισμα προανακριτικής: Προτείνουν παραπομπή Παπακωνσταντίνου

ΣΥΡΙΖΑ:Ποινικές ευθύνες σε Παπακωνσταντίνου-Βενιζέλο-Πολιτικές για ΓΑΠ

«Δίωξη σε Παπακωνσταντίνου και παραπομπή Βενιζέλο-Παπανδρέου-Παπαδήμο»