ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Να εξαιρεθούν τα καφενεία από την καταβολή τέλους στην ΑΕΠΙ »

«Να εξαιρεθούν τα καφενεία από την καταβολή τέλους στην ΑΕΠΙ »

Να εξαιρεθούν τα καφενεία από την καταβολή ειδικού τέλους στην ΑΕΠΙ ζητεί με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού ο Βουλευτής Ηλείας της ΝΔ και πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης Γιώργος Κοντογιάννης.


Ο Γιώργος Κοντογιάννης επεσήμανε την ανάγκη εξεύρεσης λύσης καθώς οι ιδιοκτήτες καφενείων αδυνατούν να καταβάλουν το ειδικό τέλος, με δεδομένο μάλιστα το γεγονός ότι καλούνται να πληρώσουν επί της ουσίας δικαιώματα για τα οποία έχουν ήδη πληρώσει τα τηλεοπτικά κανάλια ή οι ραδιοφωνικοί σταθμοί.

To πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Αναγκασμένοι να πληρώνουν πνευματικά δικαιώματα στην Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ) είναι οι ιδιοκτήτες καφενείων, ακόμα και αν αυτά δεν διαθέτουν ηχητικά συστήματα παρά μόνο τηλεόραση.

Οι ιδιοκτήτες σε πολλές περιπτώσεις αδυνατούν να καταβάλουν το ειδικό τέλος λόγω της δύσκολης κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα η ΑΕΠΙ να καταφεύγει στη δικαιοσύνη για να εισπράξει τα χρήματα.

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι πως οι ιδιοκτήτες καλούνται να πληρώσουν επί της ουσίας δικαιώματα για τα οποία έχουν ήδη πληρώσει τα τηλεοπτικά κανάλια ή οι ραδιοφωνικοί σταθμοί.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να εξαιρεθούν από την καταβολή ειδικού τέλους προς την ΑΕΠΙ τα καφενεία και οι λοιποί χώροι στους οποίους γίνεται χρήση τηλεόρασης και/ή ραδιοφώνου;»