ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυση για τη χρηματοδότηση των κομμάτων

Μήνυση για τη χρηματοδότηση των κομμάτων

Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου κατέθεσε ο Γενικός Γραμματέας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Νίκος Νικολόπουλος για τα «θαλασσοδάνεια» των κομμάτων.

Στο κείμενο της μήνυσης αναφέρεται ότι χρήζει διερεύνησης αν τα δάνεια τα οποία πήραν τα κόμματα και τα οποία δεν εξυπηρετούνται, ζημίωσαν το ελληνικό κράτος και αν υπήρξε ίδιον όφελος από τους δανειολήπτες.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της μηνυτήριας αναφοράς του κ. Νικολόπουλου:

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ

Του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος.

ΚΑΤΑ

Παντός υπευθύνου για την τέλεση του αδικήματος της απιστίας εις βάρος του Δημοσίου κατά άρθρον 390 του Ποινικού Κώδικα.

*****

Αξιότιμε κε Εισαγγελέα, στόχος της παρούσας είναι η αναζήτηση και έρευνα της ύπαρξης ευθυνών όσων εν γνώσει ζημιώνουν την περιουσία του δημοσίου, της οποία βάσει νόμου ή δικαιοπραξίας έχουν την επιμέλεια ή διαχείριση, ήτοι όσων μεθόδευσαν ή καρπώθηκαν παράνομα την χορήγηση δανείων προς τα υπάρχοντα εν Ελλάδι πολιτικά κόμματα, έχοντας ως αποκλειστικό κίνητρο ίδιον όφελος, ήτοι διατελούντος αυτού εις βάρος της περιουσίας του δημοσίου, του κράτους και του κοινωνικού συμφέροντος.

Συγκεκριμένα υποστηρίζουμε ότι, πρόσωπα εντός των Διοικήσεων πιστωτικών ιδρυμάτων διέπραξαν το αδίκημα της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου, τα οποία μόνον η Εισαγγελική έρευνα μπορεί να αποκαλύψει, δεδομένου ότι η Τράπεζα της Ελλάδας στο αίτημα για δημοσιοποίηση των όρων χορήγησης των δανείων στα κόμματα, ήδη από το έτος 1996, επικαλείται υπηρεσιακό- επαγγελματικό απόρρητο ενώ σε έγγραφο αυτής, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή δια του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, αναφέρεται ότι "οι όροι χορήγησης δανείων και παροχής εγγυήσεων από τα πιστωτικά ιδρύματα (επιτόκιο, διάρκεια κλπ), δεν καθορίζονται διοικητικά με αποφάσεις της Τράπεζας της Ελλάδας αλλά ελεύθερα με τραπεζικά κριτήρια, στο πλαίσιο της Συνθήκης της ΕΕ".

Ο υπερβολικός και χωρίς καμία λογική δανεισμός των κομμάτων από πιστωτικά ιδρύματα είναι άδικος, προκαλεί αθέμιτο "ανταγωνισμό" μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, όμως, περισσότερο απ' όλα, προκαλεί κίνδυνο μεγάλων ζημιών στην ίδια την Τράπεζα αλλά και κυρίως, στους Έλληνες φορολογούμενους, οι οποίοι τελικά καλούνται να πληρώσουν -μέσω αυξήσεων κεφαλαίων- τις ζημιές που κάθε έτος εμφανίζει η Τράπεζα.

Διότι η κατάρτιση συμβάσεων δανείων με ενώσεις προσώπων χωρίς νομική προσωπικότητα, δηλαδή τα κόμματα ΠΑΣΟΚ (Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα) και ΝΔ (Νέα Δημοκρατία), χωρίς να έχουν προγενεστέρως εξασφαλισθεί τα συμφέροντα των πιστωτικών ιδρυμάτων κατ' εφαρμογή των κανόνων χρηματοδότησης προκειμένου για αξιοπιστία και επαρκή εξασφάλιση της επιστροφής του πιστωθέντος κεφαλαίου (και των πιστωθησόμενων τόκων), αντ΄αυτού, αρκούντων στην εκχώρηση προς τα ιδρύματα της εισπραχθησόμενης κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων του Ν. 3023/2002, της οποίας όμως το ποσό δεν είναι σταθερό και διακυμαίνεται αναλόγως της εκλογικής ισχύος κάθε κόμματος, γεγονός γνωστό στα μηνυόμενα πρόσωπα, έχει ως αποτέλεσμα η «εξασφάλιση» από τις ενώσεις προσώπων των κομμάτων να εξαρτάται από τυχαίο και μη προβλέψιμο γεγονός.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

Οργή και αγανάκτηση προκαλεί στον Ελληνικό λαό η σκανδαλώδης ενέργεια των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσουν αδιαφανώς τροπολογία με την οποία χορηγήθηκε ποινική ασυλία στους τραπεζίτες για τα «θαλασσοδάνεια», ύψους περίπου 270 εκατομμυρίων ευρώ, που έχουν χορηγήσει με σχεδόν ανύπαρκτες εγγυήσεις στα δύο μεγάλα –κυρίως- κόμματα.

Σε μια εποχή που σύσσωμο το πολιτικό σύστημα "υπερασπίζεται" την ανάγκη της χρηστής διαχείρισης του Δημόσιου χρήματος, αποτελεί πρόκληση να ψηφίζονται τροπολογίες που εκθέτουν ανεπανόρθωτα το Ελληνικό Κοινοβούλιο και να εισάγονται εκπρόθεσμα και αδιαφανώς, χωρίς καμία ενημέρωση της Βουλής, προκειμένου να επιφυλάξουν αμνηστία και κάλυψη στους Προέδρους και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Τραπεζών-δανειστών-των κομμάτων τους:

Ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί πρέπει να δώσουν εξηγήσεις για το «ΔΟΥΝΑΙ ΚΑΙ ΛΑΒΕΙΝ» για το παρασκήνιο, για τους συντάκτες, για την «περίεργη» υποβολή και αποδοχή της εκπρόθεσμης τροπολογίας των τριών Βουλευτών με βάση την οποία, "Δεν συνιστά απιστία για τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών η σύναψη δανείων πάσης φύσεως προς το δημόσιο".

Με τηνυπ΄αρ. πρωτ. 11121/29-5-2013 ερώτηση προς τον υπουργό οικονομικών απευθύναμε σε αυτόν ακριβώς το θέμα: της Χρηματοδότησης των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και των Πολιτικών Κομμάτων, όντες πεπεισμένοι ότι βασική προϋπόθεση για τη λειτουργία της Οικονομίας σύμφωνα με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, αποτελεί η ύπαρξη ενός υγιούς χρηματοπιστωτικού συστήματος. Δυστυχώς, μετά την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος στην Κύπρο και τις πρόσφατες διαγραφές δανείων που έχουν συνάψει είτε πολιτικά κόμματα είτε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, εγείρονται πολλά ερωτηματικά για την αρνητική επίπτωση που έχουν τέτοιες ενέργειες στη βιωσιμότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Με τηνυπ΄αρ. πρωτ. 10482/13-5-2013 ερώτηση προς τον πρωθυπουργό

τους υπουργούς οικονομικών, δικαιοσύνης, διαφάνειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων,θίξαμε περαιτέρω, τα κάτωθι κρίσιμα ζητήματα περί των στοιχείων που προκύπτουν από την έρευνα για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ που είχε αναθέσει ο Ε. Βενιζέλος σε έξι μεγάλες ελεγκτικές εταιρίες από τη στιγμή που παρέλαβε. Αυτά είναι συντριπτικά. Δεν είναι μόνον η «τρύπα» των 116.000.000 ευρώ αλλά ότι ενδέχεται να αποδειχθεί ότι στο πηγάδι αυτό δεν υπάρχει το πεπερασμένο.

Την πραγματικότητα αποδίδει πολύ χαρακτηριστικά στο κύριο άρθρο του ο Νίκος Χατζηνικολάου στην REAL NEWS της Κυριακής 12-4-2013 ο οποίος μεταξύ άλλων γράφει:

«Η «μαύρη τρύπα» των 135 εκατ. ευρώ που αποκαλύφθηκε ότι υπάρχει στα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ και η κραυγαλέα αδιαφάνεια που τη... συνοδεύει δεν συνιστά απλώς και μόνον ένα εσωκομματικό ζήτημα, όπως ορισμένοι θέλουν να εμφανίζουν. Αντίθετα, μάλιστα, αποτελεί μείζον πολιτικό θέμα εθνικής σημασίας και εθνικού ενδιαφέροντος. Αλλωστε τα κοινοβουλευτικά κόμματα στην Ελλάδα είναι κατά βάση κρατικοδίαιτα. Επισήμως επιχορηγούνται κυρίως από τον κρατικό προϋπολογισμό και δευτερευόντως από συνδρομές και εισφορές μελών και φίλων. Και βέβαια είναι κοινό μυστικό ότι πολύ συχνά και ιδίως σε περιόδους που οι κομματικοί σχηματισμοί ασκούν εξουσία, στα... ανεπίσημα ταμεία τους, στα λεγόμενα «μαύρα» ταμεία, καταλήγουν κονδύλια ύποπτης προέλευσης και ακόμη πιο ύποπτης «στόχευσης» και σκοπιμότητας. Βλέπετε, αυτά τα χρήματα στη συνέχεια οδηγούν συνήθως, αν όχι πάντοτε, σε πολιτικές αντιπαροχές, που κοστίζουν πολύ ακριβά στη χώρα και στους πολίτες της...»

«Η Γερμανίδα καγκελάριος είναι απολύτως βέβαιο ότι έχει στο συρτάρι της την περιβόητη λίστα Χριστοφοράκου. Και βέβαια κανείς δεν ξεχνά ότι παρά την παραδοχή Τσουκάτου πως επί ημερών Σημίτη εισέρρευσαν στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ 1 εκατ. μάρκα από τα «μαύρα» ταμεία της Siemens, δεν άνοιξε ρουθούνι... Ούτε δικαστικός έλεγχος έγινε ποτέ, ούτε καν κατάθεση ζητήθηκε από τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ!»

Είναι η ώρα του εισαγγελέα!»

Είναι γεγονός ότι όλα τα βιβλία από το 2004 μέχρι το 2007 έχουν εξαφανισθεί. Αναζητήθηκαν σε κάθε μεριά που θα μπορούσαν να είναι, αλλά δεν βρέθηκε ούτε φύλλο. Και αυτή η εξαφάνιση δεν μπορεί να σχετίζεται με το τυχαίο. Αντίθετα, έρχεται να ενισχύσει τα ευρήματα του ελέγχου που έκαναν οι έξι εταιρίες για την μαύρη τρύπα των 116.000.000 ευρώ.

Όπως γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» με απλά χαρτάκια, έδιναν εντολή στον ταμία να δώσει 1.000.000 ευρώ, 100.000 ευρώ και ούτω καθεξής. Χωρίς κανένα παραστατικό, υπογραφές και ό,τι απαιτούν οι στοιχειώδεις κανόνες διαφάνειας και χρήστης διαχείρισης, που κάνει και η πιο μικρή επιχείρηση, αλλά και απαιτεί ο Κώδικας Φορολογικών Στοιχείων, όταν μάλιστα τα χρήματα προέρχονται από κρατική χρηματοδότηση.

Αναφερόμενη σε έναν από τους στενούς συνεργάτες του πρώην Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, επισημαίνει ότι είχε πάρει 800.000 ευρώ και ουδέποτε έδωσε κάποιο παραστατικό για το που πήγαν αυτά τα λεφτά.

Μετά την ανάληψη του κόμματος από τον Ε. Βενιζέλο, ο υπεύθυνος επί των οικονομικών του ζήτησε στοιχεία για 300.000 ευρώ που είχε πάρει, αλλά ομοίως, δεν πήρε καμία απάντηση.

Στην ίδια λογική, η Κάτια Μακρή στη «Real News» γράφει πως «παραστατικά σχεδόν ενάμισι χρόνου λείπουν από το λογιστήριο του ΠΑΣΟΚ, όπως προκύπτει από τον οικονομικό έλεγχο της Ιπποκράτους. Τα αρχεία φαίνεται να έχουν εξαφανιστεί για όλο το 2004 και για τους πρώτους μήνες του 2005».

Τα στοιχεία είναι άφαντα, με αποτέλεσμα κανείς να μην γνωρίζει έσοδα-έξοδα και σκοπούς δαπανών για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, οπότε και πρωτοανέλαβε ο Γιώργος Παπανδρέου τα προεδρικά ηνία.

Τα χαμένα παραστατικά, όμως, δεν περιορίζονται μόνο στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο αλλά εκτείνονται σε όλη την διάρκεια του ελέγχου που διενεργούν οι εταιρίες ορκωτών λογιστών από το 2004 έως το 2010.

Μέχρι στιγμής, τα ποσά που έχουν αναληφθεί «με μία πρόχειρη υπογραφή σε μία λευκή σελίδα», όπως περιγράφουν οι γνωρίζοντες τα πράγματα, αγγίζουν τα 2,3 εκατομμύρια ευρώ. Εξ' αυτών, παραστατικά για δαπάνες ύψους 800.000 ευρώ ζητούνται από τον πρώην γενικό διευθυντή του κόμματος και νυν διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτο Σπυρόπουλο, αποδείξεις για έξοδα 300.000 ευρώ από τον πρώην γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και στενό συνεργάτη του Γιώργου Παπανδρέου, Νίκο Αθανασάκη, ενώ περίπου 1,2 εκατομμύρια ευρώ έχουν εκταμιευτεί με την υπογραφή της Κατερίνας Καλογεροπούλου, γραμματέως του πρώην προέδρου, που βρισκόταν στο πλευρό του από τα χρόνια του υπουργείου Εξωτερικών.

Πληροφορίες αναφέρουν πως αυτό το «ορφανό» ποσό μπορεί να αγγίζει και τα 3 εκ. ευρώ, αν προστεθούν και 500.000 ευρώ που έχουν αναληφθεί με απ' ευθείας εντολή και υπογραφή του ίδιου του Γ. Παπανδρέου.

Επιπροσθέτως, οι «μαύρες τρύπες» ενδέχεται να διογκωθούν καθώς ο έλεγχος δεν έχει κλείσει ακόμη, ενώ οι εταιρίες ανακαλύπτουν καθημερινά «γκρίζες ζώνες», κάποιες εκ των οποίων ψευτοκαλύπτονται από τα παραστατικά που βρίσκονται στο λογιστήριο της Ιπποκράτους και άλλες μένουν σε εκκρεμότητα. Απομένει να γίνει η τελική «σούμα» και το άθροισμα των εσόδων-εξόδων με βάση τα τιμολόγια που ζητούνται από κομματικά στελέχη, ταξιδιωτικά γραφεία, εταιρίες παραγωγής εκδηλώσεων, διαφημιστικές αλλά και κάθε είδους προμηθευτές.

Οι εκπρόσωποι των εταιριών που έχουν αναλάβει τον έλεγχο (Grand Thorton, Ernst and Young, KPMG, Deloitte Touche, PWC Greece) εγκαταστάθηκαν για ένα δίμηνο εντός του κόμματος και από τον Δεκέμβριο και ύστερα, οπότε και ολοκλήρωσαν την πρώτη συλλογή στοιχείων παίρνοντας αντίγραφα από τους κομματικούς φωριαμούς, επέστρεψαν στα γραφεία τους για την επεξεργασία, ζητώντας διαρκώς συμπληρωματικά στοιχεία.

Ως εκ των άνω, ερωτώνται οι ιθύνοντες:

- Ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει από τον Ε. Βενιζέλο να στείλει απ' ευθείας στον εισαγγελέα το πόρισμα των έξι διεθνών οίκων, που διενεργούν εδώ και ένα χρόνο τον έλεγχο για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ;

- Η κυβέρνηση με δεδομένο ότι με χρήματα του ελληνικού λαού έγινε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ότι στα Δ.Σ. αυτών συμμετέχουν ως εκπρόσωποι του κράτους κυβερνητικοί εκπρόσωποι –ως μέλη- πως θα προφυλάξει το δημόσιο συμφέρον, από την απάτη που επιχειρείται εις βάρος του κρατικού κορβανά με τα ανεγγύητα δάνεια των κομμάτων;

- Συγκεκριμένα πως θα προφυλάξει τα χρήματα του ελληνικού λαού από την δημοσιευθείσα πονηρή και αξιόποινη μεθόδευση του Ε. Βενιζέλου («Ελευθεροτυπία» 5-5-2013) που αποβλέπει στην απαλλαγή του κόμματος από χρέη που το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να εξυπηρετήσει, αφού σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αυτός είναι ο λόγος που σκέπτεται την αλλαγή του ονόματος του ΠΑΣΟΚ, αν όμως προηγουμένως διασφαλιστεί ότι με αυτόν τον τρόπο τα χρέη του κόμματος θα διαγραφούν. Οι κινήσεις αυτές όπως ξεδιάντροπα δηλώνουν και χωρίς κανένα φόβο για ποινικό κολάσιμα, τα έχουν συζητήσει και τα έχουν συμφωνήσει εδώ και καιρό στο επιτελείο του Βενιζέλου;

Αυτό δεν θεωρείται προμελετημένο έγκλημα εις βάρος του Δημοσίου και των κρατικών τραπεζών;

- Πως απαντάτε στους Έλληνες που με θυμό και οργή θέτουν το ερώτημα πως γίνεται την ώρα που το κράτος «κυνηγά» και απειλεί με κατασχέσεις τον κάθε ταλαίπωρο μικροοφειλέτη, την ίδια στιγμή να κάνει τα «στραβά μάτια» στα κόμματα, που σε συνεργασία με τους τραπεζίτες συνεχίζουν να παίρνουν και άλλα δάνεια, στα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που εξακολουθούν να χρωστούν;

- Επίσης οι Έλληνες φορολογούμενοι ερωτούν πως γίνεται ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας –ως κύριος εκφραστής της ακολουθούμενης σκληρής πολιτικής – να παραμένει σε ρόλο απλού θεατή, όταν το... πάρτι συνεχίζεται σαν να μη τρέχει τίποτα, την ώρα που το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα ανακεφαλαιοποιείται με χρήματα κυρίως του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και των δανειστών, ουσιαστικά όμως με τις θυσίες των Ελλήνων φορολογούμενων;

- Πως γίνεται ΝΔ και ΠΑΣΟΚ όχι μόνο να μην εμφανίζονται να καταβάλλουν τις απαιτούμενες δόσεις, αλλά να συνεχίζουν να δανειοδοτούνται με επιπλέον 30 εκατ. ευρώ για το 2012;

- Συμφωνούν και δίνουν θετική ψήφο οι παράγοντες των ελεγκτικών οίκων, που έχουν διοριστεί επίτροποι στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, το μεγαλύτερο μέρος των οφειλόμενων από τα κόμματα να περνά είτε σε λογαριασμούς προβλέψεων είτε να καλύπτεται μέσω διαδοχικών ρυθμίσεων;

- Συμφωνούν που με διάφορους τρόπους, τα δάνεια χαρακτηρίζονται ενήμερα, με την ευθύνη της ακρίβειας (των στοιχείων) να βαρύνει σχεδόν αποκλειστικά τις διοικήσεις των τραπεζών, που συντάσσουν τους ισολογισμούς και τους ανεξάρτητους ορκωτούς ελεγκτές που τους υπογράφουν;

- Τόσο η KPMG, που έχει διοριστεί επίτροπος στο σχήμα της Πειραιώς (ο όμιλος περιλαμβάνει πλέον έξι τράπεζες και δίκτυα), όσο και η Grand Thornton, που έχει αναλάβει την Εθνική και την Eurobank, αλλά και η Mazars, που είναι επίτροπος στην Alpha Bank, δεν έχουν ευθύνη για τα στοιχεία ισολογισμού;

- Επί της ουσίας, οι τρεις επίτροποι δεν μπορούν να βεβαιώσουν εάν όντως ένα κομματικό δάνειο είναι ενήμερο ή όχι, εάν καταβάλλονται τόκοι ή όχι, εάν πληρούνται οι όροι αναχρηματοδότησης ενός κόμματος, που δεν παύει να είναι ένας οφειλέτης όπως χιλιάδες άλλοι;

- Οι σχέσεις των κομμάτων με τις τράπεζες διέπονται από διασταλτική ερμηνεία της έννοιας του «ενήμερου»;

- Παρέχεται η ευχέρεια στη διοίκηση μιας τράπεζας να περάσει σε ειδικό λογαριασμό ακόμη και ένα μη εξυπηρετούμενο δάνειο ή να το εγγράψει στο λογαριασμό προβλέψεων;

- Μετά την έγγραφη απάντηση της Τράπεζας της Ελλάδας στη Βουλή που αναφερόταν πως η διαβίβαση των στοιχείων για το δανεισμό των κομμάτων –δάνεια, οφειλές κτλ- επιτρέπεται μόνο προς τις εξεταστικές επιτροπές, οι Εισαγγελικές Αρχές, οι Οικονομικοί Επιθεωρητές, ο Γεν. Γραμματέας του ΣΔΟΕ, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, η Εισαγγελέας Διαφθοράς, οι Οικονομικοί Εισαγγελείς κ.α. ανεξάρτητες ή ελέγχουσες αρχές εζήτησαν τα στοιχεία; Εάν όχι γιατί, δεν γίνονται επίορκοι;

- Πως γίνεται ενώ ο Γ. Παπανδρέου υποστηρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ απέφυγε το «μαύρο χρήμα» (αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει το επιτελείο του κ. Παπανδρέου), σε σύγκριση με το παρελθόν να μην έχουν ακόμα κινηθεί οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς, οι ανεξάρτητες Αρχές ή οι Εισαγγελείς διαφθοράς;

- Δεν είναι αξιόποινη πράξη και πράγματι πληγή το μαύρο, πολιτικό χρήμα, η αδιαφάνεια σε ό,τι αφορά τους πόρους των κομμάτων και των πολιτικών, πληγή με πολλαπλές συνέπειες; Εάν ναι τότε γιατί δεν έχουν ασκηθεί ακόμα διώξεις κατά παντός υπευθύνου, μετά την συγκλονιστική δημόσια ομολογία του Θ. Τσουκάτου;

- Γιατί δεν έγινε ποτέ δικαστική διερεύνηση, μετά την δημόσια παραδοχή Τσουκάτου για το 1 εκατ. ευρώ που μπήκαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ από τα μαύρα χρήματα της Siemens;

- Υπάρχουν ευθύνες επίορκων δικαστών, που δεν ενήργησαν αυτεπαγγέλτως, από τότε μέχρι σήμερα, παρά τα ομολογημένα κολάσιμα ποινικά και φορολογικά εγκλήματα, από τον κ. Θ. Τσουκάτο σε συνέντευξή του στο γνωστό εκδότη – δημοσιογράφο Γ. Τράγκα – στο περιοδικό CRASH για τις κρυφές χρηματοδοτήσεις του ΠΑΣΟΚ;

- Γιατί καμία πρωτοβουλία δεν έχετε αναλάβει προκειμένου να διώξετε τη βαριά σκιά που πλανάται στη δημόσια ζωή;

Επειδή όταν πλησίαζε η ώρα της άσκησης διώξεων στα κομματικά στελέχη στο πλαίσιο έρευνας των οικονομικών εισαγγελέων, φρόντισαν οι κ. Σαμαράς, Βενιζέλος, Κουβέλης, να διασφαλίσουν με τροπολογία στη Βουλή ότι οι διοικήσεις εκείνων των τραπεζικών ιδρυμάτων, που χορήγησαν θαλασσοδάνεια στα κόμματα, χωρίς ικανές εξασφαλίσεις και εγγυήσεις δεν θα αντιμετωπίσουν τις ποινικές και οικονομικές συνέπειες. Όλα επρόκειτο να θεωρηθούν κανονικά και με το νόμο.

Επειδή τα ποσοστά καταρρέουν και η κρατική χρηματοδότηση βαίνει μειούμενη, τα δάνεια τρέχουν και η «τρύπα» στα οικονομικά μοιάζει απίθανο να καλυφθεί.

Επειδή είναι απαραίτητο να διαφυλαχθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών και να αποτραπεί κάθε συνειρμός περί αδιαφάνειας και συναλλαγής, ως εκ τούτου, πρέπει να δοθούν στην Εθνική αντιπροσωπεία και στη δημοσιότητα τα στοιχεία και οι εξασφαλίσεις όλων των υπ' όψιν δανείων των πολιτικών κομμάτων

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Και με την επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματός μας

ΑΙΤΟΥΜΕΘΑ

Την άσκηση της ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου και την παραδειγματική τιμωρία τους.

Διορίζουμε πληρεξούσιο δικηγόρο μας την Κωνσταντίνα Σωτ. Φουντέα (ΑΜ/ΔΣΑ 22497), κάτοικο Αθηνών, οδός Ερμού 18.

Σχετικά έγγραφα συνυποβάλλουμε:

1) Την υπ΄αρ. πρωτ. 9454/10-4-2013 ερώτηση προς τον υπουργό οικονομικών.

2) Την υπ΄αρ. πρωτ. 10428/10-5-2013 ερώτηση προς τον πρωθυπουργό.

3) Την υπ΄αρ. πρωτ. 10482/13-5-2013 ερώτηση προς τον πρωθυπουργό.

τους υπουργούς οικονομικών, δικαιοσύνης, διαφάνειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

4) Την υπ΄αρ. πρωτ. 11121/29-5-2013 ερώτηση προς τον υπουργό οικονομικών.

5) Το το υπ΄αρ. πρωτ. ΓΔ 1441/23.04.2013 Έγγραφο- Απάντηση της Τράπεζας της Ελλάδος.

6) Το υπ΄αρ. πρωτ. 391/22-05-2013 Έγγραφο- Απάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Αθήνα, 28.06.2013

Ο μηνυτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Ανεξάρτητος Βουλευτής

Γ.Γ. Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος

Διαβάστε επίσης:

Πέρασαν από το... «παράθυρο» την τροπολογία για τα δάνεια των κομμάτων

Ο Πεπόνης καλεί τους ταμίες ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για τα δάνεια