ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι περιμένει η Αθήνα από την επίσκεψη Σόιμπλε

Τι περιμένει η Αθήνα από την επίσκεψη Σόιμπλε

-Τι θα ζητήσει ο Σαμαράς και που στοχεύει το «γεράκι» της γερμανικής πολιτικής

-Κορυφαίο ζήτημα η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση

Ο σκληρός του Βερολίνου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έρχεται την Πέμπτη στην Αθήνα για συνομιλίες με τον Αντώνη Σαμαρά και το Γιάννη Στουρνάρα.

Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών φτάνει στον απόηχο της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου και στο οικονομικό επιτελείο ευελπιστούν πέρα από τα καλά λόγια και τη στήριξη του ελληνικού προγράμματος, να προσφέρει άτυπα τη σύμφωνη γνώμη του για χαλάρωση ορισμένων μέτρων.

Κορυφαίο ζήτημα για την ελληνική κυβέρνηση είναι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ζήτημα που με τη θετική συγκατάθεση του "γερακιού" της γερμανικής πολιτικής δεν αποκλείεται να προχωρήσει άμεσα προς υλοποίηση.

Είναι χαρακτηριστικό όπως επισημαίνουν κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών, πως σε ενδεχόμενη θετική απάντηση για μείωση του ΦΠΑ στο 13%, η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να το εφαρμόσει πιλοτικά από την 1η Αυγούστου, ωστόσο είναι ακόμα νωρίς μία τέτοια απόφαση να θεωρείται δεδομένη.

Σε ότι αφορά πάντως την ατζέντα του Αντώνη Σαμαρά, αναμένεται να έχει έντονη αναπτυξιακή χροιά. Έχοντας εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα του ελληνικού προγράμματος, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει από το Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συνολικά μέτρα ανάπτυξης του ευρωπαϊκού Νότου με βασικό όπλο τα αρνητικά στοιχεία που έρχονται από Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία.

Το Βερολίνο πάντως κρατά κλειστά τα χαρτιά του, αν και οι τελευταίες κινήσεις της Άνγκελα Μέρκελ για την ανεργία στην Ευρώπη, δείχνουν πως έχουν αντιληφθεί ότι η αγανάκτηση των Ευρωπαίων έχει φτάσει στο κόκκινο.