ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εντολή Σαμαρά για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων

Εντολή Σαμαρά για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων

Αυστηρές συστάσεις στους υπουργούς να τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα των συμφωνηθέντων με την τρόικα.

Σαφείς οδηγίες για επιτάχυνση του μεταρρυθμιστικού έργου έδωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Α. Σαμαράς ζήτησε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης απ’ όλα τα κυβερνητικά στελέχη να στείλουν άμεσα στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης λίστα με οργανισμούς που προτείνουν να καταργηθούν ή να συγχωνευθούν, όπως επίσης προτάσεις για μείωση προσωπικού στα υπουργεία.

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τους μεταρρυθμιστικούς στόχους» τόνισε μεταξύ άλλων εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος πρόσθεσε ότι: «Δόθηκαν σαφείς κατευθύνσεις για επιτάχυνση του μεταρρυθμιστικού έργου».

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σημείωσε: «Μιλήσαμε για την κινητικότητα και τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα μέχρι το τέλος του έτους».

Στην σύσκεψη συμμετείχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος, ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης, ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος και ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης.

Τα χρονοδιαγράμματα για την κυβέρνηση είναι ασφυκτικά, όπως και οι πιέσεις των δανειστών καθώς, μέχρι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να έχουν ενταχθεί στην κινητικότητα 12.500 υπάλληλοι.

Παρά τις οριζόντιες επιλογές της Δημοτικής Αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων, αναζητούνται σχεδόν 5.000 επιπλέον υπάλληλοι εντός του επόμενου διμήνου.

Δεδομένου ότι οι δύο μεγαλύτεροι «εργοδότες» του Δημοσίου είναι τα υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας και ότι το πρώτο έχει ήδη συνεισφέρει σημαντικά (Δημοτική Αστυνομία και φύλακες) το βάρος φαίνεται ότι θα πέσει στο δεύτερο. Περίπου 1.000 - 1.300 εργαζόμενοι αναμένεται να βρεθούν σε καθεστώς κινητικότητας και από την Υγεία, μέσω της αναδιάρθρωσης των δομών, ωστόσο στόχος είναι να απορροφηθούν στο σύνολό τους σε ιδρύματα που αντιμετωπίζουν ελλείψεις προσωπικού.