ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρέας Καραφλός: Ο εισαγγελέας που έβλεπε τα «τρένα να περνούν»

Ανδρέας Καραφλός: Ο εισαγγελέας που έβλεπε τα «τρένα να περνούν»

Ο άνθρωπος που αρχειοθέτησε το σκάνδαλο Siemens – ΟΣΕ ήταν ο ίδιος που διαχειρίστηκε το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης Χριστοφοράκου. Αυτό που δεν εκτελέστηκε ποτέ.

Ο Πυθαγόρας έλεγε πως «όσο περισσότερο μαθαίνεις τη φύση, τόσο λιγότερο πιστεύεις στην τύχη».

Αυτό θα έπρεπε να το γνωρίζουν όσοι κρατούν ακόμα τις Θερμοπύλες της δημοκρατίας μέσω του ύστατου πυλώνα της: τη δικαιοσύνη. Ειδικά σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές που η κατάρρευση των θεσμών οδηγεί την πατρίδα με μαθηματική ακρίβεια σε καταστάσεις εκτροπής και χρειάζονται χαλκέντεροι λειτουργοί, για να ορθώσουν ανάστημα, ώστε να ανακόψουν την πορεία στο χάος.

Αυτές τις στιγμές, λοιπόν, τίποτα δεν πρέπει να αφήνεται στην «τύχη», κανείς δεν μπορεί να μένει στο απυρόβλητο.

Χθες το newsbomb.gr αποκάλυψε την άξια απορίας αρχειοθέτηση της αμαρτωλής σύμβασης Siemens – ΟΣΕ, σχετικά με την μίσθωση 30 ηλεκτρικών μηχανών και 100 βαγονιών της SIEMENS, αξίας 235 εκατομμυρίων ευρώ από τον Ο.Σ.Ε. που δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και σάπιζαν στα αμαξοστάσια, όπως κατήγγειλαν δημοσιεύματα της εποχής. Η αρχειοθέτηση έγινε από τον τότε εισαγγελέα πρωτοδικών κύριο Ανδρέα Καραφλό.

Θα μπορούσε να θεωρηθεί «σατανική σύμπτωση» ότι ο ίδιος άνθρωπος αρκετούς μήνες αργότερα, διαχειρίστηκε και το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης του κατά πολλούς επικίνδυνου απατεώνα Μιχάλη Χριστοφοράκου. Του ανθρώπου που έχει κατηγορηθεί πως παρέδιδε τις μίζες σε πολιτικούς και κρατικούς λειτουργούς, προκειμένου να υπογράφονται τέτοιες συμβάσεις. Αυτό το ένταλμα σύλληψης δεν εκτελέστηκε ποτέ, γράφοντας μία από τις πιο μελανές σελίδες στην ιστορία του ελληνικού κράτους!

Ο κύριος Καραφλός κατά την κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, υποστήριξε πως ο έλεγχος που έκανε στο επίμαχο ένταλμα ήταν ένας τυπικός έλεγχος νομιμότητας! Όταν του ανακοινώθηκε η απάντηση της εισαγγελίας του Μονάχου, που με δικανική κρίση κατέρριπτε το ένταλμα, ο κύριος Καραφλός απέφυγε την οποιαδήποτε μομφή κατά των Γερμανών. Αντίθετα, στην συνέχεια της εξέτασής του παραδέχθηκε πως «τα κατηγορητήρια ήταν λιγάκι αόριστα»!

Δηλαδή ο αρμόδιος κύριος Καραφλός φαίνεται να επιχείρησε να δικαιολογήσει τους Γερμανούς για την άρνηση τους να εκτελέσουν το ελληνικό ένταλμα σύλληψης, ρίχνοντας σαφέστατη μομφή στην ελληνική πλευρά. Εξαιρετική προσέγγιση η οποία θα μπορούσε να γίνει από ένα δημοσιογράφο ή κάποιον πολιτευτή κόμματος μειοψηφίας. Όχι, όμως, από τον καθ' ύλην αρμόδιο λειτουργό, που θα έπρεπε να παρέμβει άμεσα, αν είχε τη δυνατότητα και εφ' όσον διαπίστωνε την αοριστία του εντάλματος, όταν στην συγκεκριμένη υπόθεση κρινόταν η τιμή της πατρίδας και η αξιοπιστία των θεσμών! Φαίνεται ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η δικαιοσύνη αντί για «τυφλή», κατέστη «καραφλή», χωρίς κανένα προκάλυμμα για τα συμφέροντα του Έλληνα πολίτη.

Σε μια τέτοια υπόθεση δισεκατομμυρίων άπαντες οι συμμετέχοντες, όπως και ο κ. Καραφλός, δε θα έπρεπε να κάνουν ό, τι είναι δυνατό, ώστε να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον; Είναι ερωτήματα που προκαλούνται αβίαστα, δεδομένης και της τραγικής οικονομικής συγκυρίας, καθώς από την υπόθεση αυτή χάθηκαν απίστευτα ποσά και το να παραδέχεται ένας λειτουργός, όπως ο κ. Καραφλός, πως διαπίστωσε μια αοριστία, αλλά παρά ταύτα προχώρησε στην τυπική διεκπεραίωση, αν μη τι άλλο, προκαλεί τεράστια απορία!

Ο κύριος Καραφλός λοιπόν, είδε τα τρένα να περνούν και τους Χριστοφοράκους να φεύγουν σε ένα πρωτοφανές "train - spotting" α λα ελληνικά. Γιατί αυτή η προσκόλληση στην τυπικότητα σε μια τόσο σοβαρή υπόθεση; Γιατί ουδείς-συμπεριλαμβανομένου του κ. Καραφλού-έπραξε το κάτι παραπάνω που θα επέφερε τη λύτρωση; Κάποιοι μπορούν να το θεωρήσουν ένα «τυχαίο γεγονός». Ας διαβάσουν Πυθαγόρα.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κοιτάξτε, δεν θέλω να σας ρωτήσω αυτό. Άλλο θέλω να σας ρωτήσω. Πέρυσι, τέτοια εποχή, αν θυμάμαι καλά, ο κ. Ζαγοριανός είχε στείλει έγγραφο για την έκδοση Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης εναντίον του κ. Χριστοφοράκου. Το γνωρίζετε;

ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Βεβαίως, πέρασε από εμάς αυτό, το είδαμε.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Τι ακριβώς έγινε; Πείτε μας.

ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Εμείς δεν κοιτάμε σε αυτά τίποτα. Απλά το μόνο που κάνουμε είναι να περαστεί αμέσως στο σύστημα.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Τίποτε άλλο;

ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Τίποτε άλλο. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε εμείς ούτε τον ανακριτή ούτε τον Εισαγγελέα Εφετών. Δεν τα συντάσσουμε εμείς αυτά τα έγγραφα.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Την απάντηση της γερμανικής εισαγγελίας τη γνωρίζετε;

ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Για ποιο θέμα;

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Για το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης κατά του κ. Χριστοφοράκου. Τη γνωρίζετε;

ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Όχι, δεν γνωρίζω κάτι.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Για να σας βοηθήσω λίγο και επειδή πιστεύω ότι ενδιαφέρει όλους τους συναδέλφους, σε απάντηση, λοιπόν, στέλνει έγγραφο στην Ανακρίτρια, την κυρία Νικολακέα, η Γενική Εισαγγελία Μονάχου και ούτε λίγο ούτε πολύ, ρωτάει από πού προκύπτει η ευθύνη του διωκομένου κ. Χριστοφοράκου έναντι του ελληνικού δημοσίου, αφού η Σύμβαση υπεγράφη με τη SAIC και η SIEMENS ήταν απλά υπεργολάβος. Ρωτά: «Ο διωκόμενος κ. Χριστοφοράκος σε ποιο χρονικό σημείο και συγκεκριμένα, με ποια μέσα διενήργησε παραπλάνηση και εν τέλει ποιον και ποιους παραπλάνησε;» και ρωτά, επίσης, ένα τρίτο σημείο: «Από ποια στοιχεία προκύπτει αιτιολογημένα η ζημία σε βάρος του ελληνικού δημοσίου;».

Ακούστε λίγο την ερώτησή μου: Αυτά όλα στη νόμιμη διαδικασία μεταξύ δικαστικών αρχών, έχω την εντύπωση ότι είναι δικανική κρίση και όχι δικονομική αυτά που γράφει η Εισαγγελία του Μονάχου. Από την πρακτική την οποία ξέρετε, επειδή είστε υπεύθυνος της εισαγγελικής αρχής για την έκδοση αυτών των ενταλμάτων, έχει το δικαίωμα η Εισαγγελία του Μονάχου να μπαίνει σε κατ' ουσίαν ποινική αξιολόγηση κάποιων πραγμάτων και να μην περιορίζει το δικονομικό μέρος; Δεν ξέρω αν είναι σαφές το ερώτημά μου.

ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Κατάλαβα το ερώτημά σας. Δεν ξέρω αν από το Μόναχο της Γερμανίας είναι κατ' ουσίαν είσοδος στο ανακριτικό έργο αυτό.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Είναι δικανική κρίση αυτό που λέει.

ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Αυτό είναι κρίση δική σας. Πάντως...

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Όχι, αυτά που σας περιγράφω. Είναι ή δεν είναι δικανική κρίση όσα περιέχονται μέσα;

ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Κύριε Πρόεδρε, να απαντήσω σ' αυτό το ερώτημα. Εγώ δεν είμαι αρμόδιος για αυτά τα θέματα, δεν γνωρίζω.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Επειδή μου είπατε, κύριε Εισαγγελεύ...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε συνάδελφε, ό,τι γνωρίζει ο μάρτυς.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ό,τι γνωρίζει, αλλά άκουσα ότι είστε για το Ευρωπαϊκό Ένταλμα.

ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Ναι, είμαι.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Οι αντίστοιχες αρχές των άλλων κρατών...

ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Αυτά τα κάνει ο Εισαγγελέας Εφετών και το αρμόδιο Συμβούλιο Εφετών. Εγώ είμαι στο Υπουργείο, στις καταχωρήσεις. Εμείς κάνουμε έναν τυπικό έλεγχο νομιμότητας των ενταλμάτων.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Πείτε μου αυτό. Δηλαδή, μου λέτε ότι δεν υπεισέρχεστε επί της ουσίας. Το λέω με πολλή προσοχή. Δεν προσπαθώ να σας...

ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Διευκρινιστικά το λέω. Τυπικό έλεγχο νομιμότητας. (!!)

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Άρα, υπάρχει εδώ θέμα γιατί υπάρχουν στοιχεία μεταγενέστερα του δικού σας πορίσματος.

Τελευταία ερώτηση. Έχετε την ιδιότητα αυτή τη στιγμή για το ευρωπαϊκό ένταλμα συλλήψεως στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Θεωρείτε ότι διέφυγαν όσοι διέφυγαν διότι υπήρχαν προβλήματα στα εντάλματα τα ευρωπαϊκά που εξεδόθησαν και τα οποία ουσιαστικά κρίθηκαν από τη γερμανική δικαιοσύνη; Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θέλω να κάνετε κρίση για συναδέλφους σας. Με τη μεταγενέστερη ενημέρωση που είχατε, θεωρείτε ότι υπήρχαν προβλήματα, ώστε στηρίζεται η άποψη των Γερμανών ή από την γερμανική πλευρά –επειδή θα μεταβούμε εκεί- πρέπει να ψάξουμε κατά πόσο το χρησιμοποίησαν αυτό το θέμα της ελλιπούς πιθανώς...

ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Χωρίς να είμαι αρμόδιος, επειδή τα είδα τα εντάλματα αυτά, γιατί πέρασαν από το γραφείο μου, τα κοίταξα και μου έκανε εντύπωση ότι τα κατηγορητήρια ήταν λιγάκι αόριστα. (!!!) Τίποτε άλλο δεν μπορώ να σας πω.

Διαβάστε επίσης:

Α. Καραφλός:Ο εισαγγελέας που έβαλε στο αρχείο το σκάνδαλο Siemens-ΟΣE