Συνάντηση Σαμαρά – Λέτα με φόντο την κρίση χρέους

Συνάντηση Σαμαρά – Λέτα με φόντο την κρίση χρέους

Στο επίκεντρο η οικονομία, η πολιτική αστάθεια στον Ευρωπαϊκό νότο και τα ενεργειακά  

 Συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα θα έχει στις 12:00 το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην ατζέντα της συνάντησης,θα βρεθούν τα ενεργειακά (ΤΑΡ), η λαθρομετανάστευση, οι συνθήκες αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή και κυρίως οι πολιτικές ανάπτυξης που πρέπει να αναπτύξει η ευρωζώνη για την ανάσχεση της ανεργίας, η οποία μαστίζει και τιε δύο χώρες, καθώς και η ευρύτερη αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Στο τραπέζι των συνομιλιών θα βρεθεί επίσης το θέμα της ελληνικής και ιταλικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2014.

Έλληνας και Ιταλός πρωθυπουργός συναντιούνται σε μια κομβικής σημασίας συγκυρία, λίγο πριν τις γερμανικές εκλογές στις οποίες έχουν εναποθέσει τις τελευταίες ελπίδες τους, για σημαντικές αποφάσεις, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την ευρωζώνη στο σύνολό της.

Παράλληλα ο κ. Σαμαράς στοχεύει να πάει στις ΗΠΑ έχοντας στο χαρτοφυλάκιο και τις θέσεις άλλων Ευρωπαίων ηγετών.

Με μήνυμά του το Σάββατο στο Twitter, ο ιταλός πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις «λέξεις-κλειδιά» της διήμερης επίσκεψής του στην Αθήνα, γράφοντας: «Αύριο στην Αθήνα για να πούμε στους Έλληνες ότι θέλουμε μια άλλη Ευρώπη, με εργασία, πολιτισμό και ελπίδα ως λέξεις-κλειδιά. Η Αθήνα είναι το σύμβολο μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης που πρέπει να αλλάξει».

Σε συνέντευξή του, ο Ενρίκο Λέτα τόνισε μεταξύ άλλων, ότι «το κύριο θέμα» στη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά, «θα είναι το μέλλον της Ευρώπης, της γηραιάς ηπείρου που πρέπει να γίνει διαφορετική από τη σημερινή, ώστε οι πολίτες να πάψουν να την εκλαμβάνουν ως μητριά και τιμωρό και να τη δουν ως πηγή ελπίδας και ένα ενιαίο σύνολο που προσφέρει θετικές ευκαιρίες».

«Έρχομαι στην Αθήνα για να ενθαρρύνω την ελληνική κοινή γνώμη και για να πω ότι υπάρχει μια Ευρώπη που θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα, ώστε να βοηθήσει και τον εαυτό της», ανέφερε  ο κ. Λέτα και χαρακτήρισε ως μια από τις σημαντικότερες την επίσκεψή του στην Αθήνα.

Στο πνεύμα αυτό, σημείωσε, εντάσσεται και η συνεργασία εν όψει των δύο ευρωπαϊκών προεδριών -της Ελλάδας και της Ιταλίας- το πρώτο και το δεύτερο εξάμηνο του 2014.