ΠΟΛΙΤΙΚΗ

14 Οκτωβρίου κληρώνει για την Ελλάδα

14 Οκτωβρίου κληρώνει για την Ελλάδα

-Την ημέρα εκείνη, στη σύνοδο του Eurogroup, θα κριθεί η πορεία της χώρας-Νέο δάνειο 10-12 δις, αέναο χρέος και νέο μνημόνιο θέλουν οι Γερμανοί-Ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης.

Στις 14 Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία προσδιορίστηκε η πλέον κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, θα κριθεί το μέλλον και η πορεία της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Ο προσδιορισμός της συνόδου για τη συγκεκριμένη ημέρα δεν είναι διόλου τυχαίος.

Θα έχει ήδη σχηματιστεί κυβέρνηση στη Γερμανία, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, και η κ. Μέρκελ θα είναι πλέον απερίσπαστη να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς της για το Ελληνικό ζήτημα.

Η σύνοδος του Euogroup θα προδιαγράψει το είδος της ''λύσης'' που έχουν επεξεργαστεί και προκρίνουν οι Γερμανοί για την Ελλάδα.

Το Βερολίνο δεν συζητά για ένα γενναίο κούρεμα του χρέους προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο. Θεωρεί ότι μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ντόμινο για όλες τις χώρες του Νότου, που αντιμετωπίζουν ανάλογο πρόβλημα.

Ο κ. Σόιμπλε αλλά και ο κ. Άσμουσεν, που επισκέφθηκε πρόσφατα την Αθήνα, έχουν επεξεργαστεί ένα σχέδιο που χαλαρώνει κάπως τη θηλιά από το λαιμό της Ελλάδας αλλά δεν την απαλλάσσει από αυτήν.

Έχουν καταλήξει στην εφαρμογή της θεωρίας του αέναου χρέους για να συνεχίσουν να διατηρούν τον πολιτικό και οικονομικό έλεγχο της Ελλάδας, αυτή η θεωρία αποτελεί και ένα είδος πειράματος, που αν ευοδωθεί τότε θα μπορέσει να εφαρμοστεί και στις άλλες χώρες του Νότου.

Οι Γερμανοί θα επιμηκύνουν το χρόνο αποπληρωμής του χρέους, μειώνοντας κάπως και τα επιτόκια.

Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα είναι εξηρτημένη και υπό επιτήρηση στο διηνεκές.

Ακόμα και στην υποθετική περίπτωση, που καταφέρει κάποια στιγμή να βγει στις αγορές, η θέση της εκεί θα είναι εξαιρετικά επισφαλής. Θα εξαρτάται κάθε φορά από τις διαθέσεις των Γερμανών αλλά και το πόσο πειθήνια θα είναι η εκάστοτε Ελληνική κυβέρνηση στις απαιτήσεις του Βερολίνου.

Σε ότι αφορά το χρηματοδοτικό κενό για την διετία 2014-2016, το Βερολίνο έχει καταλήξει στη λύση ενός πρόσθετου δανείου ύψους 10 έως 12 δις ευρώ, το οποίο όμως θα συνοδεύεται από ένα νέο μνημόνιο, που θα περιλαμβάνει νέα σκληρά μέτρα και οριζόντιες ρυθμίσεις και περικοπές, όπως:

-Μείωση του εφάπαξ και περικοπή των επικουρικών συντάξεων έως και κατάργησή τους.

-Πλήρης απελευθέρωση των πλειστηριασμών από το 2015.

-Απολύσεις 30.000 δημοσίων υπαλλήλων, μέχρι το τέλος του 2015.

-Πλήρης και απόλυτος έλεγχος των Ελληνικών τραπεζών, ιδιαίτερα στο τομέα των χορηγήσεων και της πιστωτικής επέκτασης.

-Έλεγχος του ΤΑΙΠΕΔ από τους δανειστές και την τρόικα.

Όλα αυτά έχουν ήδη περιέλθει σε γνώση της ελληνικής κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού. Στις συναντήσεις με τον κ. Άμουσεν και πίσω από τις κλειστές πόρτες, ο Γερμανός αξιωματούχος της ΕΚΤ προδιέγραψε αυτή τη λύση που έχουν επεξεργαστεί αλλά και όλα όσα τη συνοδεύουν.

Ανέφερε μάλιστα ξεκάθαρα στους συνομιλητές του ότι ''δεν έχετε άλλη εναλλακτική λύση''.

Η Ελληνική κυβέρνηση είναι κυριολεκτικά με την πλάτη στον τοίχο και επεξεργάζεται διάφορα σχέδια και κινήσεις για να βελτιώσει τη θέση της , πολιτικά και επικοινωνιακά αφού βλέπει ότι οι προσδοκίες της για κούρεμα του χρέους και στήριξη από το Βερολίνο, διαψεύστηκαν.

Το δειλό και προσεκτικό άνοιγμα προς τις ΗΠΑ θα συνεχιστεί και σε αυτό εντάσσεται η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο κ. Μπάιντεν τον επόμενο μήνα, σε μία προσπάθεια να καμφθεί κάπως η σκληρή στάση του Βερολίνου.

Μόνο που όπως επισήμανε έμπειρος παράγοντας της Ελληνικής Διπλωματίας, για να έχει αντίκρυσμα το άνοιγμα προς τις ΗΠΑ, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να δώσει κάτι ή για την ακρίβεια να δώσει γη και ύδωρ. Και ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε άτολμος να πράξει κάτι τέτοιο κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, φοβούμενος τις αντιδράσεις του Βερολίνου.

Ο κ. Σαμαράς επηρεάζεται από εισηγήσεις συνεργατών του που κινούνται στη γραμμή των ίσων αποστάσεων που πρέπει να τηρεί η χώρα μας σε ότι αφορά τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και τη Γερμανία. Μόνο ου στο σημείο που βρίσκεται η χώρα μας, η τακτική της παθητικής ουδετερότητας δεν της προσφέρει τίποτα.

Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος γνωρίζουν ότι ένα νέο μνημόνιο πρέπει να έχει δημοκρατική νομιμοποίηση.

Θα ζητήσουν από το Βερολίνο καλύτερους όρους αλλά και κάποια ''δώρα'' ώστε να το παρουσιάσουν ως επιτυχία στην ελληνική κοινή γνώμη.

Με αυτό τον τρόπο και κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις μπορεί να οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές με το δίλημμα: Σωτηρία εντός της Ε.Ε με την κυβέρνηση που την εγγυάται και απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων ή άτακτη χρεοκοπία και καταστροφή με μία κυβέρνηση Σύριζα και την ενίσχυση των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων.

Ο Πρωθυπουργός, στους σχεδιασμούς του, λαμβάνει υπόψιν του και την ανάγκη να ελέγξει τις εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματός του. Στόχος του είναι, αν του το επιτρέψουν οι συνθήκες, να πάει σε εκλογές πριν τις 6 Νοεμβρίου προκειμένου αυτές να γίνουν με λίστα. Μετά τις 6 Νοεμβρίου γνωρίζει ότι οι εξελίξεις θα είναι περισσότερο πολύπλοκες και δύσκολο να ελεγχθούν αλλά και να προβλεφθούν.

Διαβάστε επίσης:

Σόιμπλε: «Όχι» σε κούρεμα «ναι» σε νέα μέτρα

Μέρκελ: Τέρμα η συζήτηση για κούρεμα – Κίνδυνος ντόμινο

Έτινγκερ: Λίγο πάνω από 10 δισ. το νέο πακέτο διάσωσης για Ελλάδα

Γερμανία: Όχι σε κούρεμα, ναι σε μικρό δάνειο προς την Ελλάδα