ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετωπική κυβέρνησης – τρόικας για ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ

Μετωπική κυβέρνησης – τρόικας για ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ

-Στον αέρα η δόση μετά την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις

-Τελεσίγραφό των Βρυξελλών: Χωρίς την αμυντική βιομηχανία δεν θα πάρετε ούτε σεντ.

-Λουκέτο και απολύσεις χωρίς αποζημίωση ζητούν οι δανειστές

-Απορρίπτει ο Σαμαράς τις απαιτήσεις των τροϊκανών

Σε θρίλερ εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα για την εκκαθάριση των ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ.

Χθες οι δανειστές απέρριψαν το σχέδιο για αναδιάρθρωση εν λειτουργία των ΕΛΒΟ και ΕΑΣ και της ΛΑΡΚΟ και πλέον η απαίτηση είναι να ακολουθηθεί συνταγή ΕΡΤ, χωρίς μάλιστα αποζημιώσεις προς τους εργαζομένους.

Η εξέλιξη αυτή και οι παράλογες απαιτήσεις των τροϊκανών έχουν σημάνει συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο κ. Σαμαράς δεν κρύβει τη δυσφορία και τον εκνευρισμό του.

Χθες ο πρωθυπουργός κάλεσε σε έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου τους στενούς του συνεργάτες για το συγκεκριμένο θέμα και όπως όλα δείχνουν το Μαξίμου θα απορρίψει την απαίτηση των δανειστών όχι μόνο με οικονομικά αλλά κυρίως με πολιτικά κριτήρια που σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, συνδέονται με τις ευρύτερες εξελίξεις γύρω από την Ελλάδα.

Οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να καταλήξουν στο συμπέρασμα εάν η τρόικα θα επιμείνει μέχρι τέλους στο αίτημά της. Ωστόσο ξεκαθαρίζουν ότι η χώρα σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να μείνει χωρίς αμυντική βιομηχανία με χιλιάδες εργαζομένους στο δρόμο και μάλιστα... χωρίς αποζημίωση.

Υπενθυμίζεται ότι στην ΕΛΒΟ απασχολούνται 361 εργαζόμενοι, στα ΕΑΣ 816 και στη ΛΑΡΚΟ περίπου 1000. Η Αθήνα είχε προτείνει σχέδιο ξεχωριστό για τις τρεις εταιρείες. Για την ΕΛΒΟ εκκαθάριση εν λειτουργία, που θα οδηγούσε σίγουρα και σε απολύσεις και στη συνέχεια ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.

Για τα ΕΑΣ, εθελουσία για περίπου 350 άτομα και στη συνέχεια διαχωρισμό του πολιτικού και στρατιωτικού σκέλους, ενώ για την ΛΑΡΚΟ εκκαθάριση εν λειτουργία και πώληση συνολικά και όχι σε κομμάτια.

Αυτά όμως έμειναν στα χαρτιά και τώρα το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται μία νέα αντιπρόταση προκειμένου να πείσει την τρόικα.

Στον αέρα η δόση

Μετά την εμπλοκή που σημειώθηκε μεταξύ της κυβέρνησης και των Βρυξελλών με αφορμή την εκκαθάριση των ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ, η καταβολή του υπολοίπου της δόσης του Ιουνίου βρίσκεται στον αέρα.

Η Κομισιόν επιβεβαιώνει ότι η πρόταση που παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση στα τέλη Αυγούστου, οπότε και έληγε η σχετική προθεσμία, είναι κατώτερη των προσδοκιών και απορρίπτεται στη συλλογιστική της.

Σύμφωνα με κύκλους της Κομισιόν η πρόταση της ελληνικής πλευράς έπασχε κυρίως από πλευρά «δημοσιονομικής επίπτωσης» χωρίς ωστόσο κανείς στις Βρυξέλλες να μπαίνει σε συζητήσεις για συγκεκριμένα ποσά.

Η κυβέρνηση ήλπιζε στο 1 δισ. του υπολοίπου της δόσης του Ιουνίου για να μπορέσει να αντέξει χωρίς άλλες εισροές από Βρυξέλλες και ΔΝΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δυσπιστία δεν αφορά μόνο το θέμα των ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ. Οι Βρυξέλλες ανησυχούν γιατί η κινητικότητα δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, αμφισβητούν το αν η ελληνική πλευρά θα είναι έτοιμη να παρουσιάσει το δεύτερο κύμα των 12.500 και δεν βλέπουν πλήρη ρύθμιση στα χρέη των δήμων προς ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ.

Διαβάστε επίσης:

Τρόικα: Λουκέτο και απολύσεις σε ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ

Σε μία κλωστή κρέμονται ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ

Σταυροφορία άλωσης του ΤΑΙΠΕΔ από Μέρκελ και Σόιμπλε

Πορεία των εργαζομένων της ΕΛΒΟ στη Θεσσαλονίκη