ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε μία κλωστή κρέμονται ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ

Σε μία κλωστή κρέμονται ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ

Διαβάστε ποια μέτρα αποφασίστηκε να ληφθούν προκειμένου οι επιχειρήσεις να μπουν σε φάση ιδιωτικοποίησης

Την κατάσταση με το καθεστώς λειτουργίας της αμυντικής βιομηχανίας προσπάθησαν να ξεκαθαρίσουν σε χθεσινή τους συνάντηση ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και η αναπληρώτρια Υπουργός Άμυνας Φώφη Γεννηματά. Τα δύο κυβερνητικά στελέχη συναντήθηκαν χθες με τους συμβούλους της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων (ΕΛΒΟ) και των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) και αποφάσισαν τη λήψη μέτρων προκειμένου οι επιχειρήσεις να μπουν σε φάση ιδιωτικοποίησης.

Σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν στην ΕΛΒΟ θα μπει ειδικός εκκαθαριστής προκειμένου να προχωρήσει σε όλες εκείνες τις απαιτούμενες εκ του νόμου ενέργειες προκειμένου να ξεκινήσει η φάση ιδιωτικοποίηση της. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, ο εκκαθαριστής μπορεί να καταγγείλει το σύνολο των συμβάσεων της επιχείρησης, ενώ σε ότι αφορά τους 360 εργαζομένους που παραμένουν εδώ και 4 μήνες απλήρωτοι η κατάσταση παραμένει θολή. Ανάμεσα στα δικαιώματα του εκκαθαριστή πάντως, βρίσκεται το δικαίωμα να μειώσει κατά το δοκούν τις απολαβές των εργαζομένων ή να κάνει απολύσεις.

Τα οικονομικά στοιχεία της ΕΛΒΟ πάντως, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, καταγράφουν οφειλές 54.7 εκατομμυρίων ευρώ, που σύμφωνα με τους εργαζομένους μπορούν να μειωθούν σε 25 εκατομμύρια ευρώ. Υποχρέωση του εκκαθαριστή πάντως, είναι να προβεί σε πώληση ή εκμίσθωση μέσω διαγωνισμών των στοιχείων που αποτελούν το ενεργητικό της επιχείρησης.

Σε ότι αφορά τα ΕΑΣ, προβλέπεται ένταξη τους στο άρθρο 14Β, με είσοδο εκκαθαριστή και δυνατότητες αναδιάρθρωσης, συγχώνευσης ή κλείσιμο της επιχείρησης. Η κυβέρνηση πάντως, κάνει λόγο για αναδιάρθρωση εν λειτουργία, με το μέλλον των εργαζομένων να μην είναι πάντως εξασφαλισμένο. Η διαχείριση του φακέλου των ΕΑΣ πάντως είναι περισσότερο περίπλοκη, καθώς διαθέτουν ιδιαίτερα σημαντική περιουσία, για την οποία ερίζουν υποψήφιοι αγοραστές.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης πάντως είναι να διαχωριστεί το πολιτικό από το αμυντικό τμήμα, προκειμένου να αποφευχθεί πρόστιμο από την Κομισιόν για επιδοτήσεις που δόθηκαν την περίοδο 2004-2012. Σήμερα, η εταιρία πάντως βρίσκεται σε καθεστώς επίσχεσης εργασίας μιας οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια του Λαυρίου, του Υμηττού, της Ελευσίνας, του Ασπροπύργου και του Αιγίου είναι απλήρωτοι εδώ και 8 μήνες.

Στη συνάντηση πάντως χθες φαίνεται πως επικράτησε η άποψη που έλεγε ότι πρέπει να δοθεί κονδύλι ύψους 1.2 εκατομμυρίων ευρώ για να πληρωθούν οι μισθοί και να λειτουργήσει η εταιρία, ώστε να εξυπηρετηθεί παραγγελία αμερικανικής εταιρίας έναντι 220 εκατομμυρίων ευρώ. Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό, ώστε να λειτουργήσει ξανά η επιχείρηση.

Σε ότι αφορά τη ΛΑΡΚΟ, που σήμερα έχει 1.000 εργαζομένους, τα χρέη της ξεπερνούν τα 300 εκατομμύρια ευρώ, ενώ εκφράζεται μεγάλος φόβος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ζητήσει να της επιστραφούν περίπου 130 εκατομμύρια που είχαν δοθεί στην εταιρία μέσω επιχορηγήσεων. Το ΤΑΙΠΕΔ πάντως, έχει έτοιμο σχέδιο τμηματικής πώλησης της επιχείρησης που σήμερα έχει την κατοχή της δύο θυγατρικές, ένα εργοστάσιο στη Λάρυμνα και τέσσερα μεταλλεία σε Εύβοια, Βοιωτία, Καστορία και Κοζάνη.

Διαβάστε επίσης:

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας οι αποφάσεις για την αμυντική βιομηχανία