ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η τροποποίηση μειώνει την αποτελεσματικότητα της «Διαύγειας»»

«Η τροποποίηση μειώνει την αποτελεσματικότητα της «Διαύγειας»»

Στη μείωση της αποτελεσματικότητας της «Διαύγειας» ως εργαλείου διοικητικής διαφάνειας θα οδηγήσει η προτεινόμενη τροποποίηση του σχετικού άρθρου στο προς διαβούλευση νομοσχέδιο εκτιμά ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης του δήμου Αθηναίων Βασίλης Σωτηρόπουλος.

Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης απέσυρε την επίμαχη διάταξη, ο κ. Σωτηρόπουλος υποστηρίζει ότι στο πλαίσιο της εξέτασης των καταγγελιών πολιτών χρησιμοποιεί καθημερινά το πρόγραμμα «Διαύγεια», το οποίο έχει συμβάλλει καθοριστικά στη διαφάνεια της δράσης των δημοτικών οργάνων και των υπηρεσιών του δήμου Αθηναίων. Για παράδειγμα, αναφέρει ο κ. Σωτηρόπουλος, με το άρθρο 4 του Ν.3861/2010 ορίζεται ότι οι πράξεις δεν εκτελούνται, εάν δεν έχει προηγηθεί η ανάρτησή τους στο Διαδίκτυο.

Πρόσφατα, στη Διαμεσολάβηση 185/2013 ο Συμπαραστάτης εισηγήθηκε τη διαγραφή προστίμου και τέλους, διότι η εφαρμογή απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο μετά τη φερόμενη παράβαση. Όπως σημειώνει, ο Συμπαραστάτης αναφέρει στις αποδείξεις παραλαβής των καταγγελιών που λαμβάνει, τα δικαιώματα των πολιτών για αποζημίωσή τους σε περίπτωση που η υπόθεσή τους δεν διεκπεραιωθεί εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.

Όμως, με το υπό διαβούλευση προτεινόμενο άρθρο 21 του νομοσχεδίου καταργούνται οι Ειδικές Επιτροπές Ελέγχου Εφαρμογής της Νομοθεσίας, ανάμεσα στις οποίες είναι και η Ειδική Επιτροπή που λειτουργεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής. Αλλά η αποδέσμευση της υπέρβασης προθεσμίας διεκπεραίωσης υπόθεσης από την επιδίκαση χρηματικής ικανοποίησης στους πολίτες, αποτελεί μέτρο εις βάρος της αποτελεσματικής λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης -και γενικότερα της Διοίκησης- που οφείλει να διεκπεραιώνει τις υποθέσεις των πολιτών σε εύλογο, μετρήσιμο χρόνο.

Οπότε, ο Συμπαραστάτης υπογραμμίζει ότι η κατάργηση των Επιτροπών θα ήταν σύμφωνη με το άρθρο 10 παρ. 3 του Συντάγματος, μόνο εφόσον οι πολίτες μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμά τους με προσφυγή σε άλλο, προσβάσιμο και αποτελεσματικό, κρατικό όργανο.

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση Παπανδρέου σε Σαμαρά για τη «Διαύγεια»

Διάψευση του Υπ.Διοικ.Μετ. για τα περί κατάργησης της «Διαύγειας»

Καπερνάρος:Επιδιώκουν την αδιαφάνεια υποβαθμίζοντας τη «Διαύγεια»

Η ΔΗΜΑΡ σχετικά με τις αλλαγές στο πρόγραμμα «Διαύγεια»

Το ΠΑΣΟΚ για τη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ»

Μητσοτάκης στο Twitter: Αναληθή τα περί κατάργησης της Διαύγειας