ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στουρνάρας: Μην υποτιμάτε τις προσπάθειες του ελληνικού λαού

Στουρνάρας: Μην υποτιμάτε τις προσπάθειες του ελληνικού λαού

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί απόψεις, που υποτιμούν τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών», επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά την ολοκλήρωση του κυβερνητικού συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αποστέλλοντας μήνυμα στην τρόικα να μην επιμείνει στο αίτημα για λήψη νέων μέτρων.

Τα μέλη της ομάδας Τόμσεν «βλέπουν» δημοσιονομικό έλλειμμα περίπου 2 δισ. ευρώ το 2014 -σενάριο με το οποίο διαφωνεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης- και με τον τρόπο αυτό επαναφέρουν εμμέσως το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων για να καλυφθεί το ποσό των 2 δισ. Υπογραμμίζοντας, ότι οι απόψεις πως θα υπάρχει έλλειμμα και το 2014 υποτιμούν τις προσπάθειες του ελληνικού λαού, ο κ. Στουρνάρας έστειλε δημόσιο μήνυμα στους συνομιλητές του από την ομάδα Τόμσεν ότι δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η προσπάθεια επιβολής νέων μέτρων, φόρων ή μειώσεων μισθών και συντάξεων.

Για να ισχυροποιήσει μάλιστα την επιχειρηματολογία του αυτή, ο υπουργός των Οικονομικών τονίζει την βελτίωση των οικονομικών δεικτών, χωρίς όμως να κάνει την παραμικρή αναφορά στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, πάνω στο οποίο είχε εδράσει όλη την επιχειρηματολογία για την χαλάρωση των όρων του προγράμματος η κυβέρνηση Σαμαρά.

Σημειώνεται, ότι ο κ. Στουρνάρας -ο οποίος ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους έξω από το Μαξίμου αν υπάρχει θέμα εκλογών- διέψευσε ότι υπάρχει αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

«Η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη, αλλά συνεχίζεται, όπως συνεχίζεται και η δουλειά μας», είπε ο υπουργός Οικονομικών. Στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης παρευρέθηκαν, εκτός των κυρίων Σαμαρά και Στουρνάρα, οι Κυρ.Μητσοτάκης, Κ. Χατζηδάκης, Γ. Μιχελάκης, Ευ. Βενιζέλος, Μιχ. Χρυσοχοϊδης, Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Σαμαράς: Επιτάχυνση και δικαιοσύνη στις διαθεσιμότητες

«Επίσπευση και δικαιοσύνη» ζήτησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από τους αρμόδιους υπουργούς που χειρίζονται το θέμα της Διαθεσιμότητας στον δημόσιο τομέα.

Το πρώτο κύμα της Διαθεσιμότητας των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, με εξαίρεση τους 1.349 διοικητικούς υπαλλήλους στα πανεπιστήμια. Συνεργάτες του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη τόνιζαν ότι η μη απογραφή των υπαλλήλων σημαίνει πειθαρχικές κυρώσεις και ότι το θέμα αυτό θα έχει κλείσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Το δεύτερο κύμα Διαθεσιμότητας θα προέλθει από τους τομείς της υγείας και των ΟΤΑ. Η κυβέρνηση επιμένει να πάρει παράταση για το δεύτερο αυτό κύμα και υπάρχει αισιοδοξία ότι θα τα καταφέρει.

Διαβάστε επίσης:

Από τον χώρο της υγείας και τους ΟΤΑ το δεύτερο κύμα κινητικότητας

Μητσοτάκης: Το Δημόσιο δεν θα είναι ποτέ ο μεγάλος εργοδότης, που ήταν

Ολοκληρώθηκε το κυβερνητικό συμβούλιο για τις απολύσεις στο Δημόσιο

Στουρνάρας: Η διαπραγμάτευση με την τρόικα συνεχίζεται κανονικά

«Δεν ζήτησε η τρόικα άλλες απολύσεις απ' αυτές που συμφωνήθηκαν»