ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση προς τρόικα: Δεν πρόκειται να πάρουμε νέα μέτρα

Κυβέρνηση προς τρόικα: Δεν πρόκειται να πάρουμε νέα μέτρα

Σαμαράς και Στουρνάρας στέλνουν μέσω συνεντεύξεων ξεκάθαρα μηνύματα στους δανειστές που επιμένουν να εκβιάζουν την Ελλάδα.

Στα άκρα φαίνεται πως οδηγείται η σύγκρουση κυβέρνησης – τρόικας με την Αθήνα να τραβά κόκκινες γραμμές και να ετοιμάζεται για σκληρή διαπραγμάτευση.

«Για τη κυβέρνηση δεν τίθεται θέμα νέων μέτρων. Η Ελλάδα έχει τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της και αυτό αναμένει από τους εταίρους της. Δεν εκβιαζόμαστε, ούτε εκβιάζουμε. Δικαιούμαστε λύση σε ό,τι αφορά το Χρέος, άμεσα, έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Αντώνης Σαμαράς στο «Έθνος της Κυριακής».

Στόχος, σύμφωνα πάντα με τις απαιτήσεις της τρόικας, είναι ο διπλασιασμός του πρωτογενούς πλεονάσματος από 2,8 δισ. το 2014 σε 5,6 δισ. ευρώ.

Μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» ο κ. Στουρνάρας χαρακτηρίζει «κόλαση» τους μήνες που έρχονται τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο, καθώς μέχρι τότε θα παιχθούν και θα κριθούν όλα με τους δανειστές. Υποστηρίζει πάντως ότι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αποκλείεται κατηγορηματικά και δηλώνει ότι δεν πρόκειται να ληφθούν άλλα οριζόντια μέτρα, αλλά μόνο στοχευμένα, με το μεγαλύτερο βάρος να πέφτει στη μείωση των δαπανών.

Μεγάλο βάρος δίδεται επίσης στην αύξηση της φορολογίας εισοδήματος κατά 820 εκατομμύρια ευρώ, λόγω κατάργησης φοροαπαλλαγών, στην αύξηση της φορολογίας σε τσιγάρα και ποτά, με στόχο την εξασφάλιση 190 εκατομμυρίων για τον ΕΟΠΥΥ και στα αναμενόμενα έσοδα από τη φορολογία 50.000 φυσικών προσώπων, που έβγαλαν χρήματα σε καταθέσεις στο εξωτερικό.

Η κυβέρνηση όχι μόνο διαμηνύει ότι δεν συζητά νέα μέτρα, αλλά ξεκαθαρίζει ότι δεν δέχεται το νέο πακέτο βοήθειας να συνοδεύεται από όρους μνημονιακού χαρακτήρα.

«Νέο πακέτο θα πάρουμε μόνο εάν δεν συνοδεύεται με νέα δημοσιονομικά μέτρα. Διαρθρωτικά ναι», δηλώνει σχετικά σήμερα στην «Καθημερινή» ο κ.Στουρνάρας. Δηλώνει παράλληλα ότι «απαιτείται ρεαλισμός και ψυχραιμία απ’ όλες τις πλευρές. Παράλογα αιτήματα μόνο κακό κάνουν, σε μια στιγμή που οι αγορές αρχίζουν να εμπιστεύονται και πάλι την Ελλάδα».

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι ενώ τους τελευταίους 15 μήνες έκανε μία τιτάνια προσπάθεια, οι εταίροι δεν εμφανίζονται πρόθυμοι να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα, καθώς και ότι κάθε ένα από τα μέρη της τρόικας εξαντλεί την αυστηρότητα του απέναντι στην Αθήνα, για δικούς του εσωτερικούς λόγους.