ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα χέρια Σαμαρά - Βενιζέλου η «καυτή πατάτα» του Φόρου Ακινήτων

Στα χέρια Σαμαρά - Βενιζέλου η «καυτή πατάτα» του Φόρου Ακινήτων

-Στον «αέρα» το νομοσχέδιο μετά την πλήρη διάσταση Στουρνάρα - βουλευτών ΠΑΣΟΚ

-Ζητούν ενιαίο φόρο με αφορολόγητο και όχι διευρυμένο χαράτσι

Σε τροχιά σύγκρουσης βρίσκονται βουλευτές και στελέχη της δικομματική κυβέρνησης έπειτα από την άκαρπη συνάντηση κλιμακίου του ΠΑΣΟΚ με τον υπουργό Οικονομικών σχετικά με το θέμα της φορολόγησης των ακινήτων.

Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ επισκέφθηκε το απόγευμα της Πέμπτης τον κ. Στουρνάρα μεταφέροντας την απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος για σειρά βελτιώσεων στο νομοσχέδιο με βασικότερη τη φορολόγηση του συνόλου της ατομικής ακίνητης περιουσίας με παράλληλη εφαρμογή αφορολόγητου ποσού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών επέμεινε ότι η αλλαγή αυτή μεταβάλει τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου και σε αυτή τη βάση δεν μπορεί να διακινδυνεύσει την επίτευξη του συμφωνημένου δημοσιονομικού στόχου.

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αντέταξαν ότι δεν διαφωνούν με το δημοσιονομικό στόχο των 3,5 δις. ευρώ βεβαίωσης, 2,9 δις. ευρώ είσπραξη, θεωρούν όμως ότι μπορεί να καλυφθεί και με άλλους τρόπους. Ουσιαστικά οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομικών την πλήρη ανατροπή και την απόσυρση το συνόλου του νομοσχεδίου καθώς βασίζεται σε εντελώς διαφορετική φιλοσοφία από αυτήν που προτείνει το ΠΑΣΟΚ.

Η ομάδα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ πρότεινε έναν νέο φόρο που θυμίζει τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και ο οποίος μεταξύ άλλων ζητούν να επιβάλλεται στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας κάθε ιδιοκτήτη και όχι ανά ακίνητο.

Οι ίδιοι προτείνουν να ισχύει ένα αφορολόγητό όριο για όλους (παλαιότερη πρόταση έκανε λόγο για αφορολόγητο 50.000 ευρώ) και από εκεί και πάνω να ισχύσει μία κλίμακα που θα επιβαρύνει με περισσότερους φόρους τις μεγάλες περιουσίες και με λιγότερους τις περιουσίες που δεν θα ξεπερνούν σε αντικειμενική αξία τις 300.000 ευρώ.

Επίσης, το ΠΑΣΟΚ ζητάει σε κάθε περίπτωση να προβλέπονται σημαντικές απαλλαγές για αναπήρους, άνεργους, άτομα που ζουν στα όρια της φτώχειας κτλ.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κύριος Πάρις Κουκουλόπουλος τόνισε ότι «η απάντηση του κ.Στουρνάρα στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ δεν ικανοποιεί τον όρο για δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκε και το θέμα της επιδοματικής πολιτικής στο πετρέλαιο θέρμανσης ζητώντας αλλαγές στις γεωγραφικές ζώνες, ώστε να επιδοτούνται για περισσότερα λίτρα και μεγαλύτερες ποσότητες καυσίμων, περιοχές που αδικούνται από το ισχύον σύστημα.

Κατόπιν αυτών των εξελίξεων το θέμα αναμένεται να λυθεί σε επίπεδο Σαμαρά – Βενιζέλου.

Διαβάστε επίσης:

«Πόρτα» Στουρνάρα και στο ΠΑΣΟΚ-Στον αέρα ο φόρος ακινήτων (vid)

Μη αποδεκτή από την ΚΕΔΕ η πρόταση, το «χαράτσι» να πάει στους δήμους

Εκβιασμός για το νόμο ακινήτων: Ή ψηφίζετε ή κόβονται μισθοί,συντάξεις

«Χέρι-χέρι» Σαμαράς-Βενιζέλος

Γιατί ο πρωθυπουργός στηρίζει τις προτάσεις Βενιζέλου

Διχάζει η «ταύτιση» της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ

Καμμένος: Ο Σαμαράς συνήγορος υπεράσπισης του Βενιζέλου