ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το σκεπτικό πίσω από την πρωτοβουλία για την πρόταση μομφής

Το σκεπτικό πίσω από την πρωτοβουλία για την πρόταση μομφής

Σε δυνατό "παίχτη" σε εσωκομματικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο αναδεικνύεται ο Αλέξης Τσίπρας, αφού η απόφασή του να υποβάλλει πρόταση μομφής στην κυβέρνηση ενισχύει την πολιτική δυναμική που επιδιώκει να αναπτύξει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρωτοβουλία Τσίπρα για πρόταση μομφής προς την κυβέρνηση ήταν μία ιδέα που σερνόταν επί μακρόν στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου, όμως κάθε φορά επικρατούσε η άποψη ότι δεν ήταν τότε το κατάλληλο "timing" για να εκδηλωθεί μία τέτοια πρωτουβουλία.

Με αφορμή την εισβολή των ΜΑΤ στο κτίριο της Αγίας Παρασκευής, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ταυτόχρονη πίεση που δέχεται η κυβέρνηση από την ανένδοτη στάση των δανειστών μας, είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να καταδειχθούν τα κυβερνητικά αδιέξοδα. Σύμφωνα όμως με ασφαλείς πληροφορίες, ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τόσο ο Σαμαράς όσο οι Βενιζέλος και Κουβέλης.

Το ρεπορτάζ λέει ότι κατά την συζήτηση στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας θα βάλει στο κάδρο των επιθέσεών του τον Ευάγγελο Βενιζέλο για την υπόθεση των υποβρυχίων. Κυρίως όμως θα επιχειρήσει να θέσει τους ήδη ανησυχούντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μπροστά στο ηθικό δίλημμα για το "αν δέχονται να συνεχίζουν για πολύ να λειτουργούν ως δεκανίκι της Νέας Δημοκρατίας".

Ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να προσεταιριστεί τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και τώρα είναι η ευκαιρία για τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να στριμώξει τον Ευάγγελο Βενιζέλο για την εξάρτησή του από τις πολιτικές επιλογές της ΝΔ. Με άλλα λόγια ο Τσίπρας θα προσπαθήσει να ξυπνήσει τα "αντιδεξιά αντανακλαστικά", τόσο των βουλευτών, όσο και της εκλογικής βάσης του ΠΑΣΟΚ.

Όμως το στοίχημα του Τσίπρα είναι να καταδείξει -όπως λένε στενοί του συνεργάτες- την πολιτική γύμνια της ΔΗΜΑΡ, η οποία αν και αποχώρησε από την κυβέρνηση εξακολουθεί μέχρι σήμερα να κρατάει μία επαμφοτερίζουσα στάση απέναντι στην συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου. Η κίνηση Τσίπρα ίσως αποδειχθεί και σε ένα "ρουά-ματ" απέναντι στην υπάρχουσα εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, κλείνοντας τα στόματα σε λαλίστατους βουλευτές που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο δημιουργούν προβλήματα στην πολιτική στρατηγική που ακολουθεί το κόμμα.

Ορισμένοι έσπευσαν εκ των προτέρων να βιαστούν προεξοφλώντας ότι η κίνηση Τσίπρα για πρόταση μομφής θα αποδειχθεί μπούμερανγκ για τον ίδιο. Ίσως θα ήταν καλό να μην σπεύδουν να προκαταλάβουν τις εξελίξεις, ειδικά μάλιστα όταν αυτές τρέχουν μέσα σε ένα τόσο ρευστό πολιτικό σκηνικό...

Κυριακή κοντή γιορτή που λέει και ο λαός μας...

Διαβάστε επίσης:

Πρόταση μομφής: Μετρούν «κεφάλια» και ψάχνουν για «αντάρτες»

Η πρόταση μομφής ανοίγει τον «ασκό του Αιόλου»

«Η Δημοκρατία δεν φοβάται τις μομφές»

Κεδίκογλου: Ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιξε το τελευταίο του «χαρτί»!

ΠΑΣΟΚ: Ευχαριστούμε τον κ. Τσίπρα!

Τι ορίζει ο Κανονισμός για την πρόταση δυσπιστίας

Πρόταση μομφής κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Καρατζαφέρης: Κόκκινα τριαντάφυλλα στον Αλ. Τσίπρα

Τι προβλέπει το Αρθρo 142 που επικαλέστηκε ο Αλ. Τσίπρας