ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλειστηριασμοί και μέτρα 1,3 δισ. στον πάγκο του... χασάπη!

Πλειστηριασμοί και μέτρα 1,3 δισ. στον πάγκο του... χασάπη!

-Μάχη με το χρόνο για συμφωνία μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου

-Δεν δέχεται η τρόικα το σχέδιο για τον φόρο στα ακίνητα

-Ζητάει ισοδύναμα 400 εκατ. Ευρώ

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, με το οικονομικό επιτελείο να προσπαθεί να κλείσει την συμφωνία για όλα τα ανοιχτά «μέτωπα» μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου.

Κύριο αντικείμενο των διαπραγματεύσεων, οι οποίες σύμφωνα με τα κυβερνητικά στελέχη «έχουν πάρα πολύ δρόμο ακόμη», είναι η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014, το οποίο, κατά το υπουργείο Οικονομικών, προσδιορίζεται σε 1,3 δισ. ευρώ.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν ότι η «τρύπα» στον ενιαίο φόρο ακινήτων μετά τις αλλαγές στο νομοσχέδιο, υπερβαίνει κατά τουλάχιστον 100 εκατομμύρια την κυβερνητική εκτίμηση για «τρύπα» 250 εκατ. Ευρώ και ζητά ισοδύναμα περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαιώνουν τη φημολογία για ενστάσεις που προβάλει η τρόικα σχετικά με την περαιτέρω περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για να καλυφθούν οι «τρύπες», λέγοντας ότι «το συζητάμε και για το ΠΔΕ».

Σύμφωνα με άλλες πηγές, πρόσθετα προβλήματα προκαλεί η επιμονή της τρόικας να κλείσει παράλληλα και το δημοσιονομικό κενό του 2015 το οποίο το υπολόγιζε το καλοκαίρι σε 3,4 δισ. ευρώ.

troika1

Συμφωνία σε όλα έως τις 9 Σεπτεμβρίου

Η ελληνική πλευρά προσδιορίζει το δημοσιονομικό κενό σε 1,3 δισ. ευρώ., και στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα είναι να υπάρξει μια συμφωνία έως τις 9 Δεκεμβρίου.

Η συγκεκριμένη ημερομηνία θεωρείται κομβική, λόγω συνεδρίασης του Eurogroup, κατά την οποία η ελληνική πλευρά πρέπει να δείξει ότι έχει επιτύχει αποτελέσματα, τουλάχιστον ως προς τις τέσσερις προαπαιτούμενες δράσεις.

«Πάμε για συμφωνία σε όλα έως την 9η Δεκεμβρίου. Δύσκολο, αλλά θα το παλέψουμε», επισήμανε χαρακτηριστικά κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.

“Ρίσκο” οι πλειστηριασμοί

“Παιχνίδι με τη φωτιά” χαρακτηρίζουν πολιτικοί αναλυτές το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Η τρόικα επισκέφτηκε το υπουργείο Ανάπτυξης και σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία του υπουργείου έθεσε ζήτημα ενδεχόμενου ρήγματος στη συνοχή του κυβερνητικού σχηματισμού, με αφορμή τις απαιτήσεις των δανειστών μας στο θέμα των πλειστηριασμών.

Όπως επισημάνθηκε κατά τη συνάντηση, η όποια λύση επιλεγεί δεν θα πρέπει να θίγει τα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά και επιπλέον να έχει την σύμφωνη γνώμη και των δυο κυβερνητικών εταίρων ώστε να περάσει από τη Βουλή.

Στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης τόνισαν μετά τη συνάντηση ότι η ελληνική πλευρά κατέστησε σαφές προς τους εκπροσώπους των δανειστών πως το θέμα των πλειστηριασμών είναι το πιο ευαίσθητο θέμα που χειρίζεται και άρα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς η απόφαση αφορά τις αποφάσεις και των δυο κομμάτων που την στηρίζουν.

XATZIDAKIS

Ωστόσο, αν και στο θέμα των πλειστηριασμών δεν διαφάνηκε καμιά πρόοδος, στην περίπτωση των εμπορικών μισθώσεων που, επίσης, συζητήθηκε ανάμεσα στις δύο πλευρές, η τρόικα φαίνεται ότι υποχωρεί, όσον αφορά την προστασία των παλαιών μισθωτηρίων συμβολαίων.

Αντίθετα, για τα νέα συμβόλαια στις εμπορικές μισθώσεις, η τρόικα επιμένει σε πλήρη απελευθέρωση. Από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης, έγινε σαφές ότι και σε αυτό το θέμα δεν υπήρξε συμφωνία, καθώς εκκρεμεί ακόμα η συμφωνία με το ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε επίσης:

Στουρνάρας: Για λόγους ουσίας και πολιτικής πρέπει να βρεθεί λύση!

Τρόικα: Ενστάσεις για τον φόρο ακινήτων-Πίεση για πλειστηριασμούς

Σε εξέλιξη έκτακτη συνάντηση Σαμαρά-Στουρνάρα

Νέα εμπλοκή με την Τρόικα στον Φόρο Ακινήτων

Καμία συμφωνία με την τρόικα για τους πλειστηριασμούς

Χωρίς αποτέλεσμα και η δεύτερη συνάντηση Στουρνάρα - τρόικας

Εβδομάδα «φωτιά» για την κυβέρνηση

«Έχουμε πολύ δρόμο με την τρόικα»