ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Spiegel: Εισαγγελική έρευνα για τα Leopard

Spiegel: Εισαγγελική έρευνα για τα Leopard

Προκαταρκτική έρευνα κατά της γερμανικής εταιρείας που κατασκευάζει τα τεθωρακισμένα Leopard, ξεκινά η εισαγγελία Μονάχου, όπως αναφέρει το περιοδικό «Spiegel», μετά τις αποκαλύψεις στις δικαστικές έρευνες για μίζες από εξοπλιστικά προγράμματα στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα έχει αγοράσει 175 άρματα μάχης Leopard και σύμφωνα με την απολογία του Αντώνη Κάντα το 2001 πήρε μίζες για να υπογραφεί η σύμβαση.

Όπως αναφέρει το «Spiegel» η εισαγγελία του Μονάχου ερευνά την υπόθεση αυτή από το 2004, όταν όμως είχε ζητηθεί η συνδρομή των ελληνικών Αρχών δεν έλαβαν ποτέ απάντηση.

Τι αναφέρει δημοσίευμα της «Suddeutsche Zeitung»
Η εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung» επισημαίνει ότι η γερμανική εταιρεία φέρεται να δελέασε την Ελλάδα για την αγορά των τεθωρακισμένων με αντάλλαγμα διαφιλονικούμενα αντισταθμιστικά οφέλη. Τις κατηγορίες αυτές απορρίπτει η εταιρεία λέγοντας ότι δεν επέτρεπε να δοθούν μίζες.

Επίσης στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η εισαγγελία της Βέρνης στην Ελβετία έχει ξεκινήσει έρευνες κατά δύο τραπεζών, καθώς σε δύο υποκαταστήματά τους βρέθηκαν τα 18 εκατ. ευρώ σε λογαριασμούς που διατηρούσε εκεί ο κ. Κάντας και προέρχονταν από μίζες. Οι ελβετικές Αρχές είναι πιθανόν να επιβάλλουν πρόστιμο 5 εκατ. ευρώ.