ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ναρκοπέδιο» για τον ΣΥΡΙΖΑ οι Δημοτικές εκλογές

«Ναρκοπέδιο» για τον ΣΥΡΙΖΑ οι Δημοτικές εκλογές

-Εσωκομματικοί κραδασμοί από την άρνηση κορυφαίων στελεχών να είναι υποψήφιοι

-Τα ονόματα που “παίζουν” για τους μεγάλους Δήμους και τις Περιφέρειες

Με... ναρκοπέδιο μοιάζουν για τον ΣΥΡΙΖΑ οι δημοτικές και αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου.

Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να έχει σημάνει «σάλπισμα» αντεπίθεσης για μια μεγάλη νίκη τόσο στις δημοτικές όσο και στις Ευρωεκλογές, ωστόσο μέχρι στιγμής στην Κουμουνδούρου παρατηρείται απροθυμία από κορυφαία στελέχη να ριχτούν στη μάχη.

Ο κ. Αλ. Τσίπρας εκτός από τον σχεδιασμό της προεκλογικής εκστρατείας σε Ελλάδα και Ευρώπη για τις Ευρωεκλογές, πρέπει παράλληλα να καταλήξει στους κατάλληλους υποψηφίους για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Το συγκεκριμένο ζήτημα φαίνεται πως προξενεί ήδη σημαντικούς προβληματισμούς και κραδασμούς στην Κουμουνδούρου αλλά και στις κατά τόπους οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Απανωτά «όχι»

Ο προβληματισμός στην Κουμουνδούρου είναι μεγάλος, καθώς είναι μέσα Ιανουαρίου και ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί ακόμα να βρει υποψήφιους. Παράλληλα, έντονη είναι η αντιπαράθεση για το εάν και σε τι μέγεθος θα υπάρξει διεύρυνση του κόμματος μέσω των υποψηφιοτήτων.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε τοπικό επίπεδο είναι πολλά και εκδηλώνονται σε διάφορα πεδία και με πολλαπλές αφορμές. Είτε μεταξύ παλαιών και νέων στελεχών είτε μεταξύ «προεδρικών» και εκπροσώπων της Αριστερής Πλατφόρμας και πασοκογενών.

Κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αρνούνται να είναι υποψήφια στους μεγάλους δήμους και τις περιφέρειες, προσδοκώντας ίσως ενδεχόμενη υπουργοποίησή τους σε περίπτωση που ΣΥΡΙΖΑ εκλεγεί πρώτο κόμμα στις εθνικές εκλογές.

Στον δήμο Αθηναίων ο κ. Δ.Παπαδημούλης ανακοίνωσε την επιθυμία του να μην είναι υποψήφιος, κάτι που είχε ξεκαθαρίσει και στον ίδιο τον Αλ. Τσίπρα όταν τον είχε ρωτήσει πριν από τα Χριστούγεννα σε κατ' ιδίαν συνάντησή τους.

Dimitris-Papadimoulis-ALexis-Tsipras

Τα σενάρια που τον ήθελαν υποψήφιο διέψευσε και ο ηθοποιός Γιώργος Κιμούλης το όνομα του οποίου δεν αποκλείεται να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές. Άλλωστε είναι γνωστό πως τους κκ Τσίπρα και Κιμούλη συνδέει φιλία προσωπική.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου έχει ξεκόψει από καιρό κάθε συζήτηση, κοιτώντας όπως σημειώνουν προς το υπουργείο Δικαιοσύνης σε ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Το όνομα του κ. Θάνου Μικρούτσικου απορρίφθηκε καθώς κομματικά στελέχη τονίζουν πως στο δήμο Αθηναίων ο υποψήφιος πρέπει να προέρχεται από το κόμμα. Για το λόγο αυτό συνεχίζεται το “pressing” στον Δ. Παπαδημούλη ο οποίος αν επιμείνει τότε η Κουμουνδούρου θα στραφεί και προς τη Ρένα Δούρου.

Ο Αλέξης Μητρόπουλος βολιδοσκοπήθηκε για να είναι υποψήφιος είτε στην Αθήνα είτε στη Δυτική Ελλάδα, ωστόσο ο ίδιος φαίνεται τουλάχιστον προς το παρόν να απορρίπτει ένα τέτοιο σενάριο.

Οι θετικοί

Τα μεγάλα στοιχήματα είναι κατά προφανή τρόπο οι περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και οι δήμοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Σε ό,τι αφορά την Αττική, εκτός από τον κ. Παπαδημούλη συζητείται και το όνομα της κυρίας Σοφίας Σακοράφα.

Η κυρία Σακοράφα αποτελεί ένα πολύ ισχυρό “χαρτί” για τον ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα και με τις μετρήσεις, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να αντιμετωπίσει με αξιώσεις την περιφέρεια Αττικής.

1938747

Την ίδια στιγμή αναμένεται με αγωνία η απάντηση του Θ. Δρίτσα στον Πειραιά ώστε να μην υπάρξουν και εκεί αδιέξοδα.

Στη Θεσσαλονίκη πληροφορίες φέρουν πιθανό υποψήφιο τον επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας» κ. Τρ. Μηταφίδη, ενώ για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ακούγονται τα ονόματα του καθηγητή κ. Κ. Χρυσόγονου, του υποψηφίου το 2010 κ. Τ. Κουράκη και η στήριξη του ανεξάρτητου πλέον, πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Μ. Μπόλαρη.

«Στοίχημα» η Επαρχία

Σε πολλές περιοχές και ειδικώς στις περιφέρειες αναμένεται ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα επιχειρήσει να επιστρατεύσει πρόσωπα από την κεντρική πολιτική σκηνή με θητεία στην αυτοδιοίκηση.

Σε συζητήσεις αυτού του κλίματος ακούγονται τα ονόματα της βουλευτού Αρτας κυρίας Ολγας Γεροβασίλη για την Ηπειρο ή της κυρίας Ηρώς Διώτη στη Θεσσαλία (ή στον Δήμο Λάρισας), και του Ευ. Αποστόλου στη Στερεά Ελλάδα.

Στη Δυτική Ελλάδα, όπως αναφέραμε αναζητείται ο υποψήφιος, καθώς ο κ. Μαρκόπουλος που “έπαιξε” το όνομά του δήλωσε πως δεν θέλει.

Για την Περιφέρεια Κρήτης το όνομα του κ. Γ. Σταθάκη ακούστηκε αλλά δεν φαίνεται ότι ο ίδιος επιθυμεί να είναι υποψήφιος, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση για την υποψηφιότητα του βουλευτή Ηρκακλείου κ. Μιχ. Κριτσωτάκη.

Για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου επιλέχθηκε ο δήμαρχος Λειψών κ. Σπύρος Μπενέτος που υπήρξε πολιτικός φίλος του Μιχ. Χαραλαμπίδη και της ομάδας των “Ιταλών” του ΠΑΣΟΚ.

Αξίζει να σημειώσουμε πως στην Κουμουνδούρου, τουλάχιστον η πλειοψηφία, επιθυμεί να δοθεί ιδιαίτερο βάρος σε δήμους όπου μπορεί να συνδυαστεί όσο πιο αρμονικά και αποτελεσματικά γίνεται η αφομοίωση πασοκογενών δυνάμεων και στελεχών.

Διαβάστε επίσης:

Απάντηση Θ. Δρίτσα για την «υποψηφιότητά» του στο Δήμο Πειραιά

Οι «άσοι» και τα «μπαλαντέρ» της ΝΔ για τις δημοτικές εκλογές

Οι 10 ημερομηνίες του 2014 που θα κρίνουν το μέλλον της χώρας

Η Ν.Δ. θα υποστηρίξει τον Γ. Σγουρό για την Περιφέρεια