ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου αύριο για τρομοκρατία και τρόικα

Συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου αύριο για τρομοκρατία και τρόικα

Με τις δημοσκοπήσεις να καταγράφουν πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ και… εξαέρωση του ΠΑΣΟΚ, με τον Χριστόδουλο Ξηρό να απειλεί, επιβαρύνοντας τη διεθνή εικόνα της χώρας, με την τρόικα να ζητά νέα μέτρα προκειμένου να καλυφθεί και η τρύπα που άνοιξε με τα μισθολόγια ενστόλων και δικαστικών, με τους υπουργούς σε σύγχυση για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης και με τους βουλευτές σε… άρνηση να στηρίξουν όποιο νέο μέτρο, η δικομματική κυβέρνηση βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι.

Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος, συναντώνται αύριο στις 18:00 προκειμένου να οριοθετήσουν αφενός τη στάση της κυβέρνησης έναντι των ανοικτών μετώπων, αφετέρου για να ξαναδούν τη σττρατηγική τους μέχρι τις εκλογές του Μαϊου. Την προσεχή Πέμπτη, εξάλλου, ο κ. Σαμαράς συγκαλεί, μετά από πολλούς μήνες, την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να μεταδώσει μήνυμα αισιοδοξίας στους βουλευτές και να επιδιώξει να αμβλύνει τις αντιδράσεις τους σε σειρά ζητημάτων.

SA2

Σαμαράς και Βενιζέλος υποτίθεται πώς συναντώνται αύριο με αντικείμενο την τρομοκρατία, που αποτελεί πλήγμα στα πλευρά της κυβέρνησης και την καθιστά στόχο αιχμηρών ανακοινώσεων και δημοσιευμάτων από το εξωτερικό.

Ωστόσο, στο τραπέζι αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα της τρόικας, η επιστροφή της οποίας παραμένει ανοικτή. Ο κ. Στουρνάρας, που συναντήθηκε το πρωί της Πέμπτης, με τον Πρωθυπουργό σημείωσε ότι βρισκόμαστε στην τελευταία στροφή και ότι η προετοιμασία της επίσκεψης συνεχίζεται κανονικά καθώς αποστέλλονται από ελληνικής πλευράς στοιχεία προς τους ελεγκτές.

STY

Ωστόσο, ο χρόνος επιστροφής της τριμερούς παραμένει άγνωστος ενώ στο πακέτο της διαπραγμάτευσης προστέθηκε, από προχθές, και μία τρύπα μισού δισεκατομμυρίου ευρώ, το ποσό δηλαδή που καλείται να καταβάλλει ετησίως το Δημόσιο προς ένοπλες δυνάμεις, σώματα ασφαλείας αλλά και δικαστικούς, βάσει των πρόσφατων δικαστικών αποφάσεων.

Στο ίδιο τραπέζι θα τεθούν, εκ των πραγμάτων, και οι διαρθρωτικές αλλαγές για την προώθηση των οποίων η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί, προκειμένου να τύχει ευνοϊκότερης μεταχείρισης στα δημοσιονομικά. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι παρεμβάσεις Χατζηδάκη για τη ζύγιση του ψωμιού, την ενιαία τιμή στο βιβλίο αλλά και την πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από σουπερμάρκετ, η οποία – όπως έχει αποκαλύψει το Newsbomb, έχει προκαλέσει την αντίδραση του Υπουργείου Υγείας που ήδη έχει πολλά μέτωπα ανοικτά και δεν θέλει ένα ακόμα με τους φαρμακοποιούς.

XATZ293434

Στο ίδιο πακέτο παρεμβάσεων περιλαμβάνεται και η διάρκεια του φρέσκου γάλακτος που πλην των βουλευτών κινητοποιεί και την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Τσαυτάρης και Χαρακόπουλος εμφανίζονται απολύτως αρνητικοί, μαζί τους και πολλοί βουλευτές από την επαρχία. Πιθανότατα, δε, οι 32 που κατέθεσαν ερώτηση για τον τρόπο φορολόγησης των αγροτών θα προβούν, σύντομα, και σε νέα παρέμβαση για τους γαλακτοπαραγωγούς, δημιουργώντας έντονες αμφιβολίες για τη δυνατότητα έγκρισης του νομοσχεδίου από τη Βουλή, αν φυσικά ο κ. Σαμαράς αποφασίσει να κατατεθεί.

Σε αυτό το κλίμα, τα όσα πει ο Πρωθυπουργός στους βουλευτές του, την επόμενη εβδομάδα, αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Και τούτο διότι θα φανεί, σε σημαντικό βαθμό, τι ακριβώς σχεδιάζει ο Πρωθυπουργός προκειμένου η κυβέρνηση να βγει από το αδιέξοδο και να μην οδηγηθεί σε οδυνηρή ήττα στις εκλογές.

Διαβάστε επίση:

Δημοσκοπήσεις, τρόικα και «γκάφες» προβληματίζουν τον Σαμαρά

Πρόωρες εκλογές: Οι πολίτες δεν τις θέλουν αλλά τις θεωρούν πιθανές

«Παγώνει» το σενάριο απαγόρευσης της Χρυσής Αυγής

Το σχέδιο Σαμαρά για να «γυρίσει ο τροχός» μέχρι τις εκλογές

Πέντε λόγοι που οδηγούν τη χώρα σε εκλογές

«Φουντώνουν» τα σενάρια πρόωρων εκλογών