ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βενιζέλος: Εύλογη αισιοδοξία για τους υδρογονάνθρακες

Βενιζέλος: Εύλογη αισιοδοξία για τους υδρογονάνθρακες

Τη θέση ότι η κυβέρνηση δικαιολογείται να έχει μια «εύλογη αισιοδοξία» σχετικά με τους υδρογονάνθρακες διατύπωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος με αφορμή τα στοιχεία που κατεγράφησαν στην έκθεση της νορβηγικής εταιρείας PGS, η οποία ερεύνησε τον θαλάσσιο χώρο της Δυτ. Ελλάδας και νότια της Κρήτης.

Μετά από συνάντησή του με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε πως επαναβεβαιώνεται πλέον ότι «η Ελλάδα είναι παράγοντας σταθερότητας στον ενεργειακό χάρτη της ευρύτατης περιοχής».

«Αυτό που γνωρίζουμε μετά βεβαιότητος σήμερα», πρόσθεσε, «είναι ότι οι γεωπολιτικές δομές σε αυτές τις περιοχές είναι ανάλογες άλλων περιοχών, που είναι πλούσιες σε υδρογονάνθρακες» και τόνισε πως η διαπίστωση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία στη διαμόρφωση του «εθνικού αναπτυξιακού μοντέλου» της χώρας.

Υπενθυμίζοντας εξάλλου ότι οι έρευνες για τους υδρογονάνθρακες αποτελούν μια «σταθερή και ουσιαστική προτεραιότητα» της κυβέρνησης, ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι η συνάντηση με τον κ. Μανιάτη και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών έγινε «για να αποκτήσουμε όλοι την ίδια εικόνα από τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών, την επεξεργασία τους και την προώθηση στα επόμενα στάδια».

«Τα επεξεργασμένα δεδομένα δημιουργούν μια αποδεδειγμένη αισιοδοξία», είπε από την πλευρά του ο κ. Μανιάτης.

Ο αρμόδιος υπουργός ανέφερε πως τα δεδομένα αυτά παραδόθηκαν σε μια πλήρη βάση δεδομένων, που μέσα από τη μορφή των data rooms, θα εγκατασταθούν (πέραν των Αθηνών) στο Χιούστον, στο Όσλο και το Λονδίνο, ώστε να διευκολύνονται στην ενημέρωσή τους υποψήφιοι επενδυτές.

Απώτερος στόχος, σημείωσε ο κ. Μανιάτης, είναι η διαδικασία παραχωρήσεων σε 10 - 15 τεμάχια οικοπέδων.