ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι «χλιαρές» δημοσκοπήσεις και ο «γαλάζιος» προβληματισμός

Οι «χλιαρές» δημοσκοπήσεις και ο «γαλάζιος» προβληματισμός
«Φωτογραφίες της στιγμής» επιλέγει να χαρακτηρίζει τις δημοσκοπήσεις η Νέα Δημοκρατία...


Του Κώστα Λασκαράτου

«Φωτογραφίες της στιγμής» επιλέγει να χαρακτηρίζει τις δημοσκοπήσεις η Νέα Δημοκρατία, επιχειρώντας εμφανώς να υποβαθμίσει τη σημασία τους αφού παρά το κλείσιμο της ψαλίδας με το ΠΑΣΟΚ, αδυνατεί ακόμη να προπορευτεί.

Μπορεί τα τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα να δίνουν περιθώρια αισιοδοξίας, καθώς δείχνουν την απόσταση που την χωρίζει από την κυβέρνηση να μειώνεται -με την Metron Analysis να υπολογίζει τη διαφορά στο 3,1% και την RASS στις 2,7 μονάδες- ωστόσο τα χαμηλά ποσοστά που συγκεντρώνει το κόμμα, εξακολουθούν να προκαλούν σκεπτικισμό.

Η πλειονότητα των τομεαρχών και των βουλευτών της παράταξης, υιοθετώντας πλήρως την κομματική ρητορική, ανατρέχει στα τελευταία εκλογικά αποτελέσματα και χαρακτηρίζοντάς τα ως τη «μοναδική έγκυρη δημοσκόπηση», κάνουν λόγο για ταχύτατη ανασυγκρότηση δυνάμεων μετά τη μεγάλη ήττα του 2009 και για «ολική επαναφορά» η οποία θα αποτυπωθεί στις επόμενες κάλπες με τον Αντώνη Σαμαρά «αυτοδύναμο πρωθυπουργό».

Η αισιοδοξία που εκπέμπεται, δεν μπορεί να κρύψει ωστόσο τον προβληματισμό αφού πολλοί ήταν εκείνοι που πίστευαν ότι το κλίμα θα άλλαζε νωρίτερα, με τη ΝΔ να ανακτά περισσότερες δυνάμεις απέναντι σε μια κυβέρνηση που «έλαβε δυσβάστακτα μέτρα» αλλά και η οποία «έχει πέσει έξω» σε αρκετούς από τους στόχους της.

Ωστόσο ο ίδιος ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στην εκτελεστική Γραμματεία του Κόμματος, ξεκαθάρισε πως αντιλαμβάνεται «τους δισταγμούς του απλού πολίτη», αποδίδοντας προφανώς την συστολή, ακόμη και παραδοσιακών ψηφοφόρων του κόμματος, στις πρόσφατες θητείες Καραμανλή.

Το γαλάζιο στρατόπεδο, υποστηρίζει πάντως επιμόνως πως δεν επιθυμεί να έρθει στην εξουσία, στη λογική του ώριμου φρούτου. Ωστόσο, αναμφίβολα ποντάρει στις επικοινωνιακές «αδυναμίες» της κυβέρνησης. Μάλιστα, η «Συγγρού» με κάθε ευκαιρία επιχειρεί να αποδομήσει την εικόνα της κυβερνώσας παράταξης κάνοντας λόγο για «σκορποχώρι», «ανακολουθία δηλώσεων», «αντιφάσεις στελεχών», «αντιδικία κορυφαίων υπουργών», «παντελή έλλειψη συντονισμού», «εικόνα διάλυσης», «υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις που διαψεύδονται από τα πραγματικά στοιχεία», «έλλειψη σχεδίου» και «εμμονή σε αποτυχημένες πρακτικές».

Σε κάθε περίπτωση, το επικοινωνιακό επιτελείο ελπίζει σε σημαντική αλλαγή των δημοσκοπικών ευρημάτων μετά την παρουσίαση του επικαιροποιημένου οικονομικού προγράμματος της ΝΔ. Το Ζάππειο 2, εκτιμούν στελέχη του κόμματος πως θα αποτελέσει ορόσημο για την μεταστροφή του κλίματος ενώ σημαντικά, όπως λένε, θα συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση και η διάδοση των θέσεων της παράταξης μέσω των περιοδειών που θα ακολουθήσουν.

Στο πλαίσιο συσπείρωσης της βάσης, ο Αντώνης Σαμαράς θα συνεχίσει και την πρακτική όξυνσης του σκηνικού με δριμείες επιθέσεις, ακόμη και στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, -όπως αυτή που έλαβε χώρα την περασμένη Παρασκευή στην Βουλή- ενώ θα προσπαθήσει να πείσει για την σταθερότητα των απόψεών του και να εκπέμψει μια εικόνα σιγουριάς.

Το πρώτο δείγμα αυτής της τακτικής το έδωσε την περασμένη Τρίτη τονίζοντας χαρακτηριστικά: «δεν πρόκειται να δεχθώ συγκυβέρνηση, με ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο δεν μπορεί να συνεννοηθεί ούτε με τον εαυτό του. Ας γνωρίζουν, ότι δεν πρόκειται να δεχθώ «συμπράξεις» με όσους υποστήριξαν το Μνημόνιο και έκαναν ό,τι μπορούσαν για να βοηθήσουν την κυβέρνηση να περάσει τα αδιέξοδά της και την κυβερνητική προπαγάνδα να περάσει τα ψέματά της. Ούτε και βεβαίως θα συναινέσω σε θεόσταλτες έξω-θεσμικές λύσεις».