ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δηλώσεις Χατζηδάκη-Μητσοτάκη για την έκθεση του ΣΕΒ

Δηλώσεις Χατζηδάκη-Μητσοτάκη για την έκθεση του ΣΕΒ

«Πολλές από τις προτάσεις που υιοθετεί ο ΣΕΒ στην πρώτη ετήσια έκθεση επιχειρηματικού περιβάλλοντος, που μας παρέδωσε σήμερα, θα βρουν τη θέση τους στο νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα (2014-2020) του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης» δήλωσε ο υπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρουσίαση της πρώτης ετήσιας έκθεσης του ΣΕΒ, για την κατάσταση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος της χώρας, από τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Δημήτρη Δασκαλόπουλο, και την παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, και της υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εύης Χριστοφιλοπούλου.

Σημειώνεται ότι στην έκθεση, που συγκεντρώνει σημαντικά ρυθμιστικά και διοικητικά εμπόδια, τα οποία καθηλώνουν την επιχειρηματικότητα, αποτυπώνει και αξιολογεί τις πρόσφατες προσπάθειες μεταρρύθμισης, διατυπώνονται συγκεκριμένες προτάσεις, με κυριότερη αυτή της ανάθεσης, στον ιδιωτικό τομέα, εργασιών, που σήμερα γίνονται από το Δημόσιο. «Η προσπάθεια να βγούμε από τον λαβύρινθο της γραφειοκρατίας δεν είναι εύκολη, αλλά έχουμε μόνο μία επιλογή: να πετύχουμε». Αυτό τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης και πρόσθεσε: «Έχουμε υιοθετήσει, το τελευταίο διάστημα, μία σειρά από μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που τείνουν σε μια μικρότερη παρέμβαση του κράτους, σε μία απελευθέρωση των αγορών. Τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρωτοβουλία που παρουσίασε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο νόμος - πλαίσιο για την απλούστευση των αδειοδοτήσεων. Μια παρέμβαση σφαιρική, συνολική, που αφορά σε κάθε τύπο αδειοδότησης και σε κάθε τύπο επιχείρησης».

9060CACC38EEDBC9342D121C6DEF1F43

Επίσης, ο υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε: «Τα δόγματα και τα στερεότυπα του παρελθόντος πρέπει να ξεπεραστούν. Ας το καταλάβουμε μια και καλή. Δεν μπορούν να υπάρξουν εργαζόμενοι χωρίς εργοδότες. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει φιλική στην επιχειρηματικότητα και γίνεται βήμα - βήμα. Με μια δέσμευση από την πλευρά μας ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθεια, που ξεκινήσαμε. Δεν είναι προσπάθεια για κάποιο κόμμα, είναι προσπάθεια για τις οικογένειές μας, είναι προσπάθεια για το μέλλον, είναι προσπάθεια για την Ελλάδα». Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα παραλάβει από τον ΟΟΣΑ την ολοκληρωμένη έκθεση για τη μείωση των διοικητικών βαρών σε 13 τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

daskalopoulos

«Επίσης, την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσουμε και θα θέσουμε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο που έχει εκπονήσει το υπουργείογια την επιλογή των γενικών διευθυντών, διευθυντών και τμηματαρχών στη δημόσια διοίκηση. Ένα νομοσχέδιο - τομή στον τρόπο επιλογής προϊσταμένων, μια τομή που δίνει έμφαση όχι μόνο στα αντικειμενικά κριτήρια αλλά στην ανάγκη να μπορούμε να ταιριάζουμε τις προϋποθέσεις των συγκεκριμένων θέσεων με τις ικανότητες των υποψηφίων» είπε. Ο κ. Δασκαλόπουλος δήλωσε ότι «ο εκσυγχρονισμός του κράτους είναι η βασική προϋπόθεση για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας και την παραγωγική ανασυγκρότηση της κοινωνίας. Η βιώσιμη έξοδος από την κρίση προς την ανάκαμψη, επιτάσσει τη ριζική αναδιάταξη του κράτους: αναδιάταξη θεσμική, οργανωτική και λειτουργική. Τα τελευταία χρόνια, και μάλιστα τον τελευταίο καιρό, προωθούνται πολλαπλές απόπειρες μετασχηματισμού του κράτους. Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΕΒ επισήμανε ότι «το ζητούμενο είναι η δραστική απλούστευση του θεσμικού πλαισίου και των κανόνων, στους οποίους υπόκεινται οι επιχειρήσεις και του τρόπου εφαρμογής τους από το κράτος. Η ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας αποτελεί ένα ισχυρό δευτερογενές πλεόνασμα για το κοινωνικό και το δημόσιο συμφέρον».

Διαβάστε επίσης:

Το «τέρας» της γραφειοκρατίας μας κοστίζει 10 δισ. δολάρια