ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Βενιζέλος «θάβει» το θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων

Ο Βενιζέλος «θάβει» το θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων

O υπουργός Εξωτερικών χαρακτηρίζει ανεπαρκές το πόρισμα της ομάδας εργασίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ενώ ερωτήματα γεννά η τακτική των καθυστερήσεων που ακολουθεί ο κ. Βενιζέλος.

Πολλά ερωτήματα δημιουργεί η στάση του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου για το θέμα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων.
Όπως είναι γνωστό το θέμα άνοιξε εκ νέου και προχώρησε από τον κ. Δ. Αβραμόπουλο, ο οποίος ως υπουργός Εξωτερικών κινήθηκε μεθοδικά και επιδίωξε την διεκδίκηση με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Η ανάληψη όμως του Υπουργείου Εξωτερικών από τον κ. Βενιζέλο, λειτούργησε ανασχετικά στις εξελίξεις.

Ενώ υπήρχε σε μικρό χρονικό διάστημα μία πολύ σημαντική πρόοδος, από τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες του κ. Αβραμόπουλου, ο κ. Βενιζέλος όχι μόνο δεν δείχνει την ανάλογη κινητικότητα, αλλά αντίθετα ακολουθεί μία παρελκυστική τακτική καθυστερήσεων.

venizelosC-omiliaC

Πριν από ένα χρόνο ανατέθηκε, στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, η σύνταξη πορίσματος για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.
Το πόρισμα είναι άγνωστο πότε παραδόθηκε, αλλά θεωρήθηκε ως απόρρητο και ως επτασφράγιστο μυστικό.
Υπάρχουν πληροφορίες ότι το πόρισμα είχε παραδοθεί εδώ και μήνες στον κ. Βενιζέλο, ο οποίος όμως το είχε παραπέμψει στις καλένδες και απέφευγε να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων.

g 1

Η πίεση όμως που άρχισε να ασκείται από βουλευτές όλων των κομμάτων, μηδέ εξαιρουμένων και των βουλευτών της ΝΔ, για την τύχη αλλά και το περιεχόμενο του πορίσματος που είχε συντάξει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, μεταφέρθηκε στον κ. Βενιζέλο.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ , για να αποφύγει να δώσει σαφείς απαντήσεις, είχε χαρακτηρίσει απόρρητο το περιεχόμενο του πορίσματος.
Όταν όμως έφτασαν στα αυτιά του φήμες για επικείμενη κατάθεση ερώτησης στη Βουλή από το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σύριζα, με επικεφαλής τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, ο κ. Βενιζέλος θορυβήθηκε και αποφάσισε να αλλάξει τακτική.

Όχι φυσικά επιλέγοντας να προχωρήσει στο επόμενο βήμα της διεκδίκησης των βουλευτικών αποζημιώσεων, αλλά να καθυστερήσει ακόμα περισσότερο τη διαδικασία. Πως;
Βγάζοντας ανεπαρκές το πόρισμα που συνέταξε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το οποίο ο κ. Βενιζέλος το ανέπεμψε στην Ολομέλεια του ΝΣΚ.

Μιλώντας χθες βράδυ στη Βουλή ο κ. Βενιζέλος μίλησε για ελλείψεις του πορίσματος επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «το πόρισμα δεν είναι αυτό που θα συνιστούσα εγώ να ακολουθήσει η Ελληνική Δημοκρατία».

g 2

Έχουμε δηλαδή ,αποτυπωμένη ανάγλυφα, μία ακόμα επίδειξη του «Υπερεγώ» του κ. Βενιζέλου. Δεν αρκείται στο ρόλο του Αντιπροέδρου και του Υπουργείου Εξωτερικών αλλά κρίνει και την επάρκεια της ομάδας εργασίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ουσιαστικά το υποκαθιστά, αν δεν το καταργεί.

Ο κ. Βενιζέλος δεν δημοσιοποιεί το πόρισμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις, για να κριθεί από όλους η «ανεπάρκεια» του, ούτε φυσικά αναλύει το ορθό περιεχόμενο που πρέπει να έχει ή την ορθή μεθοδολογία κατά τη γνώμη του.

Οχυρώνεται πίσω από το απόρρητο των ενεργειών που πρέπει να γίνουν για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.

Είναι σαφές ότι το μήνυμα είναι ένα: «Εγώ ως κορυφαίος νομικός και συνταγματολόγος είμαι ο μοναδικός που έχω την ορθή άποψη για το θέμα αυτό». Βέβαια ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να αισθάνεται και υπερήφανος για τη συμφωνία συμβιβασμού ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και τη Siemens, που διαπραγματεύθηκε ο ίδιος εξ ολοκλήρου και «ξεσκονίζεται» ήδη από την κ. Κωνσταντοπούλου για να υπάρχει συνέχεια...

Στην πραγματικότητα, ο κ. Βενιζέλος δεν θέλει να ενοχλήσει το Βερολίνο με ένα τέτοιο ζήτημα και μάλιστα εν όψει των ευρωεκλογών.
Επιδίωξή του είναι να πάει το θέμα όσο το δυνατόν πιο πίσω.

Άλλωστε το θέμα της ανακίνησης του ζητήματος των γερμανικών αποζημιώσεων αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους Γερμανούς και ιδιαίτερα για τον κ. Σόιμπλε. Για την ιστορία, ο μόνος που απάντησε και έβαλε στη θέση του κανονικά τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών ήταν ο κ. Αβραμόπουλος. Και το πλήρωσε με την αποπομπή του από το Υπουργείο Εξωτερικών και την μετακίνηση του στο Υπουργείο Άμυνας.

Διαβάστε ακόμη:

Συνάντηση Μ. Γλέζου - Γ. Προβόπουλου για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Γλέζος: Φοβάται ο Βενιζέλος;