ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Mark Weisbrot: «Οι Ευρωπαίοι στύβουν την Ελλάδα μέχρι τέλους»

Mark Weisbrot: «Οι Ευρωπαίοι στύβουν την Ελλάδα μέχρι τέλους»

Αποκλειστικές δηλώσεις του Αμερικανού οικονομολόγου και αρθρογράφου των New York Times στο newsbomb.gr για τον τρόπο με τον οποίο οι Ευρωπαίοι οδηγούν στην γωνία την Ελλάδα.

Μήνυμα στους Έλληνες στέλνει μέσω του newsbomb.gr ο Διευθυντής του Κέντρου Οικονομικής και Πολιτικής Έρευνας (CEPR) στις ΗΠΑ και αρθρογράφος στους NEW YORK TIMES, Μάρκ Γουάϊσπροτ. Ο Γουάισμπροτ που από το 2010 με άρθρα και αναλύσεις έχει στηλιτεύσει την δράση της Τρόικας στην χώρα μας, προβαίνει σε μία δήλωση-σοκ που θα συζητηθεί.

Σε συνομιλία που είχε μαζί του το newsbomb.gr υποστηρίζει ότι οι Ευρωπαίοι έχουν «πολιτικό σχέδιο να πατήσουν την Ελλάδα μέχρις εκεί που δεν παρέκει. Είναι κάτι σαν ένα οργανωμένο σχέδιο όλο αυτό. Βλέπουν ότι όλο αυτό δεν οδηγεί πουθενά, κι όμως επιμένουν στριμώχνοντας την Ελλάδα στην γωνία».

analyst-mark-weisbrot

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι παρεμβάσεις διακεκριμένων οικονομολόγων από την Αμερική αλλά και την Ευρώπη που προειδοποιούν ότι αν συνεχιστεί η ίδια συνταγή ύφεσης και λιτότητας στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, τότε η ευρωπαϊκή ήπειρος οδεύει προς την αυτοδιάλυση. Ο Γουάϊσμπροτ δεν είναι ο μόνος που κρούει το καμπανάκι του κινδύνου.
Από τον Ζόζεφ Στίγκλιτς μέχρι τον Πολ Κρούγκμαν, όλοι επισημαίνουν την αδιέξοδη κατάσταση στην οποία οδηγούνται στην Ευρώπη χώρες όπως η Ελλάδα.

Την ίδια ώρα οι Βρυξέλλες δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια... Δίχως ωστόσο να παραδέχονται τον φαύλο κύκλο της όλης ιστορίας που ξεκίνησε με την κρίση χρέους το 2010, οι Ευρωπαίοι προετοιμάζονται για την πολιτική διαχείριση της κατάστασης που θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται από τις ευρωεκλογές του Μαΐου και μετά. Η άνοδος των ακραίων δυνάμεων τους φοβίζει. Φοβούνται όμως ακόμα περισσότερο το αποτέλεσμα της κάλπης στην Ελλάδα.

Και το ερώτημα είναι: Τι κάνουν για όλα αυτά; Η απάντηση έρχεται αυθόρμητα: ΤΙΠΟΤΑ.

Φωτο: Ο αμερικανός οικονομολόγος Mark Weisbrot σε παλαιότερη τηλεοπτική του εμφάνιση

maxresdefault

Ο Γουάισμπροτ επιμένει ότι οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να είχαν λήξει την κρίση στην Ελλάδα όχι σήμερα αλλά... χθες! Αντ' αυτού προσπαθούν να συντηρήσουν την χώρα σε έναν αέναο κύκλο κρίσης και αβεβαιότητας, καθιστώντας την χώρα έρμαιο αποφάσεων και πολιτικών που σχεδιάζονται και επιβάλλονται από τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών.

Γι' αυτό σαν μην προστρέξουν πολλοί να υπερασπιστούν την άποψη ότι τα δύσκολα πέρασαν... Αν πιστέψουμε τον Γουάϊσμπροτ, τα δύσκολα είναι μπροστά μας όσο η πρόθεση των δανειστών μας είναι να πατάνε μέχρι τέλους από τον λαιμό... Κι όσο αντέξουμε...

Διαβάστε ακόμη:

Μέχρι το 2060 θα μας «σέρνουν» οι δανειστές και μετά... βλέπουμε!

«Σκωτσέζικο ντούς» από τους δανειστές