ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σφίγγει ο κλοιός για τον Γιάννο Παπαντωνίου

Σφίγγει ο κλοιός για τον Γιάννο Παπαντωνίου

-Στο στόχαστρο οι τραπεζικοί λογαριασμοί της συζύγου του στην Ελβετία

-Στο «μικροσκόπιο» και ο ρόλος των κουμπάρων τους.

Για πρώτη φορά οι ανακριτές κατά της Διαφθοράς, που ερευνούν τις υποθέσεις προμήθειας εξοπλιστικών προγραμμάτων, βάζουν στο στόχαστρό τραπεζικό λογαριασμό που έχει σχέση με τον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου.

Συγκεκριμένα, οι δικαστικοί λειτουργοί Γαβριήλ Μαλλής και Γιάννης Σταυρόπουλος, οι οποίοι έχουν ανοιχτές τρεις έρευνες εξοπλιστικών (προμήθεια TOR M - 1,γερμανικά υποβρύχια και ASRAD) κάλεσαν και εξέτασαν ως μάρτυρα τη σύζυγο του Γιάννου Παπαντωνίου, Σταυρούλα Koυράκου από την οποία ζήτησαν και τελικά πήραν, γραπτή συναίνεση προκειμένου να προχωρήσουν στο άνοιγμα του τραπεζικού λογαριασμού που διατηρούσε στην HSBC της Ελβετίας με περίπου 1,3 εκατ. ευρώ και είχε αποκαλυφθεί μέσω της λίστας Λαγκάρντ.

Ο συγκεκριμένος λογαριασμός, για τον οποίο το ζεύγος Παπαντωνίου είναι κατηγορούμενου για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες και φοροδιαφυγή μετά τον έλεγχο του ΣΔΟΕ, φέρεται να παρέμεινε ενεργός από το 2000 μέχρι το 2010, οπότε το προαναφερόμενο ποσό επαναπατρίστηκε με τις ευνοϊκές συνθήκες που προέβλεπε ο λεγόμενος νόμος Αλογοσκούφη.

Παράλληλα, οι ανακριτές κάλεσαν και εξέτασαν, επίσης ως μάρτυρες, το ζεύγος των κουμπάρων του Παπαντωνίου, από λογαριασμό των οποίων φέρονται να έχουν φύγει δύο εμβάσματα συνολικού ύψους περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ και να φτάνουν στο λογαριασμό της Σ. Κουράκου.

Οι δικαστικές αρχές ζήτησαν και τη συναίνεση αυτών των μαρτύρων, που όμως, αρνήθηκαν και έτσι θα προχωρήσουν σε αυτοτελές αίτημα δικαστικής συνδρομής. Στόχος των ανακριτών είναι να διαπιστώσουν αν μέσω αυτού του λογαριασμού τα χρήματα που κινήθηκαν είναι νόμιμα ή αν αυτά ενδεχομένως συνδέονται με ξέπλυμα μαύρου χρήματος από προμήθειες εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Οι ανακριτές θα καλέσουν σε συμπληρωματική απολογία τους κατηγορούμενους για την προμήθεια των TOR Μ - 1, ενώ ο Γ. Μαλλής απέρριψε την αίτηση αποφυλάκισης του κατηγορούμενου για την υπόθεση της προμήθειας των υποβρυχίων Αλεξ. Αβατάγγελου,ο οποίος αν και μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, εν τούτοις αργότερα, συνελήφθη γιατί δεν πλήρωσε την εγγυοδοσία των 500.000 ευρώ που του είχε επιβληθεί, γεγονός που ισοδυναμεί με παραβίαση του όρου του.

Ταυτόχρονα οι κ.κ. Μαλλής και Σταυρόπουλος συνεχίζουν την έρευνα για τις προμήθειες των υποβρυχίων και των αντιαεροπορικών συστημάτων ASRAD, ενώ τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται η έρευνα για την προμήθεια των TOR-M1.

Στο γραφείο του κ. Μαλλή έφθασε πριν λίγες ημέρες επιστολή του καταζητούμενου για την υπόθεση των ΤΟR-Μ1, επιχειρηματία Φουάντ αλ Ζαγιάντ, στην οποία δηλώνει ότι βρίσκεται στη διάθεση των δικαστικών αρχών. Ο επιχειρηματίας, οι λογαριασμοί του οποίου φαίνεται να έπαιξαν κεντρικό ρόλο στην διανομή παράνομων χρημάτων για τους ρώσικους πυραύλους, φέρεται να αρνείται τις κατηγορίες αλλά και οποιαδήποτε σχέση με τον Άκη Τσοχατζόπουλο, ενώ «φωτογραφίζει» συγκεκριμένο κατηγορούμενο στην υπόθεση καταγγέλλοντας πως: «Έχει μεγάλο λογαριασμό στην τράπεζα HSBC στον Λίβανο, ο οποίος είναι αδήλωτος στις ελληνικές αρχές».

Ο εξάδερφος του Άκη Τσοχατζόπουλου, Νίκος Ζήγρας με επιστολή του στον ανακριτή διαψεύδει ότι είναι κάτοχος λογαριασμού στο Λίβανο και καλεί τον επιχειρηματία να δώσει στις αρχές τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού και τις χρηματορροές.

Διαβάστε επίσης:

Νέες μίζες για την προμήθεια ραντάρ εντόπισε ο εισαγγελέας

Στους ανακριτές η σύζυγος και οι κουμπάροι του Γιάννου Παπαντωνίου

Ποινική δίωξη κατά του Γ. Παπαντωνίου και της συζύγου του

Υπόμνημα με εξηγήσεις για το πόθεν έσχες παρέδωσε ο Γ. Παπαντωνίου

Χριστούγεννα στη φυλακή για Γιάννο και Μαντέλη;

Αντιμέτωπος με κακούργημα ο Γιάννος

Για κακούργημα καλείται ο Γιάννος Παπαντωνίου