ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πού «ποντάρει» ο Σαμαράς

Πού «ποντάρει» ο Σαμαράς

Γιατί η κυβέρνηση ευελπιστεί σε δηλώσεις συμπάθειας από τους ευρωπαίους αξιωματούχους. Ποιο είναι το σχέδιο της για το επόμενο διάστημα ενόψει ευρωεκλογών.

Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου υποτίθεται ότι είναι η τελευταία πράξη του δράματος για να μπορέσει να εκταμιευθεί η επόμενη δόση του Απριλίου αλλά και το αντάλλαγμα που ζητούν οι δανειστές και ο μηχανισμός της τρόικας προκειμένου οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι να προβούν σε θετικές δηλώσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Όπως έχει αποκαλύψει το newsbomb.gr ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ποντάρουν για το επόμενο διάστημα σε δηλώσεις στήριξης από τους ευρωπαίους αξιωματούχους και συγκεκριμένα από τον κ. Σόιμπλε αλλά και από την Άγκελα Μέρκελ.

Οι λόγοι για τους οποίους ο πρωθυπουργός ευελπιστεί σε δηλώσεις στήριξης είναι δύο:

1ον. Εθνικοί λόγοι, αφού μετά από αυτές τις παρεμβάσεις η χώρα θα μπορέσει να αποκαταστήσει την πιστωτική της φερεγγυότητα που εδώ και πολλά χρόνια έχει απολέσει.

2ον. Πολιτικοί λόγοι εσωτερικής κατανάλωσης. Ο Αντώνης Σαμαράς αισθάνεται ότι τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνηση του, επειδή ακριβώς έχουν επωμιστεί όλο το πολιτικό κόστος των σκληρών μέτρων, ήρθε η ώρα να «ανταμειφθούν» από τους ευρωπαίους ηγέτες και πιο συγκεκριμένα από τη Γερμανία προκειμένου να «αποκατασταθεί» το κόμμα του και η προσωπική του υστεροφημία ενόψει εκλογών.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, ο κ. Σαμαράς περιμένει τις ακόλουθες εξελίξεις για το προσεχές διάστημα:

• Την Τρίτη 1η Απριλίου που συνεδριάζει το άτυπο Eurogroup στην Αθήνα, η κυβέρνηση ευελπιστεί να πάρει το πράσινο φως και να δρομολογηθεί η εκταμίευση της δόσης των 11,8 δις ευρώ. Η καταβολή της δόσης θα γίνει τμηματικά σε τρείς φάσεις, με το πρώτο κομμάτι να δίδεται μέσα στον Απρίλιο καθώς το Μάιο λήγει σειρά ομολόγων τα οποία πρέπει να αποπληρώσει η χώρα μας.

• Την επόμενη μέρα, την Τετάρτη 23 Απριλίου αναμένεται να δημοσιοποιηθούν από τη Eurostat τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας για το 2013, ανάμεσα στα οποία είναι και το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που αποτελεί για τους Ευρωπαίους τον πιο σημαντικό οικονομικό δείκτη και για την ελληνική πλευρά το ισχυρότερο όπλο στις διαπραγματεύσεις αφού θα επιτρέψει και την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση.

• Με αγωνία η κυβέρνηση αναμένει μέσα στον Απρίλιο επίσκεψη της γερμανίδας Καγκελαρίου στην Αθήνα, η οποία θα εκφράσει την πολιτική στήριξη της Ευρώπης για έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο, αλλά και την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ελπίζει ότι η κυρία Μέρκελ θα αφήσει έστω και ένα αόριστο μήνυμα για ενδεχόμενο κούρεμα χρέους. Άλλωστε αν ο κ. Σαμαράς καταφέρει να «ανοίξει» σε αυτό το επίπεδο το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, στην κυβέρνηση θεωρούν σχεδόν σίγουρο ότι η όποια ελάφρυνση θα επιφέρει και αναβαθμίσεις από ξένους οίκους αξιολόγησης.

• Στόχος της κυβέρνησης είναι έστω και λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές να καταφέρει η χώρα δειλά - δειλά να βγει στις αγορές για συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις με την έκδοση ομολόγων πενταετούς διάρκειας.

Το αν τα σχέδια του Αντώνη Σαμαρά θα πάρουν σάρκα και οστά, δεν θα φανεί στο χειροκρότημα των Ευρωπαίων όσο κι αν ορισμένοι συνηγορούν επί της συγκεκριμένης εκτίμησης.

Τόσο ο μηχανισμός στήριξης, όσο και οι λεγόμενοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν δυστυχώς αποδείξει ότι δεν λειτουργούν με πολιτικούς όρους, αλλά με χρηματοοικονομικούς. Διότι είναι σαφές πως αν οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών αντιμετώπιζαν την ΟΝΕ και το ευρωπαϊκό εγχείρημα ως μια πολιτική οντότητα, η χώρα μας και οι χώρες του Νότου δεν θα έμπαιναν σε αυτή την περιπέτεια. Για αυτό λοιπόν, καλό θα ήταν, η ελληνική κυβέρνηση να κρατά μικρό καλάθι και να περιμένει ακόμα και τα χειρότερα χωρίς να θέτει ψηλά τον πήχη των προσδοκιών.

Διαβάστε επίσης:

Ετοιμάζουν την πανηγυρική φιέστα της Πρωταπριλιάς!

Μέρκελ: Κανείς δεν θέλει περισσότερο από μένα την επιτυχία της Ελλάδας

Στηρίζουν Σαμαρά οι δανειστές εν όψει ευρωεκλογών