ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στηρίζουν Σαμαρά οι δανειστές εν όψει ευρωεκλογών

Στηρίζουν Σαμαρά οι δανειστές εν όψει ευρωεκλογών

Το «δώρο-έκπληξη» που ετοιμάζει ο Σόιμπλε στις εργασίες του Eurogroup που θα γίνουν στην Ελλάδα.Με ενεργό τρόπο μπαίνουν στο παιχνίδι της προεκλογικής εκστρατείας στην Ελλάδα εν όψει ευρωεκλογών, οι δανειστές μας.

Στα κέντρα λήψης αποφάσεων του εξωτερικού έχει εδραιωθεί η άποψη ότι «αν το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό για τον Σαμαρά και την κυβέρνηση στην Ελλάδα, τότε μία τέτοια εξέλιξη μπορεί να συμπαρασύρει τα πάντα στο πέρασμά της».

Πιο συγκεκριμένα σε Βρυξέλλες και Βερολίνο ελπίζουν ότι τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης θα καταφέρουν να συγκρατήσουν τις εκλογικές τους δυνάμεις, καθώς φοβούνται ότι η ανάδειξη των ευρωεκλογών σε δημοψηφισματικού χαρακτήρα αναμέτρηση μπορεί να αποτελέσει θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα, έχοντας ένα ντόμινο επιπτώσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

s 1

Η Μέρκελ βλέπει ότι ένα εκλογικό χαστούκι στον Σαμαρά και την συγκυβέρνηση στην Ελλάδα θα αποτελέσει σε ένα ευρύτερο επίπεδο, «ράπισμα» για την πολιτική που ασκεί η ίδια στην Ευρώπη. Αυτό εκ των πραγμάτων, εκτιμούν κύκλοι της Γερμανικής Καγκελαρίας στο Βερολίνο, δεν θα λειτουργήσει αυτόνομα αλλά θα έρθει σε συνδυασμό με την αναμενόμενη άνοδο ακραίων δυνάμεων στην Ευρώπη, κάτι που υπάρχει κίνδυνος να εκδηλωθεί ως πολιτικό φαινόμενο πρώτα και κύρια στην Ελλάδα.
Γι' αυτό και μέχρι τον Μάιο, οι δανειστές μας φέρονται αποφασισμένοι να τα δώσουν όλα για όλα προκειμένου να εκδηλώσουν έμπρακτα την στήριξή τους στην συγκυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου κρατώντας στον ελληνικό λαό ζωντανή την προσδοκία για βελτίωση της κατάστασης.

s2

Το «success story» του Σαμαρά, θα δούμε σύντομα- και έχουμε αρχίσει να το βλέπουμε ήδη- να το συμμερίζονται και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας που με κάθε τρόπο επιθυμούν να στηριχθεί η αισιοδοξία στην οποία έχει επενδύσει η ελληνική πλευρά εν όψει ευρωεκλογών.

Γι' αυτό και την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο Μέγαρο μία από τις μεγαλύτερες «φιέστες» εν όψει ευρωεκλογών. Στις εργασίες του Eurogroup που θα διεξαχθούν στην Αθήνα από Δευτέρα, οι δανειστές μας με πρώτο και καλύτερο τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε ετοιμάζονται να επιδοθούν σε μία άνευ προηγουμένου επίθεση φιλίας προς την Ελλάδα.

samaras-merkel germania 2


Πληροφορίες μάλιστα από την Γερμανία κάνουν λόγο για ένα «δώρο- έκπληξη» που ετοιμάζει ο κ. Σόιμπλε προς την χώρα μας με σκοπό να κάμψει το κύμα ευρωσκεπτικισμού και την δυσπιστία προς την ελληνική κυβέρνηση λίγες εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές.

Κάποιοι κάνουν λόγο ακόμα και για την προαναγγελία μίας μίνι ελάφρυνσης χρέους προς την Ελλάδα, ωστόσο σε ένα πλαίσιο που θα είναι πολύ ασαφές και θα χρήζει περαιτέρω διευκρινίσεων. Εντούτοις, επικοινωνιακά θα γίνει προσπάθεια να κερδηθούν οι εντυπώσεις για την ελληνική κυβέρνηση κατ' αυτόν τον τρόπο.

Το μεγάλο όμως ερώτημα θα συνεχίζει να παραμένει αναπάντητο: τι μέλλει γενέσθαι όταν τα φώτα σβήσουν και όταν οι εκλογές θα έχουν παρέλθει, οπότε δεν θα υπάρχει περαιτέρω λόγος για τους Ευρωπαίους να δίνουν πολιτική στήριξη προς την χώρα μας. Τα δύσκολα θα έρθουν από τον Σεπτέμβρη όταν τα προβλήματα που θα ανακύψουν θα είναι και πάλι πολλά και μεγάλα για να κρυφτούν κάτω από το χαλί...

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκή στήριξη στο δρόμο προς τις κάλπες αναζητά ο Πρωθυπουργός

Μαστίγιο και καρότο από τη Γερμανία και στο βάθος ..Παγκόσμια Τράπεζα!

Σόιμπλε στο Reuters: H ΕΕ θα στηρίξει την Ελλάδα υπό όρoυς