ΚΟΣΜΟΣ

Μαστίγιο και καρότο από τη Γερμανία και στο βάθος ..Παγκόσμια Τράπεζα!

Μαστίγιο και καρότο από τη Γερμανία και στο βάθος ..Παγκόσμια Τράπεζα!

Ο Σόιμπλε μας προσφέρει δάνειο και ο αντικαγκελάριος Γκάμπριελ μας τοποθετεί στις χώρες του τρίτου κόσμου

Αναστάτωση έχουν προκαλέσει τα δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου για την Ελλάδα και τις δράσεις που προτείνει το Βερολίνο, προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας.

Μετά το «Der Spiegel» που επικαλείται έγγραφο του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, ότι ετοιμάζεται νέο πακέτο στήριξης 10-20 δισ. ευρώ, έρχεται μια σειρά άλλων δημοσιευμάτων που αναφέρονται επίσης στην ελληνική οικονομία. Σε έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αποκαλύπτεται ότι υπάρχει πρόθεση να χορηγηθεί δάνειο 10-20 δισ. ευρώ από τον ESM. Κατά τον τρόπο αυτό θα καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες της χώρας για την επόμενη 2ετια, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα ονομαστεί τρίτο μνημόνιο για να μην προκαλέσει πολιτικές αντιδράσεις.

Πιθανότητα, σύμφωνα με αναφορές του Spiegel, αυτό να δημοσιοποιηθεί πριν τις ευρωεκλογές οπότε και αναμένεται παράλληλα η επέκταση αποπληρωμής του παρόντος χρέους με χαμηλότερα επιτόκια.

Η Süddeutsche Zeitung αναφέρει ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να ανασυγκροτηθεί μόνο με χρήματα», ενώ η αυστριακή Die Presse τονίζει ότι «η Ελλάδα βρίσκεται για πρώτη φορά μετά τον Αύγουστο του 2009 σε τροχιά ανάπτυξης».

gabriel2

Το «καρότο» έρχεται μέσω των ΜΜΕ, το μαστίγιο όμως κρατά ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και Υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Την ώρα που το ελληνικό ζήτημα παραμένει ψηλά στη γερμανική επικαιρότητα, ο Γκάμπριελ αναφέρεται στην ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη, τονίζοντας ότι μπήκε με «παραποίηση όλων των στοιχείων».

Ωστόσο, δεν στάθηκε εκεί και πέρασε σε ένα δεύτερο επίπεδο, διόλου τυχαίο, τόσο στο περιεχόμενο της αναφοράς του όσο και στη χρονική στιγμή που αποφάσισε να το φέρει στην επιφάνεια! Μιλώντας σε εκδήλωση του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στο Πότσνταμ είπε ότι η ελληνική είναι μια περίπτωση «περισσότερο για την Παγκόσμια Τράπεζα παρά για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεδομένου ότι σε αυτήν δεν υπάρχουν καθόλου κρατικές δομές».

trapezaw

Να θυμίσουμε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα διαχειρίζεται υποθέσεις χωρών του Τρίτου Κόσμου, κράτη που δεν έχουν δομές, τα ποσοστά ανεργίας βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ και είναι η έσχατη λύση μετά ακόμα και από το ΔΝΤ.

Η αναφορά του αντικαγκελάριου της Γερμανίας έρχεται μόνο λίγες ώρες πριν το δημοσίευμα του μεγαλύτερου οικονομικού καναλιού στον κόσμο, Bloomberg, ότι η Παγκόσμια Τράπεζα παρέχει ήδη συμβουλευτικές υπηρεσίες στην Ελλάδα και την Κύπρο σχετικά με το πώς θα ενισχύσουν τις οικονομίες τους.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε στο πρακτορείο ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας με τον διεθνή οργανισμό η Ελλάδα έχει σαν στόχο να ανακοινώσει αυτόν τον μήνα ένα νέο σύστημα που θα απλοποιεί τις διαδικασίες για την ίδρυση επιχείρησης, χαρακτηρίζοντας τη συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα ως ιδιαίτερα ικανοποιητική.

Την ώρα που η Ευρώπη επιχειρεί να διαχειριστεί επικοινωνιακά την έξοδο της Ιρλανδίας από το μηχανισμό στήριξης, αλλά και της Πορτογαλίας σε λίγους μήνες από τώρα, προσπαθεί να δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα και για την Ελλάδα. Ανοίγοντας όμως τον δρόμο προς την Παγκόσμια Τράπεζα, αυτομάτως συνδέει το ελληνικό πρόγραμμα με την αποτυχία!

Ελλάδα και Κύπρος έχουν υποδεχθεί σχεδόν 55 στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας, όπως δήλωσε στο Bloomberg ο Dirk Reinermann που διαχειρίζεται τα προγράμματα...

Διαβάστε επίσης:

Γκάμπριελ:Η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ έγινε με παραποιημένα στοιχεία

Βρυξέλλες: Χωρίς Μνημόνιο δεν παίρνετε ευρώ!

ΣΟΚ: «Μαγειρεύουν» νέο Μνημόνιο για την Ελλάδα τον Ιούνιο

WSJ: Μυστική συνάντηση στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα

Η «κοροϊδία» της Εξεταστικής για την Τρόικα στο Ευρωκοινοβούλιο

Το Eurogroup του Μαρτίου «βγάζει» εκλογές!

ΔΝΤ-Βρυξέλλες πιέζουν για συγκυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ