Βρυξέλλες: Χωρίς Μνημόνιο δεν παίρνετε ευρώ!

Βρυξέλλες: Χωρίς Μνημόνιο δεν παίρνετε ευρώ!

-Εκβιάζουν και πάλι οι δανειστές ζητώντας νέα σκληρά μέτρα.

-Προβληματισμός στην κυβέρνηση που σχεδιάζει την αντίδρασή της.

Με το ενδεχόμενο ενός νέου κουρέματος να απορρίπτεται, κυβέρνηση και δανειστές αναζητούν τη χρυσή τομή στα διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος.

Το Βερολίνο, με τη διαπίστωση ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι τεράστιες, αλλά δεν φθάνουν για να εγγυηθούν τη βιωσιμότητα της επιτυχίας τους, σχεδιάζει μέτρα για την αναδιάρθρωση της ελληνική οικονομίας.

Η συζήτηση για τη σύναψη ενός νέου δανείου προς την Ελλάδα έχει αρχίσει και ήδη οι δανειστές σχεδιάζουν τα ανταλλάγματα που θα ζητήσουν από την Αθήνα.

Πηγές των Βρυξελλών, σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς για πρόσθετο δανεισμό, δέκα δισεκατομμυρίων, χωρίς την σύναψη μνημονίου οικονομικής πολιτικής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, έκαναν λόγο για: «ελληνική μυθολογία».

stournaras SOIMPLE

Είναι λοιπόν προφανές πως οι δανειστές ναι μεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν και άλλα χρήματα στην Ελλάδα, αλλά παράλληλα ετοιμάζουν ακόμα ένα σκληρό μνημόνιο το οποίο είναι βέβαιο πως θα περιλαμβάνει νέα μέτρα.

Η εντύπωση που επικρατεί στην Αθήνα είναι ότι οι διαρροές εγγράφων μόνον τυχαίες δεν μπορεί να θεωρηθούν. Ήδη τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωση  παίζουν του ρόλο του… λαγού, με  συνεχή δημοσιεύματα. Οι διαψεύσεις που ακολουθούν, όπως και οι τοποθετήσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων, δείχνουν ότι στο εσωτερικό της γερμανικής κυβέρνησης έχει ανοίξει συζήτηση για το τι μέλλει γενέσθαι με τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.  Η ιστορία είναι «καρμπόν» με τις προηγούμενες φορές που οι δανειστές ετοίμαζαν «πακέτο» προς την Ελλάδα.

Στο κυβερνητικό επιτελείο αποφεύγουν τις επίσημες τοποθετήσεις και ανεπισήμως επαναλαμβάνουν τα όσα έχει επανειλημμένα διακηρύξει ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς ότι «η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από δανεικά» και, σε κάθε περίπτωση, «δεν πρόκειται να δεχθεί μέτρα περαιτέρω περιορισμού των εισοδημάτων».

Ωστόσο, ο χρόνος τελειώνει και είναι εις βάρος της ελληνικής κυβέρνησης. Ομόλογα 11 δισ. λήγουν τον Μάιο και αν η Ελλάδα μέχρι τότε δεν καταφέρει να πάρει επιπλέον χρήματα τότε τα σενάρια θα αρχίσουν κα πάλι να φουντώνουν.

Άλλωστε, κύκλοι των Βρυξκελλών επισημαίνουν πως η τρόικα δεν πρόκειται να επιστρέψει στην Αθήνα αν η ελληνική κυβέρνηση δεν δεχθεί, έστω μέσω mail, να συζητήσει για νέα μέτρα.

MNIMONIO3

ΥΠΟΙΚ: Είμαστε «θετικοί» σε κάθε συζήτηση για νέο πακέτο

«Είμαστε θετικοί σε κάθε συζήτηση για νέο πακέτο, εφόσον δεν υπάρχουν δημοσιονομικά και εισπρακτικά μέτρα, αλλά μόνο μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα», τόνισε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Το ίδιο στέλεχος ανέφερε πως ήταν για το καλό της Ελλάδας η συνάντηση της περασμένης Δευτέρας στις Βρυξέλλες, μεταξύ των επικεφαλής της τρόικας και των υπουργών οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας. «Θα δείτε ότι ήταν για καλό...», τόνισε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαουζ, επιβεβαιώνει τις πληροφορίες για ένα τρίτο πακέτο βοηθείας για την Ελλάδα, το ύψος του οποίου θα γίνει γνωστό στα μέσα του έτους.

Ο ίδιος διέψευσε ωστόσο το ενδεχόμενο ενός κουρέματος του ελληνικού χρέους.

Παράλληλα, μετά τις δηλώσεις τα σπρεντ των ελληνικών δεκαετών ομολόγων κατέγραψαν μικρή πτώση, ενώ άνοδος 2,65% καταγράφηκε στο χρηματιστήριο της Αθήνας.

Διαβάστε επίσης:

ΣΟΚ: «Μαγειρεύουν» νέο Μνημόνιο για την Ελλάδα τον Ιούνιο

WSJ: Μυστική συνάντηση στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα

Η «κοροϊδία» της Εξεταστικής για την Τρόικα στο Ευρωκοινοβούλιο

Το Eurogroup του Μαρτίου «βγάζει» εκλογές!

ΔΝΤ-Βρυξέλλες πιέζουν για συγκυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Τι ζήτησε ο Σαμαράς από τους δανειστές