ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Έδεσαν τη χώρα χειροπόδαρα στο άρμα της Μέρκελ

Τσίπρας: Έδεσαν τη χώρα χειροπόδαρα στο άρμα της Μέρκελ

Ευθεία και προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε από την Χαλκίδα ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια ομιλίας του. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέβασε ιδιαίτερα τους τόνους, χαρακτηρίζοντας τον πρωθυπουργό «κωμικό» και «πρωτεργάτη της καταστροφής που διαφημίζει τον εαυτό του σωτήρα».

Ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε δημοψηφίσματα για τα κρίσιμα ζητήματα ενώ απηύθυνε και προειδοποίηση για τα θέματα που έχουν σχέση με τις τράπεζες καθώς όπως είπε «στο σκάνδαλο των τραπεζών δεν θα υπάρξει καμία ασυλία».

Χαρακτήρισε την έξοδο στις αγορές «κωμικοτραγική» εξηγώντας ότι είναι «κωμική γιατί προκάλεσε θυμηδία σε όλους τους σοβαρούς αναλυτές και οικονομολόγους» και «τραγική γιατί φόρτωσε στον ελληνικό λαό νέα χρέη και χάρισε στους διεθνείς πάτρωνες του κυρίου Σαμαρά εκατοντάδες εκατομμύρια». Και συμπλήρωσε ότι «κωμικοτραγική είναι και η διανομή προεκλογικού μερίσματος φιλανθρωπίας» όπως χαρακτήρισε το κοινωνικό μέρισμα γιατί όπως είπε, με αυτό η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός «μοιράζει λίγα κατοστάρικα στα θύματα της πολιτικής του» κάτι που αποτελεί «θηριώδη απόπειρα εξαγοράς συνειδήσεων, που όμοιά της δεν είδε ποτέ η Ελλάδα».

Ο κ. Τσίπρας προέβλεψε ότι «το τέλος των μνημονίων και εκείνων που τα επιβάλλουν είναι κοντά» όπως χαρακτηριστικά είπε.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του ομιλίας στη Χαλκίδα καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα τονίζοντας πως «μας επέβαλαν το πιο σκληρό και απάνθρωπο καθεστώς της Ευρώπης. Έριξαν εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες στον Καιάδα. Καταδίκασαν εκατομμύρια ανθρώπους στην πείνα, στην ανέχεια και στην απόγνωση» όπως σημείωσε για να συμπληρώσει πως «παρέδωσαν τη δημοκρατία στο trafficking των δανειστών. Έδεσαν τη χώρα χειροπόδαρα στο άρμα της κυρίας Μέρκελ».

Προσδιόρισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές «απλή και πεντακάθαρη: Τελειώστε αυτό το ανθρωποφάγο καθεστώς την Κυριακή των εκλογών» είπε, ζητώντας από τους πολίτες να τελειώσουν «με τον κανιβαλισμό της διαπλοκής, των βαρόνων του χρήματος, του κάθε λαίμαργου τραπεζίτη, σε βάρος εκατομμυρίων ανυπεράσπιστων ανθρώπων. Τελειώστε με όσους χτίζουν, υποστυλώνουν, στηρίζουν, προπαγανδίζουν, το καθεστώς των μνημονίων».

Με ιδιαίτερα σκληρές αναφορές στο πρόσωπο του πρωθυπουργού κατά την διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως «έχουμε έναν κωμικό πρωθυπουργό ο οποίος ασκεί μια τραγική πολιτική. Είναι κωμικός όταν παριστάνει τον εγγυητή της ενότητας μιας κοινωνίας που κάθε μέρα και κάθε ώρα διασπά και διαλύει» για να επαναλάβει δηλώσεις από το παρελθόν σε σχέση με την κατάσταση της οικονομίας.

Συνεχίζοντας την επίθεσή του στον πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Έχουν το θράσος να ανακαλύπτουν κάθε μέρα ρήξεις και διαμάχες στο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί αυτοί είναι μαθημένοι στην απόλυτη εξουσία του αρχηγού, ότι πει ο Σαμαράς! Πετάει ο Σαμαράς; Πετάει! Και νομίζουν ότι κι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σαν κι αυτούς. Δεν το χωράει το μυαλό τους ότι εμείς συζητάμε δημοκρατικά και ανοιχτά, μπροστά στο λαό, γιατί ακριβώς γι' αυτό υπάρχουμε. Για να υπηρετούμε τα συμφέροντα του λαού».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε αναφορές και σε ΜΜΕ, κυρίως για το θέμα που αναδεικνύεται το τελευταίο διάστημα σε σχέση με τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ όπου σχολίασε από το βήμα ότι «πιάστηκαν από τη συζήτηση και τις ψηφοφορίες στην Κεντρική μας Επιτροπή για το ευρωψηφοδέλτιο, για να πουν τα μύρια όσα για ρήξη και ρήγμα».

Σχολιάζοντας στη συνέχεια το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, είπε ότι «κλείνει το μάτι στην ακροδεξιά» και συνέχισε λέγοντας πως πρόκειται για «ένα ψηφοδέλτιο που με τη σύνθεσή του δείχνει ότι ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζει τις κρίσιμες ευρωεκλογές με όρους πασαρέλας».

«Το δίλημμα στις εκλογές που έρχονται είναι καθαρό» υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας από την Χαλκίδα τονίζοντας πως από αυτή την εκλογική μάχη θα κριθούν πολλά. Ανάμεσα σε αυτά ενέταξε το μέλλον της Ευρώπης, το μέλλον της λιτότητας, το μέλλον του χρέους αλλά και το μέλλον της Ελλάδας «γιατί δεν υπάρχει πια χρόνος. Είμαστε στο και πέντε» όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα έστειλε από τη Χαλκίδα και μια προειδοποίηση ότι «για το σκάνδαλο των τραπεζών δεν θα υπάρξει καμιά ασυλία. Οι ένοχοι δεν θα μπορέσουν να κρυφτούν πίσω από κανένα νομικό καταφύγιο, από αυτά που σκαρώνει ο κύριος Βενιζέλος. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει τα πάντα ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη» είπε και προανήγγειλε και δημοψήφισμα «για κάθε μεγάλο ζήτημα που αφορά στη δική του ζωή. Εμείς δεν θα αποφασίζουμε για σας πριν από σας. Αυτό αποτελεί δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ. Θα απευθυνθούμε στο λαό για την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Για να καθίσει ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του, θα απευθυνθούμε στο λαό για το ξεκαθάρισμα της κόπρου του Αυγεία της διαπλοκής».

Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας προσδιόρισε και το δίλλημα των εκλογών τονίζοντας πως αυτό το δίλημμα είναι «ή με τον Σαμαρά και τη συγκυβέρνηση, για να συνεχιστεί η τραγωδία, να ενταθούν τα αδιέξοδα, να ολοκληρωθεί η οικοδόμηση του καθεστώτος της φτώχειας και της υποτέλειας. Ή με τον ΣΥΡΙΖΑ για την ανατροπή. Ή με το παλιό, που σαπίζει και δηλητηριάζει με τη βαρβαρότητα και το ψέμα του την κοινωνία και τη χώρα. Ή με το νέο που έχει τη θέληση, τη δύναμη, την αντοχή και το σχέδιο για μια νέα αρχή. Ή με την αρτηριοσκλήρωση της ακροδεξιάς, που δεν διστάζει να συναλλάσσεται και να συμμαχεί με νεοναζί, αντισημίτες, ρατσιστές και θιασώτες της φασιστικής βίας. Ή με το ριζοσπαστισμό της αριστεράς, που θέλει και μπορεί να δώσει νέο βάθος και νέο πλάτος στη δημοκρατία, στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις ελευθερίες του λαού. Σε αυτές τις εκλογές δε ψηφίζουμε μόνο για ευρωβουλευτές, περιφερειάρχες και δημάρχους. Ψηφίζουμε για τη ζωή μας» υπογράμμισε χαρακτηριστικά κλείνοντας την ομιλία του στη Χαλκίδα για να συμπληρώσει ότι «στις 25 ψηφίζουμε. Στις 26 φεύγουνε».

Διαβάστε επίσης:

Ομιλία Τσίπρα στη Χαλκίδα

Τσίπρας: Το τρίτο μνημόνιο είναι ήδη έτοιμο, μόνο μετάφραση χρειάζεται

Τσίπρας: Δεν αξίζει στους Έλληνες μια τέτοια πολιτική ηγεσία

Τσίπρας: Ο λαός θα στείλει τους τυχοδιώκτες σπίτια τους