ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργείο Ανάπτυξης... Ξένων Συμφερόντων;

Υπουργείο Ανάπτυξης... Ξένων Συμφερόντων;

Τουλάχιστον απορία προξενεί η επιλογή του υπουργού Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης, κ. Κωστή Χατζηδάκη, να αγνοεί δια της απουσίας του σημαντικά γεγονότα του κρίσιμου κλάδου για την εθνική οικονομία, της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, και να τιμά εκδηλώσεις των πολυεθνικών του φαρμάκου.


Ο κ. Χατζηδάκης συμμετείχε τη Δευτέρα στην εκδήλωση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) για την παρουσίαση της μελέτης του ΙΟΒΕ: «Στρατηγική Ανάπτυξη για τον κλάδο της Φαρμακοβιομηχανίας», που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας και του e-Health Forum. Ορθώς ο υπουργός ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Συνδέσμου, για να παρουσιάσει το σχέδιο της κυβέρνησης όσον αφορά στις αναπτυξιακές πολιτικές που άπτονται της φαρμακοβιομηχανίας, ωστόσο το επιλήψιμο του πράγματος έχει να κάνει με την κατ' εξακολούθηση απουσία του από αντίστοιχες εκδηλώσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Χατζηδάκης είχε προσκληθεί στην εκδήλωση της ΠΕΦ για τη στήριξη του ελληνικού φαρμάκου, τον περασμένο Νοέμβριο, στο θέατρο Badminton. Στόχος της εκδήλωσης ήταν ένα ευρύ κάλεσμα στους εργαζόμενους της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, αλλά και στους πολίτες, να στηρίξουν με συντονισμένη προσπάθεια το κοινωνικό αυτό αγαθό και την ελληνική παραγωγή. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, μάλιστα, παρουσιάστηκε η καμπάνια για την προώθηση του ελληνικού φαρμάκου. Παρά το γεγονός ότι παραβρέθηκαν ο υπουργός Υγείας και εκπρόσωποι των κομμάτων για να καταθέσουν τις προτάσεις τους, ο κ. Χατζηδάκης έλαμψε δια της απουσίας του.

Και αν την πρώτη φορά επικαλέστηκε κώλυμα, πόσο σύμπτωση είναι να κωλύεται και τη δεύτερη; Ο λόγος για το 1ο Συνέδριο Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας, γεγονός-σταθμό για την εγχώρια παραγωγή φαρμάκου και τις προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου, που πραγματοποιήθηκε στις 7 Μαΐου στο ξενοδοχείο «Divani Caravel Hotel». Ο κ. Χατζηδάκης επρόκειτο να συμμετάσχει σε τραπέζι συζήτησης με θέμα «Ανάπτυξη και Απασχόληση». Παρόλο που οι συνομιλητές του περίμεναν μέχρι τελευταία στιγμή να φανεί, ο υπουργός επικαλέστηκε κώλυμα στη Βουλή. Ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, που ήταν ομιλητής στην αμέσως επόμενη ενότητα συζήτησης, ήταν ακριβής στο ραντεβού του.

Χθες, όμως, στην εκδήλωση των πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών, ο κ. Χατζηδάκης όχι απλά παραβρέθηκε, αλλά ήταν εισηγητής και παρέμεινε στη συζήτηση διάρκειας περίπου 2,5 ωρών. Τυχαίο;

Από τη στιγμή που η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, σύμφωνα με πολλές μελέτες (ΙΟΒΕ, McKinsey, ΚΕΠΕ κ.α) συγκαταλέγεται στους πρωτοπόρους κλάδους που θα ηγηθούν της ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, πώς είναι δυνατόν ο αρμόδιος υπουργός να επιδεικνύει με τη στάση του αδιαφορία για τον κλάδο και αντίθετα να συζητάει με θέρμη για τα συμφέροντα των πολυεθνικών.

Ορθό θα ήταν, ο κ. Χατζηδάκης να μην ασχολείται μόνο με την προώθηση της συμφωνίας που έχει υπογραφεί με το YOZMA Group, που έχει αναγορεύσει σε συνδιαμορφωτή της στρατηγικής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας για τη χώρα. Η ανάπτυξη, άλλωστε, θα πρέπει να έχει υποκείμενο και να ενισχύει την ελληνική επιχειρηματικότητα και τους Έλληνες εργαζόμενους – ψηφοφόρους, που αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα μάλιστα με τα λεγόμενα του ίδιου, η φαρμακοβιομηχανία είναι μία από τους 9 βασικούς τομείς πάνω στους οποίους θα βασιστεί η ανάπτυξη. Ευχής έργον θα ήταν να φροντίσει ώστε –έστω και τώρα- η περιβόητη ανάπτυξη να έχει στο επίκεντρο και τις ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις, που προσφέρουν πάνω από 53.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας και προσθέτουν στο ΑΕΠ 3.420 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ, που δαπανώνται σε φάρμακα παραγόμενα στην Ελλάδα.

Σε αντίθετη περίπτωση, οι 25 δράσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, ο νέος επενδυτικός νόμος ή η απλοποίηση των εξαγωγών κλπ. θα αποδειχτεί ότι σχεδιάστηκαν και «χτίστηκαν», στα... μέτρα της διευκόλυνσης των ξένων συμφερόντων.

Και αυτό είναι κάτι που Έλληνας υπουργός ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας δεν μπορεί και δεν πρέπει να το επιτρέπει στον εαυτό του...

Διαβάστε επίσης:

Ναυαρχίδα της ανάπτυξης η ελληνική φαρμακοβιομηχανία

ΕΛΣΤΑΤ: Καθοριστική η συμβολή της φαρμακοβιομηχανίας στην οικονομία

ΠΕΦ: Κάλεσμα στήριξης του ελληνικού φαρμάκου