ΠΟΛΙΤΙΚΗ

SZ: H πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ είναι αρκετή για να ζητήσει πρόωρες εκλογές

SZ: H πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ είναι αρκετή για να ζητήσει πρόωρες εκλογές

«Ο ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί την κυβέρνηση», είναι ο τίτλος εκτενούς άρθρου στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung που προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τα μηνύματα της κάλπης στην Ελλάδα.

Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος «είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που η αριστερά γίνεται η ισχυρότερη πολιτική δύναμη. Αυτό αρκεί για τον Τσίπρα για να ζητήσει πρόωρες εκλογές.

Πρεμιέρα επίσης το γεγονός ότι η αριστερά κερδίζει το τόσο σημαντικό αυτό πόστο της περιφέρειας Αττικής, της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας, όπου ζει το ένα τρίτο των Ελλήνων».

Η εφημερίδα αναφέρεται στη συνέχεια στις δηλώσεις του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά που είπε ότι απετράπη η «ανατροπή» και πως η κυβέρνηση άντεξε στις «ακραίες επιθέσεις». «Η αισιοδοξία αυτή του Σαμαρά στηρίζεται προφανώς στο εκλογικό αποτέλεσμα του μικρότερου κυβερνητικού του εταίρου, του ΠΑΣΟΚ. Με 8 %, οι άλλοτε συνηθισμένοι σε απόλυτες πλειοψηφίες Σοσιαλιστές μπορεί να είναι πλέον μόνον η σκιά του εαυτού τους. Ωστόσο υπήρχαν φόβοι ότι τα ποσοστά τους θα υποχωρούσαν ακόμη και κάτω του 5 %. Η ανασφάλεια στο κυβερνητικό στρατόπεδο όμως είναι μεγαλύτερη από όσο παραδέχονται Σαμαράς και Βενιζέλος.

Σε αυτό δεν συμβάλει μόνον η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το αποτέλεσμα του νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγή που με 9,4 % κατάφερε να αναδειχθεί τρίτη δύναμη, μολονότι τα ηγετικά της στελέχη είναι προφυλακισμένα με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.

πηγη DW

Διαβάστε επίσης

Bloomberg: H νίκη ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές μπορεί να βοηθήσει Σαμάρα