ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βελούδινο διαζύγιο με Θεοχάρη;

Βελούδινο διαζύγιο με Θεοχάρη;

Άρτος και Θεάματα... Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα Εσόδων – Συμφωνημένη παραίτηση ή αποπομπή;

Απίστευτος αναβρασμός στο υπουργείο Οικονομικών. Φουντώνουν οι φήμες ότι ο Γιάννης Στουρνάρας – προφανώς κατ' εντολή του Σαμαρά – ζήτησε την παραίτηση του γενικού γραμματέα εσόδων Χάρη Θεοχάρη.

Άλλωστε εδώ και μεγάλο διάστημα είχαμε εγκαίρως επισημάνει ότι το Μέγαρο Μαξίμου εξέφραζε εντόνως τη δυσφορία του για τις κινήσεις και τις φορολογικές πρωτοβουλίες του Χάρη Θεοχάρη. Υπενθυμίζουμε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός στις προεκλογικές ομιλίες του είχε αφήσει αιχμές εναντίων των φορολογικών αδικιών της γραμματείας εσόδων, ενώ είχε ξεκαθαρίσει πως «αυτές οι αδικίες τελειώνουν».

Σύμφωνα με τα όσα γράφονται σήμερα στον Τύπο, ο υπουργός Οικονομικών επέρριψε στον γ.γ. Δημοσίων Εσόδων ευθύνες για εγκυκλίους οι οποίες εκδόθηκαν πριν από τις εκλογές. Πρόκειται για μια διευκρινιστική εγκύκλιο ειλημμένης απόφασης, σύμφωνα με τη οποία οι αλλοδαποί ιδιοκτήτες ελληνικών ομολόγων θα ΄πρεπε να πληρώσουν φόρο. Μετά όμως από τον σάλο που δημιουργήθηκε από την έκδοση της εγκυκλίου, η απόφαση ανεστάλη.

Μάλιστα κάποια μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν και διαλόγους μεταξύ των δύο ανδρών:

"Χάρη, θέλω να με διευκολύνεις και θέλω την παραίτησή σου",
«Γιάννη θα σου απαντήσω αύριο το πρωί στις 11».

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, για την αποχώρηση του Γενικού Γραμματέα έχουν ήδη ενημερωθεί οι Βρυξέλλες και η τρόικα, ενώ η αλλαγή στην ηγεσία της γραμματείας θα συνοδευτεί κι από άλλες εξελίξεις στον κρατικό μηχανισμό. Τυχόν αποχώρηση του κ. Θεοχάρη θα γίνει με τη μορφή παραίτησης, καθώς η θητεία του γγ είναι πενταετής.

Μέχρι εδώ όλα καλά. Όμως το φαινόμενο που ακούει στο όνομα Χάρης Θεοχάρης είναι πιο πολύπλοκο από όσο ενδεχομένως φαίνεται.

Είναι προφανές ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα επιδιώξει για λόγους επικοινωνιακούς να φανεί η παραίτηση Θεοχάρη ως αποπομπή με εντολή Σαμαρά κάτι που επι του πρακτέου είναι πολύ δύσκολο να γίνει διότι ο κ. Θεοχάρης εκπροσωπεί μια θέση πενταετίας που την έχει ζητήσει η τρόικα. Συνεπώς οποιαδήποτε αποπομπή ή παραίτηση πρέπει να γίνει με τις ευλογίες των δανειστών. Όλα τα υπόλοιπα είναι άρτος και θεάματα.

Ο φόβος που υπάρχει στο Οικονομικό επιτελείο είναι πως αν οποιαδήποτε κίνηση αποπομπής γινόταν χωρίς την έγκριση της τρόικας η επόμενη κίνηση θα ισοδυναμούσε με την μετατροπή της Γενικής Γραμματείας Εσόδων σε Ανεξάρτητη Αρχή με ότι μπορεί να σημαίνει κάτι τέτοιο σε πολιτικό επίπεδο.

Άλλωστε, ασφαλείς πληροφορίες του NEWSBOMB αναφέρουν πως εδώ και μεγάλο διάστημα ο κ. Θεοχάρης έχει ήδη... ανοίξει τα φτερά του επαγγελματικά για άλλες θέσεις στο εξωτερικό... Υπομονή, όλα θα έρθουν στο φώς.

Διαβάστε επίσης:

Έκλεισαν άρον άρον τις εργασίες της Ολομέλειας της Βουλής