ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τετ α τετ Τσίπρα - Ντράγκι: Θα μπει στην ατζέντα το κούρεμα των «κόκκινων» δανείων;

Τετ α τετ Τσίπρα - Ντράγκι: Θα μπει στην ατζέντα το κούρεμα των «κόκκινων» δανείων;

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον Γ. Δραγασάκη και τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου Ν. Παππά, θα συναντηθεί σήμερα, Τρίτη 10/6, στις 17.30 (τοπική ώρα) στη Φρανκφούρτη με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Αλέξης Τσίπρας θα θέσει στον κ. Ντράγκι το θέμα του ελληνικού χρέους καθώς και το ρόλο της ΕΚΤ στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να εκθέσει και την άποψή του για την μετακίνηση του Γιάννη Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδας και μάλιστα θα μεταφέρει στον κ. Ντράγκι πως κάτι τέτοιο δεν δεσμεύει καμία επόμενη κυβέρνηση.

O Αλέξης Τσίπρας, όπως διαμηνύουν πηγές της Κουμουνδούρου, κατά τη συνάντησή του με τον κεντρικό ευρωπαίο τραπεζίτη αναμένεται να θέση καταρχήν δύο ζητήματα:

1) Την αντίρρηση του ΣΥΡΙΖΑ στην τοποθέτηση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ως διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

2) Την αδήριτη ανάγκη για την τόνωση της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία.

Αυτό όμως που προτίστως πρέπει να θέσει ο Αλέξης Τσίπρας στον κεντρικό τραπεζίτη είναι άλλο: Θα μπει στην ατζέντα το κούρεμα των «κόκκινων» δανείων;

Τι θα κάνουν η ΕΚΤ και οι τραπεζίτες για να προστατεύσουν τους πολίτες από την επιθετική μανία των τραπεζών και από τα «κοράκια» των αγορών που έχουν απλωθεί σαν βραχνάς πάνω από τα επισφαλή δάνεια και είναι έτοιμοι να τα αγοράσουν για να μπορέσουν στην συνέχεια να «βάλουν χέρι» στις περιουσίες των πολιτών;

Αυτά είναι τα καυτά ζητήματα που απασχολούν ολόκληρη την ελληνική αγορά, την λεγόμενη πραγματική οικονομία καθώς επίσης και το σύνολο των ελληνικών οικογενειών που χρωστούν στις τράπεζες.

Ο ελληνικός λαός περιμένει από τον κ. Τσίπρα να θέσει όλα αυτά τα ζητήματα στον κ. Ντράγκι και να του εκθέσει την σκληρή ελληνική πραγματικότητα που βιώνει ο μέσος έλληνας πολίτης.

Βεβαίως και είναι αντιληπτό ότι το δημόσιο χρέος είναι το μέγα θέμα της σημερινής συνάντησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά η ώρα για την πραγματική ανακούφιση των ελληνικών νοικοκυριών έχει φτάσει!

Άραγε θα τολμήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ή θα αναλωθεί σε μια εθυμοτυπική συνάντηση με γενικότητες περι των προβλημάτων της Ευρωπαικής Οικονομίας;

Π. Σκουρλέτης: Θα τεθεί το θέμα του χρέους

"Το πρώτο που θα θέσει ο Αλέξης Τσίπρας είναι το θέμα του χρέους. Θα επαναλάβει δηλαδή την ανάγκη να ακολουθηθεί μια διαφορετική πολιτική αντιμετώπισης των δημόσιων χρεών των κρατών μελών της Ε.Ε. από την Κεντρική Τράπεζα, μια συνολική λύση και ιδιαίτερα στην περίπτωση της Ελλάδας θα αναφερθεί στην πρόταση για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, όπως το έχουμε περιγράψει αναλυτικά.

Το δεύτερο θέμα που θα θέσει είναι η ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη ρευστότητα και κινήσεις οι οποίες θα έχουν μια αναπτυξιακή διάσταση, ιδιαίτερα σε σχέση με τις ευρωπαϊκές οικονομίες του Νότου. Είναι ζητήματα στα οποία η ΕΚΤ μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο από τη στιγμή βέβαια που θα αλλάξει κι αυτή τις βασικές της κατευθύνσεις.." ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, ερωτηθείς σχετικά σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ρ/σ "Κόκκινο".

Ο κ. Σκουρλέτης παράλληλα επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που φέρουν τον κ. Τσίπρα να συζητά με τον κ. Draghi και το ζήτημα του Διοικητή της ΤτΕ

"Ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης είναι οργανικά δεμένος με την ΕΚΤ. Αν τώρα στο πλαίσιο της συνάντησης τεθεί κι αυτό το θέμα, ενδεχομένως να τεθεί. Αλλά δεν είναι βεβαίως.. και της αρμοδιότητας του κ. Ντράγκι το πρόσωπο που προορίζεται για την Τράπεζα της Ελλάδας", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης:

Στα 84 δισ. ευρώ τα «κόκκινα δάνεια»

Ασφυκτιούν τα νοικοκυριά από τα δάνεια

Διεθνή κοράκια «παζαρεύουν» κόκκινα δάνεια!