ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μοιράζουν ψίχουλα προς… άγραν βουλευτών

Μοιράζουν ψίχουλα προς… άγραν βουλευτών

Στη λογική της παροχολογίας μέχρι το Σεπτέμβρη θα μπει η κυβέρνηση προκειμένου να μαζέψει στο «μαντρί» τους δυσαρεστημένους και τους ανεξάρτητους

Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Αυτό το ξέρουν πολύ καλά στο Μαξίμου και είναι αποφασισμένοι να κάνουν τα πάντα στο επόμενο τρίμηνο που ακολουθεί προκειμένου να κάμψουν τους λεγόμενους αντιμνημονιακούς και να μαζέψουν όσους περισσότερους μπορούν προκειμένου να καλυφθεί ο μαγικός αριθμός των 180 βουλευτών για την Προεδρική εκλογή.

Η μέθοδος για να αλλάξει το κλίμα και σε επίπεδο βουλευτών αλλά και σε επίπεδο της λαϊκής μάζας είναι ένας: Επίδειξη κοινωνικής ευαισθησίας και παροχές.

Άλλωστε αρκετοί από τους ανεξάρτητους βουλευτές που προέρχονται από την ΝΔ αλλά και κάποιοι της ΔΗΜ.ΑΡ. έχουν δηλώσει πως αν η κυβέρνηση αλλάξει πρόσωπο δεν θα είχαν πρόβλημα να συνεργαστούν.

Προφανώς και το εγχείρημα είναι αρκετά δύσκολο αφού έρχεται σε αντίθεση με τις οδηγίες και τις επιταγές των ευρωπαίων εταίρων και πιο συγκεκριμένα με τις εντολές των Γερμανών οι οποίοι ούτε να ακούσουν δεν θέλουν για παροχές!

Το μεγάλο στοίχημα του πρωθυπουργού είναι πως φαίνεται, ως ένα σημείο, να έχει εξασφαλίσει προς αυτή την κατεύθυνση ένα μικρό πράσινο φώς από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και πιο συγκεκριμένα από το ΔΝΤ.

Όλα δείχνουν πως οι τελευταίες επαφές του Γιάννη Στουρνάρα στη Γαλλία είχαν ένα σχετικά ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Άλλωστε και από τις τελευταίες δηλώσεις του Τόμσεν σε ελληνικές εφημερίδες γίνεται σαφής η πρόθεση του Ταμείου να χαμηλώσει η φορολογία για να αυξηθούν τα έσοδα. Το Ταμείο βλέποντας πως η μεγάλη μάζα των μισθωτών και των συνταξιούχων έχει… στεγνώσει από ρευστό, κινείται πλέον στη λογική «κάλλιο πέντε και στο χέρι, παρά δέκα και καρτέρι».

Με τις … πλάτες του ΔΝΤ ο Σαμαράς ετοιμάζεται δειλά - δειλά να προχωρά σε συγκεκριμένες υποσχέσεις οι οποίες όμως φαντάζουν σταγόνες στον ωκεανό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι μειώσεις στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών που παρουσιάστηκαν ως μεγάλο επίτευγμα της κυβέρνησης χωρίς βέβαια κανείς να αναφέρει ότι μειώνεται και ο χρόνος διάρκειας των εισιτηρίων.

Πάνω σε αυτόν τον καμβά η κυβέρνηση φαίνεται να εξετάζει – πάντα σε συνεννόηση με την τρόικα – την μείωση ή ακόμα και την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, τη μείωση των τελών κυκλοφορίας και διάφορα άλλα μέτρα τα οποία βεβαίως θα ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο με τις απαραίτητες πομπώδεις φιέστες.

Διαβάστε επίσης:

Μυρίζει «μπαρούτι» στην κυβέρνηση

Το τηλεφώνημα του Πάνου στον Σαμαρά και η... Ντόρα

Συμβιβαστική λύση Σαμαρά-Βενιζέλου για τους διοικητικούς των πανεπιστημίων

Άδωνις: Με ρεζίλεψες! - Σαμαράς: Όχι! Εσύ με ρεζίλεψες με τις διαρροές