ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Σηκώνει το γάντι» ο Μεϊμαράκης» για το δημοψήφισμα

«Σηκώνει το γάντι» ο Μεϊμαράκης» για το δημοψήφισμα

-«Θα κινηθώ με βάση τον κανονισμό» τονίζει ο πρόεδρος της Βουλής

-Τι προβλέπει το Σύνταγμα

Αλλάζουν όπως όλα δείχνουν τα δεδομένα στο ζήτημα του δημοψηφίσματος για τη "μικρή ΔΕΗ".

Ο πρόεδρος της Βουλής σήμερα, κ. Ευ. Μεϊμαράκης, με μια δήλωση - βόμβα έβαλε φωτιά στο πολιτικό σκηνικό πυροδοτώντας νέες πολιτικές εξελίξεις.

Σύμφωνα με πηγές από το προεδρείο της Βουλής, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να αθροιστούν οι υπογραφές βουλευτών σε αίτημα για δημοψήφισμα, ακόμη κι αν υποβληθούν με χωριστά κείμενα, που όμως έχουν ομοειδές περιεχόμενο.

Έτσι, εφόσον υποβληθούν μια ή περισσότερες ομοειδείς προτάσεις που υπογράφονται από 120 βουλευτές, για να διεξαχθεί δημοψήφισμα για τη «μικρή ΔΕΗ», όπως έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε πιθανότατα μέσα στο επόμενο Σαββατοκύριακο να γίνει έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής.

Ωστόσο, για την υποβολή πρότασης δημοψηφίσματος απαιτούνται 120 βουλευτές, αλλά για να ψηφιστεί αυτή στη συνέχεια απαιτούνται 180 βουλευτές στην Ολομέλεια.

Ο πρόεδρος της Βουλής, όπως διαμήνυσε σήμερα, Δευτέρα, είναι αποφασισμένος να κινηθεί με βάση τον Κανονισμό και το Σύνταγμα. Όπως ανέφεραν συνεργάτες του, όταν υποβληθούν τα αιτήματα θα ζητηθεί γνωμοδότηση από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής.

Αισιοδοξία στον ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα, αισιοδοξία επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την πρωτοβουλία του, έπειτα από γύρο επαφών που έχουν τις τελευταίες ώρες στελέχη του με ανεξάρτητους βουλευτές και τους ΑΝΕΛ.

Επίσης, θεωρούν θετική τη στάση της ΔΗΜΑΡ και του ΚΚΕ, παρά τις διαφορετικές θέσεις του Περισσού.

Κομματικές πηγές σημειώνουν ότι, σε μεγάλο βαθμό, οι ανεξάρτητοι βουλευτές θα στηρίξουν το αίτημα για δημοψήφισμα, ενώ αναμένεται η συνολική τοποθέτηση του Φώτη Κουβέλη το απόγευμα.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στις επαφές με τα άλλα κόμματα και τους ανεξάρτητους βουλευτές διαδραματίζουν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Νίκος Βούτσης.

Ανεξαρτήτως των εξελίξεων στο θέμα της «μικρής ΔΕΗ» στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί ικανοποίηση, καθώς έχει καταφέρει να κινητοποιήσει ευρύτερες δυνάμεις, και -όπως αναφέρουν στελέχη του- «να πάρει και την κοινωνία με το μέρος του», κάτι που θεωρείται επένδυση για τις επόμενες κινήσεις.

Οι ίδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι η κυβέρνηση «αιφνιδιάστηκε πλήρως και από την επιτυχία του πολιτικού σχεδιασμού και από την ανταπόκριση που είχε η πρωτοβουλία του κόμματος στην κοινωνία» και επιμένουν ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα βρεθούν σε οριακή πολιτική κατάσταση το επόμενο διάστημα, καθώς «χάνουν και τα τελευταία ερείσματά τους στην κοινωνία», ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξει ρήγμα στην κυβερνητική συνοχή.

Στο ίδιο πνεύμα ανάλυσης, κομματικά στελέχη δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο πολιτικές εξελίξεις να σημειωθούν και πριν την έναρξη των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αυτό, σε γενικές γραμμές, θα είναι και το πλαίσιο της τοποθέτησης που αναμένεται να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας παρεμβαίνοντας στην Βουλή την Τετάρτη κατά τη συζήτηση για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ».

Τι προβλέπει το Σύνταγμα

Σύμφωνα με το Σύνταγμά μας προβλέπονται δύο τύποι δημοψηφίσματος. Το πρώτο αφορά κρίσιμο εθνικό θέμα, προεχόντως σχετικό με την εξωτερική πολιτική και την εθνική άμυνα. Για τη διεξαγωγή του απαιτείται πρόταση της κυβέρνησης και απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας των βουλευτών.

Ο άλλος τύπος δημοψηφίσματος κατοχυρώθηκε στην αναθεώρηση του 1985/1986. Αφορά ψηφισμένο νομοσχέδιο, που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, με εξαίρεση τα δημοσιονομικά. Για την προκήρυξή του απαιτείται πρόταση των 2/5 και αποδοχή της από τα 3/5 (δηλαδή 180 ψήφους) του συνόλου του βουλευτών.

Τι ισχύει για τα δημοψηφίσματα

α) οροθετούνται οι βασικές έννοιες, δηλαδή το κρίσιμο εθνικό θέμα, στο οποίο δεν περιλαμβάνονται μόνο ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνα, αλλά και ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος σχετικά με την πολιτική, την κοινωνική και την οικονομική ζωή της χώρας, το ψηφισμένο νομοσχέδιο, το σοβαρό κοινωνικό ζήτημα και το δημοσιονομικό ζήτημα,

β) ψηφίζουν όσοι είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και την ημέρα της ψηφοφορίας βρίσκονται εντός των ορίων της χώρας,

γ) η ψηφοφορία διεξάγεται σε εκλογικές περιφέρειες και ταυτόχρονα σε όλη την επικράτεια,

δ) οι ψηφοφόροι καλούνται να εκφράσουν την προτίμησή τους σε έντυπο ψηφοδέλτιο, το οποίο περιέχει το ερώτημα και τις δυνατές απαντήσεις, όπως καθορίζονται από τη Βουλή,

ε) επικρατεί η απάντηση που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία των εγκύρων ψηφοδελτίων, στα οποία δεν προσμετρώνται τα λευκά,

στ) η ετυμηγορία του εκλογικού σώματος είναι συμβουλευτική για την κυβέρνηση, με εξαίρεση την περίπτωση δημοψηφίσματος για ψηφισμένο νομοσχέδιο, οπότε έχει δεσμευτικό περιεχόμενο, αρκεί να πάρει μέρος στην ψηφοφορία τουλάχιστον το πενήντα τοις εκατό (50%) όσων είναι γραμμένοι στους εκλογικούς,

ζ) η οικονομική διαχείριση και η δημόσια προβολή υπόκεινται στις ρυθμίσεις, που διέπουν τις γενικές βουλευτικές εκλογές, και

η) το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και, εν γένει, το κύρος του δημοψηφίσματος ελέγχεται από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

Διαβάστε επίσης:

Δική της πρόταση διαξαγωγής δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ» καταθέτει η ΔΗΜΑΡ

Βούλτεψη: Δεν υπάρχει «καλή» και «κακή» ΔΕΗ