ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιάννης Διαμαντίδης: "Δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης"

Γιάννης Διαμαντίδης: "Δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης"
«Εάν η κυβέρνηση κρίνει ότι η αναδιάρθρωση θα μας βγάλει και θα μας οδηγήσει σε ανάπτυξη...

«Εάν η κυβέρνηση κρίνει ότι η αναδιάρθρωση θα μας βγάλει και θα μας οδηγήσει σε ανάπτυξη βεβαίως νομιμοποιείται να το κάνει, αλλά έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός ότι τέτοιο θέμα δεν τίθεται. Άρα είναι εκ του περισσού να ασχολούμεθα και να επιμένουμε σε ένα θέμα το οποίο δεν τίθεται» τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1 97,2, ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Γιάννης Διαμαντίδης.
Τόνισε ωστόσο πως αν φθάσουμε σε αυτό το σημείο –κάτι το οποίο δεν είναι πιθανό- θα έπρεπε να στηθούν κάλπες από τη στιγμή που η ίδια η κυβέρνηση έχει αναδείξει τα δεινά μιας τέτοιας εξέλιξης. «Αλλά όταν λέει ότι η ιστορία της αναδιάρθρωσης είναι χρεοκοπία για τη χώρα, πως θα πάει σε μια τέτοια; Βεβαίως σε μια τέτοια περίπτωση άμα φτάσουμε και εγώ εκτιμώ ότι θα είναι λάθος, από τη στιγμή που δηλώνεται και βεβαίως θα χρειαστεί την εντολή του λαού. Αλλά τέτοιο θέμα δεν τίθεται.

Εάν χρειαστεί να παρθούν άλλα μέτρα …βεβαίως θα παρθούν!

«Σε μια κοινωνία και σε μια οικονομία που τρέχει συνεχώς πάντα η κυβέρνηση παίρνει μέτρα τα οποία βελτιώνουν ή προσπαθούν να βελτιώσουν ή κατά την άποψή τους πρέπει να βελτιώσουν την πορεία της οικονομίας. Εάν χρειαστεί στην πορεία να παρθούν άλλα μέτρα για την βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας βεβαίως θα παρθούν. Είναι δυνατόν σήμερα τον Απρίλιο να λέμε ότι δεν θα πάρουμε μέτρα τα Χριστούγεννα π.χ σε 8 μήνες, εάν υπάρχει ανάγκη να πάρουμε για την βελτίωση της οικονομίας;» διερωτήθηκε ο Υπουργός, αφηνοντας ουσιαστικά ορθάνοικτο το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων.

«Άλλο πράγμα να διαφωνείς στο Υπουργικό Συμβούλιο και άλλο πράγμα να βγάζεις την ουρά σου απέξω»

Με αφορμή τις πρόσφατες διαφοροποιήσεις κορυφαίων υπουργών, υποστήριξε ότι όλοι οι υπουργοί μιλούν μεταξύ τους και πως στα Υπουργικά Συμβούλια γίνονται εποικοδομητικές συζητήσεις. Παραδέχτηκε ωστόσο τις συχνές διαφωνίες λέοντας πως «πολλές φορές διαφωνούν μεταξύ τους, δεν είναι κακό πράγμα η διαφωνία γιατί και μέσα από τη διαφωνία μπορεί να βγει ένα θετικό αποτέλεσμα. Αλλά άλλο πράγμα να διαφωνείς στο Υπουργικό Συμβούλιο, να λες την άποψή σου, και βεβαίως μετά να συνδιαμορφώνεται μια άποψη κοινή της κυβέρνησης και άλλο πράγμα να υπάρχει η λογική του εγώ τα είπα και βγάζω την ουρά μου απέξω. Όχι. Όταν είμαστε σε ένα συλλογικό όργανο που κυβερνά τη χώρα με ευθύνες και σε μια δύσκολη περίοδο όπως είναι η σημερινή και με κόστος, το αντιλαμβάνομαι ότι και εμείς οι Υπουργοί έχουμε κόστος όπως και ο Πρωθυπουργός όπως και το κόμμα μας, δεν μπορούμε να προσπαθούμε να αφήσουμε αυτό το κόστος που αγγίζει όλους μας, στον βαθμό που αναλογεί στον καθένα, να πούμε ότι εμείς δεν έχουμε κόστος».

«Δε συμφωνώ στη λογική ότι σε μια ύφεση μειώνουμε εισοδήματα και άρα θα μειωθεί ο πληθωρισμός»

«Είναι γεγονός ότι ο πληθωρισμός, έχει ξεφύγει και εγώ δεν συμφωνώ στη λογική ότι σε μια ύφεση μειώνουμε εισοδήματα άρα θα μειωθεί και ο πληθωρισμός. Όχι διότι εδώ υπάρχει και το φαινόμενο της κερδοσκοπίας. Ζούμε δυστυχώς και το φαινόμενο της ιλιγγιώδους αύξησης και της τιμής του πετρελαίου» σημείωσε σε άλλο σημείο της εφ΄όλης της ύλης ραδιοφωνικής του συνέντευξης.

«Εντός του Μαΐου θα έχει λήξει η ιστορία με τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων»

Μέσα στον επόμενο μήνα φιλοδοξεί όπως είπε να λήξει το θέμα της τιμής των ακτοπλοικών εισιτηρίων. Δεσμεύτηκε ωστόσο πως η αφαίρεση από την τιμή τους, των φόρων υπέρ τρίτων –εξέλιξη που μπορεί να επιφέρει μείωση του κόστους έως και 12%- θα γίνει μόνο «υπέρ του επιβάτη», ζητώντας εκ νέου συμφωνία κυρίων με τους ακτοπλόους.
«Ή όποια μείωση υπέρ τρίτων των τιμών των εισιτηρίων, για το οποίο συμφωνούν και εκείνοι, θα πάει υπέρ του πολίτη και όχι να πάρω εγώ μέτρα σήμερα και αύριο να δω να αυξάνονται οι τιμές αντίστοιχα ή περίπου το ίδιο, που σημαίνει ότι αυτόματα απορροφάται όλη αυτή η μείωση. Τότε βεβαίως εγώ δεν πρόκειται να κάνω τίποτα» ξεκαθάρισε, διευκρινίζοντας παράλληλα πως μια συμφωνία πρέπει να είναι συνολική, για όλα τα νησιά και όχι για συγκεκριμέμα δρομολόγια.

"Δεν θα επιτρέψω ξανά φέτος έκτροπα στα λιμάνια για τα κρουαζιερόπλοια"

Ερωτώμενος αν φοβάται νέα επεισόδια εφέτος, οπότε υπολογίζεται αύξηση των κρουαζιερόπλοιων, απήντησε πως δεν πρόκειται να υπάρξουν. «Ο νόμος είναι νόμος, ψηφίστηκε, άρα δεν νομιμοποιείται κανείς να έχει την όποια αντίδραση αυτή τη στιγμή, με τον τρόπο που την είχε πέρσι…»τόνισε και υποστήριξε πως είναι απόφαση της κυβέρνησης και όλων των υπουργείων που εμπλέκονται στο θέμα της ασφάλειας των λιμένων να μη ξανασυμβούν. Όπως είπε πάντως δεν έχει έρθει σε επαφή με τα συνδικαλιστικά κινήματα για να τους αποτρέψει αλλά δε θα επιτρέψει κινητοποιήσεις που βλάπτουν την εικόνα της χώρας και την οικονομία μας.