ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περίεργο μείγμα προβληματισμού και ευφορίας στο ΠΑΣΟΚ για τις δημοσκοπήσεις

Περίεργο μείγμα προβληματισμού και ευφορίας στο ΠΑΣΟΚ για τις δημοσκοπήσεις
Ένα περίεργο μείγμα προβληματισμού και ευφορίας προκαλούν στο ΠΑΣΟΚ οι τελευταίες δημοσκοπήσεις...

Ένα περίεργο μείγμα προβληματισμού και ευφορίας προκαλούν στο ΠΑΣΟΚ οι τελευταίες δημοσκοπήσεις. Από τη μια ενώ το κόμμα καταποντίζεται και βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά τα στελέχη του προσπαθούν να ανακαλύψουν τρόπους επανόδου, όμως η παράλληλη πτώση της Νέας Δημοκρατίας διορθώνει το αρνητικό κλίμα.

Αυτό που συζητείται περισσότερο στην Ιπποκράτους είναι η άνοδος του Κομουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Φαίνεται πως οι ψηφοφόροι που προτιμούν παραδοσιακά να στρέφονται προς την αριστερά, στρέφονται πλέον προς το ΚΚΕ, ειδικά στα αστικά κέντρα, όπως αυτό της Β Αθηνών. Παρά τις όποιες αντιδράσεις από το ΠΑΣΟΚ, δεν φαίνεται, σύμφωνα πάντα με τους δημοσκόπους, το εκλογικό σώμα να πείθεται ως προς την διατήρηση του κοινωνικού προφίλ του πάλαι ποτέ σοσιαλιστικού κινήματος.

Αντίθετα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά δείχνουν να πως οι πολίτες δεν πείθονται για την αναγκαιότητα των μέτρων και στρέφονται προς άλλες επιλογές. Την ίδια στιγμή η Νέα Δημοκρατία δεν καταφέρνει να εισπράττει αυτή τη δυσαρέσκεια, αν και ποτέ δεν υποστήριξε την πολιτική του μνημονίου. Το γεγονός αυτό, εκτιμάται στην Ιπποκράτους, πως φανερώνει την αδυναμία του Αντώνη Σαμαρά να πείσει κάτι που φανερώνει πως ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου εξακολουθεί να κρατάει τα σκήπτρα του «καταλληλότερου» πρωθυπουργού. Ο δικομματισμός μπορεί να υποχωρεί, όμως αυξάνεται ο αριθμός των κομμάτων που δείχνουν διατεθειμένα να συνεργαστούν με τα δύο μεγαλύτερα κόμματα.

Φώτης Κουβέλης, Ντόρα Μπακογιάννη και, φυσικά, Γιώργος Καρατζαφέρης, ουδέποτε αρνήθηκαν τη διάθεσή τους να συνεργαστούν με ΠΑΣΟΚ ή Νέα Δημοκρατία. Αυτό που ενθαρρύνει ιδιαίτερα την Ιπποκράτους είναι πως σε περίπτωση εκλογών, βάση των σημερινών δεδομένων, το κυβερνών κόμμα θα παραμείνει πρώτο στο ενδεχόμενο που δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία, θα είναι εκείνο το κόμμα που θα έχει τον πρώτο λόγο στην επιλογή συνεργασιών.

πηγή: newscode.gr