ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βερολίνο: Θα ακούσουμε τον Σαμαρά, αλλά για παραχωρήσεις ούτε κουβέντα

Βερολίνο: Θα ακούσουμε τον Σαμαρά, αλλά για παραχωρήσεις ούτε κουβέντα

“Φρένο” στις ελπίδες της Ελλάδας για βελτίωση των οικονομικών όρων βάζει η Γερμανία, δύο μόλις ημέρες πριν τη συνάντηση Σαμαρα – Μέρκελ.

Το ζήτημα του χρέους θα βρεθεί στην ατζέντα των συνομιλιών, ωστόσο, δεν πρόκειται να ληφθεί καμία απόφαση, κάτι που ξεκαθαρίζει και το Βερολίνο.

«Τέτοιες αποφάσεις δεν μπορούν να ληφθούν σε διμερές, αλλά μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο»,τόνισε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφαν Ζάιμπερτ:

Ο στενός συνεργάτης της καγκελαρίου Νόρμπερτ Μπάρτλε δηλώνει στο Βήμα της Κυριακής ότι δεν υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω ρύθμισης. «Είναι σχεδόν πλέον αδύνατον να μειώσουμε κι άλλο τους τόκους ή να επιμηκύνουμε τη διάρκεια εξόφλησης».

Από την πλευρά του ο καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ, Αλέξανδρος Κρητικός, υποστηρίζει ότι ο κ. Σαμαράς θα παρακάμψει εξαρχής τον σκόπελο του χρέους, επειδή γνωρίζει την θέση του Βερολίνου.

«Η προτεραιότητά του είναι η κατάργηση της τρόικας. Το Βερολίνο θα του δείξει σίγουρα κατανόηση αν επικαλεστεί τον κίνδυνο του σχηματισμού κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από νέες εκλογές, σε περίπτωση που η τρόικα παραμείνει στην Ελλάδα» αναφέρει.

Πάντως, το επίσημο Βερολίνο τονίζει ότι δεν μπορεί να απομακρυνθεί η τρόικα προτού ολοκληρωθεί η αποστολή της. Όσο για το ΔΝΤ, η κυβέρνηση της Γερμανίας θεωρεί ότι τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την τεχνογνωσία που αυτό παρέχει.