ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Μπορούμε την αυτοδυναμία!

ΣΥΡΙΖΑ: Μπορούμε την αυτοδυναμία!

Απανωτά «ραπίσματα» οι δημοσκοπήσεις για το Μαξίμου – Ξεκάθαρη υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ σε τρεις νέες δημοσκοπήσεις – Τι συζητούν στο επιτελείο Τσίπρα - Πως βλέπουν την συντριβή στην ΝΔ

Ο κύβος ερρίφθη. Η μια μετά την άλλη όλες οι δημοσκοπήσεις – ακόμα κι αυτές που δημοσιεύονται σε φιλικά προς την κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης – δείχνουν την ξεκάθαρη υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Οι τρεις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στον Κυριακάτικο Τύπο (Πρώτο Θέμα, Real και ΠΑΡΟΝ) είναι η ταφόπλακα για την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, ενώ πλέον αρκετοί μιλούν ακόμα και για αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ.

«Όταν ένα κόμμα έχει συντριπτική υπεροχή στην παράσταση νίκης συγκεντρώνοντας ποσοστά πάνω από 60%, τότε υπό προϋποθέσεις μπορεί να κερδίσει και την αυτοδυναμία», είναι η εκτίμηση που συζητείται στο επιτελείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα!

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Newsbomb.gr, στην Κουμουνδούρου μελετούν και αναλύουν τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων που έχουν στα χέρια τους. Βλέπουν ότι αφενός διευρύνεται η υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ διαφορά στην πρόθεση ψήφου και αφετέρου έχουν πολύ μεγάλη διαφορά υπέρ τους στην παράσταση νίκης.

Μάλιστα κάποιες έρευνες δείχνουν, ότι με αναγωγή αυτή τη στιγμή τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ υπερβαίνουν το 30% κι έχουν αυξητική τάση.

Επίσης για πρώτη φορά παρατηρείται μια αξιοσημείωτη διαρροή ψήφων απευθείας απ’ τη Ν.Δ. προς το ΣΥΡΙΖΑ.

Συνυπολογίζοντας και την εκτίμηση, ότι όποτε γίνουν οι εκλογές θα επικρατήσει ακραία πόλωση, φτάνουν στην εκτίμηση ότι η αυτοδυναμία δεν είναι ένα άπιαστο όνειρο.

Ειδικά στέκονται στην παράσταση νίκης, ένα απ’ τα πιο σημαντικά στοιχεία μιας δημοσκόπησης.

Πριν τις ευρωεκλογές, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε με διαφορά 4 μονάδων και με ποσοστά κάτω απ’ το 30%, προηγούνταν μεν στην παράσταση νίκης, αλλά με μικρή διαφορά απ’ τη Ν.Δ.

Τώρα η διαφορά ξεπερνά τις 20 μονάδες.

Και όταν αρχίζει να παγιώνεται μια βεβαιότητα ότι ένα κόμμα θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές (αυτό δείχνει η παράσταση νίκης), τότε το υπέρ του ρεύμα διαρκώς διευρύνεται. Αυτό έχει δείξει η εμπειρία των εκλογικών αναμετρήσεων, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τις εκλογές του 2009.

Τότε το ΠΑΣΟΚ φαίνονταν πως θα κερδίσει τις εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν μια διαφορά γύρω στις 5-6 μονάδες και το ΠΑΣΟΚ να κινείται σε ποσοστά γύρω στο 38%. Όμως στην πορεία προς τις εκλογές η παράσταση νίκης διευρύνθηκε, έγινε συντριπτική υπέρ του. Το ρεύμα ήταν καταλυτικό. Και τελικά κέρδισε με διαφορά 10.5 μονάδες και ποσοστό 44%!

Βέβαια απομένουν πολλά προκειμένου να φανεί στην αφετηρία της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε συντριπτικά πλεονεκτική θέση, ώστε να φτάσει στην αυτοδυναμία. Ωστόσο θεωρείται απ’ το επιτελείο Τσίπρα, ότι δεν είναι πλέον στόχος ανέφικτος.

Μάλιστα εκτιμούν, ότι κι αν ακόμα δεν φτάσουν στην αυτοδυναμία, θα την προσεγγίσουν. Και η κοινοβουλευτική τους δύναμη θα είναι γύρω στις 140-145 έδρες. Οπότε, όπως τονίζουν, η εξεύρεση συμμάχων για να κυβερνήσουν θα είναι εύκολη υπόθεση…

Εκτός από τα ποσοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων και την πρόθεση ψήφου που βλέπουν το φως της δημοσιότητας ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και ορισμένα άλλα ερωτήματα που έχουν να κάνουν με τις προσδοκίες και τις εκτιμήσεις της εκλογικής βάσης.

Έτσι για παράδειγμα στην δημοσκόπηση της Rass για το ΠΑΡΟΝ προκύπτει ότι σχεδόν 7 στους 10 Έλληνες, το 68% δηλαδή, πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επικρατήσει άνετα έναντι της ΝΔ.

Παράλληλα το 40,5% πιστεύει ότι μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας από ότι η ΝΔ.

Συντριπτικό είναι και το ποσοστό των πολιτών που πιστεύουν ότι η χώρα μπορεί να κυβερνηθεί και χωρίς μνημόνια και αγγίζει το 75%!!!

Αυτό βεβαίως δείχνει τη συσσωρευμένη οργή που υπάρχει στην βάση αφού με τις πολιτικές των μνημονίων η χώρα όχι μόνο δεν σώθηκε αλλά μπήκε πιο βαθιά στην ύφεση.

Στο κρίσιμο ερώτημα «ποιο κόμμα πιστεύετε ότι μπορεί να εξασφαλίσει μια πιο δημοκρατική διακυβέρνηση;», η ΝΔ υφίσταται συντριβή με ποσοστό 13%. Το 23,1% των πολιτών απαντά ΣΥΡΙΖΑ!

Αναλυτικά οι δημοσκοπήσεις

Σε δημοσκόπηση της MRB, που δημοσιεύει η «REAL NEWS», ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 23,6%, έναντι 19,9% της ΝΔ, σε δημοσκόπηση της ALCO για το «Πρώτο Θέμα», ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 26%, έναντι 22,2% της ΝΔ και σε δημοσκόπηση της Rass για το ΠΑΡΟΝ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 25,8% σε αντίθεση με τη ΝΔ που βρίσκεται στο 22%.

Σύμφωνα με την ALCO, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 4,3%, οι ΑΝΕΛ 3,1%, η ΧΑ 6,2%, η ΔΗΜΑΡ 1,7%, το ΚΚΕ 4,4 , το Ποτάμι 4,3%, ο ΛΑΟΣ 1,1 και οι Οικολόγοι 1%.

Σύμφωνα με την MRB, η ΕΛΙΑ συγκεντρώνει το 4,2%, οι ΑΝΕΛ 3,2%, η ΧΑ 6,7%, η ΔΗΜΑΡ 1%, το ΚΚΕ 5,1% και το Ποτάμι 5,6%.

Στη δημοσκόπηση της ALCO, 33,5% των ερωτηθέντων θεωρούν τον Αντώνη Σαμαρά πιο αξιόπιστο, ενώ 32,5% τον Αλέξη Τσίπρα. Εξάλλου, σύμφωνα με την MRB το 26,6% διατηρεί ευνοϊκή γνώμη για τον Αντώνη Σαμαρά, έναντι 26,2% για τον Αλέξη Τσίπρα...

Στη δημοσκόπηση της Rass για το ΠΑΡΟΝ τρίτο κόμμα έρχεται η Χ.Α. με ποσοστό 6,7% και ακολουθούν το ΚΚΕ 5,5%, το Ποτάμι 4,7%, το ΠΑΣΟΚ 4,2%, οι ΑΝ.ΕΛ. 3,2% , ενώ πολύ μεγάλο ποσοστό της τάξης του 17,2% εμφανίζει η αδιευκρίνιστη ψήφος.

Διαβάστε επίσης:

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ σε δύο νέες δημοσκοπήσεις

«Mυστικές» δημοσκοπήσεις: Οι μετρήσεις τρόμαξαν Σαμαρά-Βενιζέλο!

Δημοψήφισμα του Newsbomb: Πρόθεση ψήφου μετά τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ!