ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Σαμαράς κέρδισε... τους Γερμανούς

Ο Σαμαράς κέρδισε... τους Γερμανούς

Τα καλά λόγια και οι εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου Σαμαρά-Μέρκελ κυριαρχούν στα δημοσιεύματα των γερμανικών μέσων ενημέρωσης.


Με τίτλους όπως «Σαμαράς: Αρκετά, ως εδώ» (Sueddeutsche Zeitung), «Σαμαράς: Η Ελλάδα θα σταθεί στα δικά της πόδια» (Tagesspiegel), «Ο Σαμαράς αναμένει πρόωρη έξοδο της Αθήνας από το πρόγραμμα του ΔΝΤ» (Die Welt), ο γερμανικός Τύπος εμφανίζει τον Έλληνα πρωθυπουργό να έχει κάνει ξεκάθαρες τις θέσεις της κυβέρνησης στη Γερμανίδα καγκελάριο, τονίζοντας παράλληλα τις επισημάνσεις της Άνγκελα Μέρκελ, για τα «θετικά δείγματα» και ότι «σύντομα θα υπάρξει ανάπτυξη στην Ελλάδα».

Όπως επισημαίνει, όμως, η Sueddeutsche Zeitung, ο Αντώνης Σαμαράς αρκέστηκε στην εύκολη κριτική εναντίον του ΔΝΤ, αφήνοντας έξω από το κάδρο τα άλλα δύο μέρη της τρόικα, την ΕΚΤ και την Κομισιόν, βρισκόμενος στο Βερολίνο. Επίσης, η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι δεν μίλησε για το πραγματικό του πρόβλημα: μετά από σχεδόν έξι χρόνια κρίσης, η χώρα όπως και η κυβέρνησή του έχουν κουραστεί από τα αλλεπάλληλα μέτρα λιτότητας της Ουάσινγκτον, των Βρυξελλών και της Φρανκφούρτης. Επίσης, η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας την Άνοιξη του 2015 θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές και νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Τη συλλογιστική αυτή συνεχίζει δημοσίευμα του Ν-tv με τίτλο «Ξεκινά η Μέρκελ την επιχείρηση κουρέματος του χρέους;». Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, ο Αντώνης Σαμαράς πήγε στο Βερολίνο για να ζητήσει ως ανταμοιβή για την πολιτική λιτότητας, επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους και χαμηλότερα επιτόκια στα τρέχοντα δάνεια. Το γεγονός ότι η Γερμανίδα καγκελάριος δεν απέκλεισε κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο, για τον αρθρογράφο σημαίνει ότι η Μέρκελ ενδέχεται να εγκαινιάσει μία διαδικασία «κουρέματος σε αργή κίνηση», καθώς δεν έχει πολλές επιλογές, αν θέλει να διατηρηθεί η σταθερότητα στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:

Συνάντηση Σαμαρά - Μέρκελ: Απογοήτευσε ο πρωθυπουργός!