ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έτοιμος για μετωπική ο Σαμαράς

Έτοιμος για μετωπική ο Σαμαράς
Νέο ηχηρό «ΟΧΙ» Σαμαρά στην κυβερνητική πολιτική και στις δεσμεύσεις του μνημονίου...

Νέο ηχηρό «ΟΧΙ» Σαμαρά στην κυβερνητική πολιτική και στις δεσμεύσεις του μνημονίου, που «βυθίζει τη χώρα στην ύφεση», αναμένεται να ακουσθεί σήμερα στο έκτακτο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, που συγκαλεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έπειτα από αίτημα του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου.

«Τι νομίζουν κάποιοι; Ότι θα μας δέσουν στο άρμα του δικού τους αδιεξόδου; Τους το λέω από τώρα: Όχι εκβιασμούς στη Νέα Δημοκρατία!», ξεκαθάρισε από χθες ο Αντώνης Σαμαράς, επιλέγοντας να στείλει δημοσίως το μήνυμά του, ότι παραμένει αμετακίνητος στη θέση του για επίτευξη των στόχων με διαφορετικό όμως μείγμα πολιτικής. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως δεν δέχεται τον «εκβιασμό» της συναίνεσης, αφού θεωρεί ότι δεν είναι αυτός που εμποδίζει την κυβέρνηση να ασκήσει σωστή, δίκαιη και αποτελεσματική πολιτική, ούτε όμως τον «εκβιασμό» των εκλογών ή της εκταμίευσης της 5ης δόσης, αφού όπως λέει, για κανέναν λόγο δεν μπορεί να βάλει την υπογραφή του σε μια πολιτική από οδηγεί κατευθείαν στον γκρεμό. «Κάτι τέτοιο θα ήταν έγκλημα», έχει επανειλημμένως υποστηρίξει.

Πανικόβλητη η κυβέρνηση

Ο Αντώνης Σαμαράς, εκτιμά πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό και πως αυτό αποδεικνύουν οι πρόσφατες διαρροές περί δημοψηφίσματος, οι διαρκείς «φιλικές επιθέσεις» περί συναίνεσης αλλά και ο εκφοβισμός για …κατέβασμα των ρολών τον ερχόμενο Ιούλιο, με παύση πληρωμών σε περίπτωση που δεν εκταμιευθεί η 5η δόση.

Σε κάθε περίπτωση, το περιβάλλον του επιμένει πως δεν πρόκειται να μετακινηθεί της αρχικής του στάσεως και πως δεν προτίθεται να γίνει συνένοχος μιας κυβέρνησης που δεν κάνει τίποτα για να τονώσει την ανάπτυξη και η οποία αρνείται να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους του μνημονίου. Ο ίδιος μάλιστα δεν δείχνει να έχει διάθεση να «γλείψει το κόκκαλο» σχηματισμού μιας κυβέρνησης συνεργασίας, πολύ περισσότερο αν ο πρωθυπουργός δεν υποχωρήσει στο ζέον θέμα της φορολογικής πολιτικής και αν οι εταίροι μας συνεχίσουν να μας αντιμετωπίζουν ως «δανειστές» και όχι ως ισότιμα μέλη της Ένωσης. Σε αυτή τη λογική, σημείωσε χθες πως κάνουν λάθος τόσο όσοι ενδίδουν σε τέτοιες πιέσεις –αναφερόμενος εμμέσως στην κυβέρνηση- αλλά και όσοι καλλιεργούν το φόβο ή επιβάλλουν εκβιαστικά διλήμματα για να ενδώσει η χώρα σε τέτοιες πιέσεις, αφήνοντας ουσιαστικά αιχμές για τη Μαρία Δαμανάκη.

Καλοδεχούμενες οι εκλογές

«Εμείς σεβόμαστε τους θεσμούς. Δε ζητάμε εκλογές. Ασκούμε υπεύθυνη αντιπολίτευση καταθέτοντας προτάσεις», δηλώνουν από τη Συγγρού. Δεν παραλείπουν ωστόσο να τονίσουν, πως αν τεθεί το δίλημμα συναίνεση ή εκλογές, η ΝΔ έχει εδώ και καιρό δηλώσει πως οι τελευταίες είναι καλοδεχούμενες.

Σκοπός του Αντώνη Σαμαρά είναι πάντως να μεταπείσει τον πρωθυπουργό και να αλλάξει την πολιτική του και όχι να αποτελέσει το «σωσίβιο σωτηρία», μιας αναποτελεσματικής διακυβέρνησης που θα βουλιάξει όλη τη χώρα, συμπαρασύροντας στο βυθό και τον ίδιο.

Μετωπική, με τις ευχές του... Καραμανλή

Αν και ο τέως πρωθυπουργός παραμένει σιωπηλός, οι δηλώσεις στενών του συνεργατών, αφήνουν ξεκάθαρα να εννοηθεί πως ο Κώστας Καραμανλής επικροτεί την στάση Σαμαρά να μην υποκύψει στους «εκβιασμούς» του πρωθυπουργού. Ο κ. Καραμανλής, φαίνεται πως εκτιμά ότι ο αρχηγός της ΝΔ ακολουθεί σωστή στρατηγική και φέρεται να βρίσκεται δίπλα του στην απόφασή του να συγκρουστεί μετωπικά με την εφαρμοζόμενη πολιτική.

Διαβάστε επίσης: Όλα «δείχνουν» εκλογές