ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενώπιον της Δικαιοσύνης ο Άκης

Ενώπιον της Δικαιοσύνης ο Άκης
Σε ενδείξεις για «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» συγκλίνει η προανακριτική επιτροπή...

Σε ενδείξεις για «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» συγκλίνει η προανακριτική επιτροπή που ερευνά την υπόθεση των υποβρυχίων.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να μην αποκλείεται η παραπομπή του κ. Άκη Τσοχατζόπουλου στη δικαιοσύνη.

Λογαριασμούς, εμβάσματα και συμβόλαια ακινήτων εντόπισαν άνθρωποι που υποστηρίζουν το έργο της επιτροπής, με τον πρόεδρο Μάρκο Μπόλαρη να είναι αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει την υπόθεση.

Τα στοιχεία αποκάλυψαν «ύποπτα» εμβάσματα που ξεκινούν από την Ελβετία και καταλήγουν σε λογαριασμούς της υπεράκτιας εταιρείας Torcasso, η οποία τα επενδύει σε αγορές ακινήτων, μεταξύ των οποίων και η οικία Τσοχατζόπουλου στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Με αυτά τα δεδομένα, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η κατάθεση του κ. Άκη Τσοχατζόπουλου στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής που έχει προγραμματιστεί για αύριο, Τρίτη.

Η κατάθεση του κ. Νίκου Μαϊτού, περιφερειακού διευθυντή Αττικής του ΣΔΟΕ, ο οποίος διενεργεί έρευνα για την περιουσιακή κατάσταση του κ. Τσοχατζόπουλου, ήταν αυτή που τοποθέτησε στην καρδιά του σκανδάλου των υποβρυχίων την Torcasso, γνωστή και από την υπόθεση με τα ακίνητα της Μονής Βατοπεδίου.

Διαχειριστής της συγκεκριμένης εταιρείας ως το 2003 εμφανιζόταν ο εξάδελφος του κ. Τσοχατζόπουλου, κ. Νίκος Ζήγρας.

Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Μαϊτό, την περίοδο 1999-2000 εισρέουν σε λογαριασμό της εταιρείας στην Κύπρο τρία εμβάσματα συνολικού ύψους 6,7 εκατομμυρίων δολαρίων από λογαριασμό της Morgan Stanley Ελβετίας (4,5 εκατ. δολάρια την 1η Νοεμβρίου 1999, 1,2 εκατ. δολάρια στις 10 Ιανουαρίου 2000 και 1 εκατ. δολάρια στις 7 Μαρτίου 2000).

Η απάντηση φυσικά για το ποιος ήταν ο αρχικός καταθέτης των εμβασμάτων παραμένει άγνωστη.

Πάντως, σε δεύτερο χρόνο, η Torcasso μεταφέρει τα χρήματα σε λογαριασμό της που διατηρούσε στην Ελλάδα.

Στην επιτροπή αναμένεται να φτάσουν στοιχεία που θα δείχνουν ότι τον Νοέμβριο του 1999, λίγες ημέρες μετά την κατάθεση του πρώτου «ύποπτου» εμβάσματος στους λογαριασμούς της Torcasso ύψους 4,5 εκατομμυρίων δολαρίων, η εταιρεία αγοράζει ακίνητα στην Αθήνα (μεταξύ των οποίων και αυτό της Διονυσίου Αρεοπαγίτου), πληρώνοντας περίπου 2 δισ. δραχμές.

Η συλλογή των στοιχείων από την ομάδα που συνδράμει στο έργο της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, θα αποτελέσει και τον βασικό «κορμό» του πορίσματος, το οποίο, όπως έχει δηλώσει ο κ. Μπόλαρης, θα παραδοθεί στις 6 Ιουνίου δίχως δηλαδή να ζητηθεί παράταση εργασιών.

Στην ουσία, το πόρισμα θα αναγράφει τις ισχυρές ενδείξεις για πιθανή τέλεση του αδικήματος της νομιμοποίησης χρήματος που προέρχεται από παράνομες δραστηριότητες από τον κ. Τσοχατζόπουλο, πριν φτάσει στο τελικό στάδιο που θα παραπέμπει τον πρώην υπουργό στην δικαιοσύνη.

Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό το γεγονός πως η υπεράκτια εταιρεία Torcasso εμφανίζεται σε όλα τα μεγάλα σκάνδαλα που απασχολούν την χώρα τα τελευταία χρόνια. Οι έρευνες για τα «μαύρα» ταμεία της Siemens, τις «ανίερες» ανταλλαγές της Μονής Βατοπεδίου και τέλος για τις μίζες των υποβρυχίων εντόπιζαν «ύποπτα» εμβάσματα που κατέληγαν στην συγκεκριμένη εταιρεία. Τυχαίο;