ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετριοπαθείς και Μεσοπρόθεσμο, προβληματίζουν τη Συγγρού

Μετριοπαθείς και Μεσοπρόθεσμο, προβληματίζουν τη Συγγρού
Μπορεί η κυβέρνηση να κλυδωνίζεται από την «ανταρσία των 16» και να ενεργοποιεί...

Μπορεί η κυβέρνηση να κλυδωνίζεται από την «ανταρσία των 16» και να ενεργοποιεί τις επόμενες ημέρες το σύνολο των κομματικών, κοινοβουλευτικών και κυβερνητικών διαδικασιών για να κατευνάσει τα πνεύματα, δεν είναι ωστόσο ασήμαντη και η ανησυχία στους κόλπους της ΝΔ, για τη στάση που θα κρατήσουν τα στελέχη της στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου.

Αν και οι συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, αρνούνται για την ώρα να παραδεχτούν δημοσίως πως μια πιθανή ψήφιση «υπέρ» του επίμαχου νομοσχεδίου να θέσει τα «ατίθασα» στελέχη, εκτός παράταξης, η αλήθεια είναι πως η αξιωματική αντιπολίτευση, θεωρεί αναγκαία την συστράτευση του συνόλου των βουλευτών της, στην κομματική γραμμή.

«Όταν έρθει η ώρα, θα τοποθετηθούμε», δήλωσε εχθές λακωνικά ο ‘γαλάζιος’ εκπρόσωπος, Γιάννης Μιχελάκης, αποφεύγοντας να ξεκαθαρίσει αν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας και αφήνοντας ουσιαστικά ανοικτό παράθυρο διαγραφής των στελεχών εκείνων που δεν θα ακολουθήσουν τη στάση Σαμαρά σε ένα τόσο κρίσιμο για το μέλλον του τόπου νομοσχέδιο.

Πρώτη «υποψήφια», για να παρεκκλίνει της επίσημης θέσης της ΝΔ, είναι κατά δήλωσή της η βουλευτής Έλσα Παπαδημητρίου, που μέσω ραδιοφωνικής εκπομπής κομματικής ξεκαθάρισε πως θα ψηφίσει κατά συνείδηση, δημιουργώντας προβληματισμό και αμηχανία στο επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά, που δεν θέλησε να τοποθετηθεί επί της προειδοποίησης της φιλικά προσκείμενης προς την Ντόρα Μπακογιάννη, βουλευτού. Ηχηρές κατά καιρούς και οι παρεμβάσεις του παλαιότερου βουλευτή του κόμματος, Σωτήρη Χατζηγάκη, που πιστεύει πολύ στην ανάγκη συναίνεσης ξεφεύγοντας από τα «αν» και τα «εφόσον», που θέτει ως προϋπόθεση ο αρχηγός του κόμματος.

Τη ΝΔ προβληματίζουν ωστόσο και οι σιωπηλές διαφοροποιήσεις. Πολλά στελέχη εκτιμούν πως την παρούσα χρονική συγκυρία, η αξιωματική αντιπολίτευση θα μπορούσε- ενδεχομένως και θα όφειλε- να κινείται με μεγαλύτερη μετριοπάθεια. Πολλού πιστεύουν μάλιστα πως δεν είναι τυχαία η σιωπή των δυο αντιπροέδρων της παράταξης, Δημήτρη Αβραμόπουλου και Σταύρου Δήμα.

Στους μετριοπαθείς της ΝΔ, εντάσσονται και οι κύριοι Άρης Σπηλιωτόπουλος, Κωστής Χατζηδάκης, Κυριάκος Μητσοτάκης ακόμη και ο τέως εκπρόσωπος του κόμματος Πάνος Παναγιωτόπουλος. Ωστόσο τα παραπάνω στελέχη, δεν γεννούν αγωνία στην ηγεσία του κόμματος για τη στάση τους στο Μεσοπρόθεσμο αφού έχουν πείσει με τη στάση τους πως βρίσκονται πάντα δίπλα στις κεντρικές αποφάσεις που λαμβάνονται. Άλλωστε οι περισσότεροι από αυτούς, αναμένεται το επόμενο διάστημα να παίξουν ακο΄μη κεντρικότερο ρόλο στην εξωτερίκευση του προγράμματος, των θέσεων και των απόψεων της Νέας Δημοκρατίας.