ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έτοιμη η ΝΔ για την επόμενη μέρα

Έτοιμη η ΝΔ για την επόμενη μέρα
Όλα ανοιχτά είναι στη ΝΔ...

Όλα ανοιχτά είναι στη ΝΔ. Αν και επισήμως τα στελέχη του κόμματος διαμηνύουν πως δεν φιλοδοξούν να καρπωθούν οφέλη από τις κινητοποιήσεις στις πλατείες όλης τη χώρας και ενώ οι στενοί συνομιλητές του Αντώνη Σαμαρά αποφεύγουν να εκφράσουν ανοιχτά την μεγάλη ικανοποίησή τους για τα τελευταία δημοσκοπικά δεδομένα, το κλίμα στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει αλλάξει ριζικά και κανείς δεν αποκλείει, το επόμενο διάστημα, να κριθεί ο πρόεδρος του κόμματος να ζητήσει εκλογές.

Μπορεί η «Συγγρού», να υπερασπίζεται ακόμη στο δημόσιο λόγο της πως οι εκλογές είναι προνόμιο του πρωθυπουργού και πως αυτή δεν εκμεταλλεύεται πολιτικά τους θεσμούς, ωστόσο η «σκληρή» στάση των ξένων αξιωματούχων απέναντι στην επιχειρηματολογία Σαμαρά, οι συνεχιζόμενες έξωθεν πιέσεις αλλά και η απογοήτευση των Ελλήνων που διαπιστώνεται τόσο από τις μαζικές ειρηνικές συγκεντρώσεις όσο και από την «κατηφόρα» των κυβερνητικών ποσοστών και το προβάδισμα της ΝΔ –που άγγιξε τις 4 μονάδες στην έρευνα της public issue-, δείχνουν να αλλάζουν ριζικά τα πλάνα των συνεργατών του Αντώνη Σαμαρά.

Το ζήτημα είναι πότε η ΝΔ, θα αποφασίσει να εκφράσει ανοιχτά την …αλλαγή στάσης της στο ζήτημα των εκλογών. Μια τέτοια εξέλιξη πριν από την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, θα την έφερνε αντιμέτωπη και με μερίδα γαλάζιων στελεχών που βλέπουν περισσότερο θετικά μια πιο συναινετική στάση του κόμματος απέναντι στις κυβερνητικές προτάσεις.

Αν και η ΝΔ θα πρέπει να εξηγήσει την αλλαγή πλεύσης της, η δυσφορία της κοινωνίας, τα νέα υφεσιακά φοροεισπρακτικά μέτρα αλλά και ήδη διατυπωμένη θέση πως «διαφορετικά πιέζεις για την Επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου αν είσαι πρωθυπουργός», αναμένεται να αποτελέσουν την αιχμή της επιχειρηματολογίας στην περίπτωση που τελικά αποφασιστεί να ζητηθούν εκλογές.

Πιθανό αίτημα Παπανδρέου για δημοψήφισμα θα αποτελέσει ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα της ΝΔ, η οποία σκέφτεται ακόμη και το ενδεχόμενο να μην ανταποκριθεί θετικά σε νέα πρόσκληση Παπανδρέου για διάλογο αν δεν εξασφαλίσει «εγγυήσεις», πως ο τελευταίος δεν θα είναι προσχηματικός.